Watches and Wonders 2023

Efter att pandemin och konflikter med utställarna stängde ner Baselworld så är Watches and Wonders 2023 i Genève årets viktigaste mässa för klockbranschen. 

Med 43.000 besökare visade Watches and Wonders 2023 att klockvärlden trots lågkonjunktur och fallande begagnadepriser fortsätter må oförskämt bra. Efter ett intensivt nyhetsflöde under den 5 dagar långa mässan är det dags för oss att sammanfatta intrycken och de viktigaste nyheterna.

Rolex vårstädar portföljen

Rolex stod för mässans flesta och mesta nyheter, och det var inte bara nylanseringar. Med en blandning av pensioneringar, nyanseringar och försiktiga uppdateringar tog man flera steg för att modernisera sin portfölj.

Farväl till Milgauss och Cellini

Två av Rolex trotjänare – den magnetiska Milgauss och eleganta Cellini – läggs ner.

Milgauss – “the scientist’s watch” – lanserades 1956 och var då ett helt nyskapande koncept, med ett urverk specialdesignat för att tåla kraftfulla magnetiska fält. Konkurrenterna har dock hunnit ifatt, där bland annat Omega lanserat urverk för 15 gånger starkare magnetfält, och Rolex tvingades till ett beslut att uppdatera eller lägga ner modellen. Även om det känns tveksam att bygga en klockmodell kring magnetisk resistens så kommer vi att sakna den lekfulla designen.

rolex milgauss läggs ner - nyhet från watches and Wonders 2023
Rolex ”Milgauss” med den karakteristiska oranga sekundvisaren och gröna ringen

Cellini var samlingsnamnet för Rolex “kostymklockor” – de eleganta och avskalade uren som stod i tydlig kontrast till de sportmodellerna som blivit märkets signum. Men de som saknar Cellini behöver inte oroa sig. För samtidigt som Rolex lägger ner Cellini skapar man en helt ny modell, Rolex 1908, som i mångt och mycket är en uppdaterad Cellini. Med Art Deco-toner och en lagom stor 39mm boett i guld eller vitguld lär Rolex 1908 bli en populär klocka bland Rolex-fans och de som söker ett billigare (!) alternativ till en Patek Philippe.

rolex 1908 ersätter cellini
Rolex 1908 ersätter Cellini som klockmärkets nya ”kostymur”

Nya släpp och uppdateringar

En mer väntad lansering var Rolex andra klocka i titan, en Rolex Yachtmaster 42mm. En konceptklocka i titan hade redan innan mässan synts på världsberömde seglaren Ben Ainslies handled och därför var det inte svårt att gissa att modellen var på väg. Men till skillnad från den monstruösa Deep Sea Special på hela 50mm är det här Rolex första klocka i normalstorlek. Hur kunderna kommer ställa sig till en lätt titanklocka återstår att se – en Rolex ska väl väga lite på handleden, eller?

rolex yachtmaster 42 i titan lanserades på Watches and Wonders 2023
Rolex Yachtmaster 42 i titan – Rolex första ”normala” klocka i titan

Även flera andra Rolex-modeller fick uppdateringar. Den mest uppmärksammade var Rolex Daytona, som fick en försiktig uppdatering med ny kaliber och ett par mindre designändringar. För första gången kommer en Daytona också att erbjudas med transparent bakboett – en nyhet som fick en del renläriga Rolex-fans att sparka bakut för att Rolex prioriterat form över funktion.

transparent bakboett på Rolex Daytona
Nya Rolex Daytona 126506 är första klockan från Rolex med transparent bakboett

Färg och lekfullhet

Rolex "Emoji" klocka - största nyheten på Watches and Wonders 2023
Rolex Day-Date 36 – med pusselmotiv, kulörta tim-markörer och en annorlunda veckodagsindikator

Mässans största överraskning var också signerad Rolex. Det annars så seriösa märket chockade alla med sin nya specialversion av Day-Date 36. Bara pusselmotivet på urtavlan och de färgade tim-markörerna av safir hade varit överraskande nog. Men att Rolex skulle byta veckodagen till de sju orden ”Happy”, ”Eternity”, ”Gratitude”, ”Peace”, ”Faith”, ”Love” och “Hope”, samt datum-markeringen till en serie emojis – det hade nog ingen väntat sig.

“Emojiklockan” var inte den enda färglada Rolexen. Märket släppte också en Rolex Oyster Perpetual “Celebrational Dial” som tog färgerna från de fem färggranna enfärgad versioner av Oyster Perpetual man släppte i 2020 och satte dem på en och samma urtavla. “Bollhav” är en träffande men kanske inte rättvis beskrivning av resultatet.

Rolex Celebration Dial
Rolex Oyster Perpetual ”Celebration Dial”

Efter att chocken lagt sig verkade dock responsen i klockvärlden oväntat positiv. Kommer Rolex nyfunna sinne för färg skapa nya samlarobjekt?

Patek Philippes Calatrava 6007G var ett annat färggrannt inslag – åtminstone relativt Pateks normalt nedtonade designer. Den avskalade trion i vitguld och gult, rött eller blått fick dock ett blandat mottagande av märkets fans.

patek Calatrava 6007G
Ovanligt färgglatt från Patek Philippe med Calatrava 6007G

Priset för det mest vågade färgvalet (och samarbetet) går till Oris som gjort en klocka som inte bara är grön som grodan Kermit, utan också den 1:e varje månad visar just densamme istället för dagens datum – Oris Propilot x Kermit.

Oris propilot kermit edition
Oris Propilot x Kermit – precis vad det låter som

Tributer

Ett annat tema var tribut-klockor – klockmodeller inspirerade av historiska modeller. Knappast en ny trend men i år fick vi se ett par riktigt lyckade varianter.

Jaeger-LeCoultre fortsatte hylla Reverso genom Tribute, en serie klockor som hämtar sin inspiration från den första Reverson som lanserades 1931. På Watches and Wonders lanserade man både en Chronograph, med en sober klassisk främre urtavla och en läcker skeletoniserad kronograf på baksidan, och en fantastisk tvåsidig Tourbillon, även den delvis skeletoniserad. Den tvåsidiga designen och möjligheten att växla mellan framsidans förfinade elegans och baksidans exponerade, lite steampunkiga urverk är något som verkligen tilltalar.

jaguar lecoultre reverso chronograph från watches and wonders 2023
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Chronogrph

Cartier presenterade också en uppdaterad variant av den ursprungliga Cartier Tank Normale från 1917, i sin Privé-serie. Idag skulle de flesta associera Tank Normale till damur, men den har burits av stilikoner som Cary Grant, Clark Gable och Gary Cooper. Genom att öka storleken verkar Cartier vilja modernisera formatet och locka fler köpare. I övrigt känns klockan som om den stannat i tiden för 100 år sedan – med en design som känns både historisk och tidlös samtidigt.

cartier tank normale privé från matches and wonders 2023
Närbild på Cartier Tank Normale – i verkligheten en mycket nätt klocka

IWC plockade fram en favorit ur arkivet, med sin IWC Ingenieur 40. Klockan är modellerad efter 1976 års Ingenieur SL “Jumbo”. Det tar inte många sekunder att gissa att Gérald Genta varit delaktig i designen, med de karakteristiska skruvarna som man även hittar på Genta-designade Audemars-Piguet Royal Oak och Patek Philippe Nautilus.

iwc Ingenieur med ursprung design av Gerald Genta
IWC Ingenieur – med tydliga spår av Gérald Genta

Sammanfattning

Flipp eller flopp? Halvtomt eller halvfullt? Det samlade intrycket av Watches and Wonders 2023 beror på var du står och hur du ser världen. Revolutionerna saknades, men de värsta flopparna också – det var evolution, snarare än revolution, som präglade 2023 om vi får använda en så sliten klyscha.

Vad man än tycker om de eskalerande prislapparna och oändliga specialutgåvorna så tycks urmakarna inte heller känna av någon kris. Det finns en global marknad för klockor med utsökt hantverk och design som står sig väldigt bra – och det är vi glada för, för världen hade varit en tråkigare och fulare plats utan dem.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *