VITA Opus 1 – specialdesign för slott, herresäten och country houses

Med en första och mycket nischad kollektion kallad Opus 1 gör livsstilsmärket Vita entré på scenen för lätta yrkeskläder. Kollektionen är speciellt framtagen och designad för personal på en större egendom, såsom ett slott, herresäte eller country house. Vita Opus 1 är den första av 7 opus från Vita.

Vita är ett livsstilsmärke för alla vars liv och arbete är ett.  Vita betyder just ”livet” på latin. Namnet illustrerar att Vita inte ser någon avgränsning mellan arbete och privatliv.

Företaget drivs av Malin Bengtsson som också är kreativ chef. Med sin bakgrund från Paris och fransk couture och med de senaste 15 årens designjobb för Sveriges större yrkesklädesföretag kände Malin att det var dags att ta steget upp och göra något eget. En kollektion som förde samman det bästa av dessa två olika världar.

– Det saknades denna typ av kläder på marknaden. Välarbetade, designade och sköna kläder med lång livslängd både när det gäller stil, hållbarhet och funktion. Kläder med tydlig förankring och hantverkskänsla. Kläder som signalerar omtanke och långsiktighet. Personalen är företagets bästa ambassadörer. Rätt klädda förstärker de företagets varumärke varje dag. Varumärkesbyggande design är vad Vita står för, säger Malin.

Kollektionen har blivit mycket väl mottagen och Vita ser på framtiden med tillförsikt. Vita arbetar med genomgående miljömärkta eller närproducerade material och eftersträvar att producera plagg med minsta möjliga resa för plagget och dess beståndsdelar, fram till kund.

Nedan några bilder från kollektionen.

”Lady of the Manor” – Slottsfrun skall utmärka sig med en elegans som utstrålar pondus, med en klädsel med smickrande skärningar och sofistikerad enkelhet.

På större egendomar är hushållet indelat i olika avdelningar och butlern är ansvarig för matsalen, vinkällaren och hushållets förråd. En del butlers är även ansvariga för hela sällskapsvåningen och för städerskorna och hela husets omvårdnad och utseende. En butler är vanligen manlig och är även ansvarig för de manliga tjänarna. Butlern är den tjänare som har högst rang och den högsta statusen i hushållet.

Då det gäller kollektionen innebär detta en strikt och formell stil, med högklassiga material och snygga, klassiska skärningar. Mycket handlar om funktion med många och välanpassade fickor.

Det händer att Butlern även tjänstgör som chaufför.

En enhetlig och stilig reception är viktigt eftersom det oftast är kundens första intryck som sätter sin prägel på hela vistelsen.

Då det gäller serveringspersonalen har VITA tagit fram lätta och behagliga kläder som skall kunna användas varje dag. Kunden skall mötas av ett team som med en blandning av vänlighet, service och ödmjukhet gör allt för att de skall trivas.

Serveringspersonalen tillsammans med slottsfruarna.

I VITA’s kökskläder ligger fokuset på bekvämlighet. Kläderna skall vara sköna, följsamma och tåla det mesta. Vägen till gästernas hjärta går genom magen och därför ligger även hushållets hjärta i köket, även om personalen inte syns utåt.

Hela personalen samlad.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *