Volkswagen lanserar premiumsedanen ID.7

ID.7

Efter småsyskonen ID.3, ID.4 och ID.5 är det nu dags för Volkswagens helelektriska top-of-the-line sedan: ID.7. Med ID.7 har Volkswagen satsat på en riktig motorvägskryssare, med stort batteri, lång räckvidd och ett komfortabelt inre.

Exteriör

Med sina nästan 5 meter långa och 2 meter breda kaross så är bilen positionerad som ett billigare alternativ till elektriska lyxsedaner som Tesla Model S, Mercedes EQE och EQS och BMW i7 och kommande i5.

För att bygga en elektrisk premiumsedan med bra räckvidd utan att kostnaden sticker iväg så är luftmotståndet avgörande. När man ser ID.7 är det tydligt att Volkswagen jobbat hårt på aerodynamiken – ID.7s eleganta strömlinjeformade chassi påminner nästan om en flygplatsvinge.

exteriör volkswagen id.7
ID.7 ger trots sin storlek och aerodynamiska former ett väldigt balanserat intryck. Foto: Volkswagen

Taket sluttar elegant bakåt i coupé-stil och bidrar till en utmärkt luftmotståndskoefficient på ca 0,23 – bättre än Mercedes EQE och lika bra som en Tesla Model Y. Den långa hjulbasen och de korta överhängen skapar gott om plats i kupén för alla i bilen. Formerna gör också att bilen upplevs mindre än vad den faktiskt är i verkligheten.

Samtidigt är det lätt att känna igen släktskapet med övriga ID-modeller – ID är lite grövre i formerna än t.ex. Mercedes, men inte lika fyrkantig som BMWs elektriska sedaner. Det här är mer futurism än elegans, men den balanserade formen ger ändå fina drag.

Motor och räckvidd

ID.7 är den första modellen baserad på MEB-plattformen som har en ny effektivare eldrift som utvecklats av Volkswagen. Med 286 hk (210 kW) är det den kraftfullaste och mest vridmomentstarka elmotorn i en ID-modell hittills. 0-100 km/h går dock på 8 sekunder, vilket är mycket blygsamt jämfört med de dyrare konkurrenterna från Tesla och Mercedes.

Den nya eldriften har istället optimerats framför allt när det gäller energiförbrukningen. Det, ihop med den aerodynamiska formen och två batterialternativ på 77 kWh och 86 kWh, ska ge ID.7 en mycket bra räckvidd. Upp till 700 km räckvidd är uppmätt enligt WLTP och borde ge minst 40 mil under mer realistiska förhållanden. Laddning 10-80% ska gå på ca 30 minuter, vilket också förstärker bilden av en utmärkt motorvägskryssare.

Interiör och praktikalitet

förarmiljö volkswagen id.7
Förarmiljön är modern och avskalad, och präglas av den stora infotainmentskärmen. Foto: Volkswagen

Interiört har Volkswagen satsat stort på funktionalitet och komfort. De rymliga yttermåtten ger en stor interiör med ett rejält baksäte, och gör att bilen lätt rymmer fyra vuxna på en långresa.

ID.7 erbjuder också utrustningsalternativ som annars bara finns i de högre klasserna bland konkurrenterna. Det nya panoramasoltaket med smart glas kan växlas mellan ogenomskinliga och genomskinliga inställningar med hjälp av touchkontroll. Framsätena är också de en nyhet: för första gången i en Volkswagen kan de fås med adaptiva Climatronic-säten – med kylning eller uppvärmning efter behov, torkfunktion (!) och massage.

Förarmiljön följer det futuristiska trenden som Tesla etablerat, med en avskalad miljö med stora skärmar och touchkontroller för det mesta. ID.7 har tre displayer – en massiv 15″ infotainmentdisplay, en liten förardisplay med relevant information och en Heads-up-Display som projicerar information i vindrutan. Bilen har även den nya röstassistenten IDA.

infotainmentsystem volkswagen id.7
Det mesta i ID.7 styrs från den 15″ stora touchskärmen. Foto: Volkswagen

Utbudet av tillval avrundas av en ljudanläggning på 700 Watt från Harman Kardon: 14 högklassiga högtalare, däribland en mitthögtalare fram och en subwoofer i bagageutrymmet, ska ge en imponerande ljudupplevelse.

Bagaget är rymliga 532 liter, tack vare en stor baklucka. Konstigt nog finns det ingen frunk, dvs. bagageutrymme under motorhuven.

bagage volkswagen id.7
Bagageutrymmet är avlångt men rymligt – 523 liter. Foto: Volkswagen

Priser och tillgänglighet

ID.7 kommer att lanseras i två varianter – ID. 7 Pro med 77 kWh batteri och 615km räckvidd WLTP och ID. 7 Pro S med 86 kWh och 700 km räckvidd.

Volkswagen har tyvärr inte publicerat några priser på ID.7 ännu. Till skillnad från t.ex. Tesla så använder Volkswagen också ett system med mycket tillval, så för den som jämför priser är det viktigt att se förbi baspriset till det slutgiltiga priset. Givet bilens storlek räknar vi med en prislapp närmare 700.000kr – billigt jämfört med lyxsedanerna, men fortfarande väldigt mycket pengar för en Volkswagen. Kommer köparna att gå på förnuft före känsla?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *