Vintipset till helgen: Rött vin lagrat på whiskyfat

rött vin på whiskyfat

Här kommer ett tips för den som gillar kryddiga viner med fyllig smak – ett rött vin som slutlagrats på whiskyfat med en alkoholhalt på hela 16%.

Amerikanska vintillverkaren Apothic är en pionjär inom innovativa viner som utmanar det traditionella sättet att producera vin. År 2015 lanserades Apothic Inferno, ett rött vin som slutlagrats på amerikanska whiskyfat under 60 dagar i Kalifornien.

Det unika vinet av premiumkvalité presenterades för första gången i Sverige i december 2017 i begränsad upplaga i Systembolagets beställningssortiment, men finns nu i det ordinarie sortimentet.

Det exklusiva vinet var ett resultat av mångårig erfarenhet av vinmakeri och inspiration från whiskyns toner. Apothic Inferno har en färgstark karaktär och bjuder på en alldeles särskild smakresa för både vin- och whiskyentusiaster.

Den största delen av druvorna är Zinfandel som kommer från premiumvingårdar i de centrala delarna av Kalifornien, framförallt runt staden Lodi – återstående druvor, största delen merlot, är från Washington State. Varma och soliga dagar gör att druvorna mognar till maximal potential samtidigt som de svala nätterna behåller syran och fräschören. Druvsorterna har jäst var för sig innan de blandats till det slutliga vinet, för att sedan lagras – först på ståltank med ekstavar av både amerikansk och fransk ek och därefter på amerikanska whiskyfat av vit ek i Kalifornien i 60 dagar.

bästa fylliga vinet 2020

Apothic Inferno är ett generöst och kryddigt vin med en mustig fruktighet och en lång eftersmak. Doften har tydliga toner av bourbonfat och en touch av vanilj. Vinet passar utmärkt till smakrika rätter, men passar även bra att avnjuta som sådan.

Apothic Inferno har artikelnummer 70387 och ett pris på 149 kronor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *