Whisky och öl i samarbete

Whisky för dig som älskar öl och öl för dig som älskar whisky. Hur låter det? Inför Stockholm Beer & Whisky Festival som äger rum den 25-27 september finns det gott om intressanta nyheter för den som gillar öl och whisky. I vissa fall behöver man inte ens välja. Inför nämnda evenemang har flera bryggerier meddelat om nyheter där whisky lagrats på ölfat.

Mackmyra i samarbete med fyra lokala svenska bryggerier 

Under Stockholm Beer & Whisky Festival lanseras ett nytt samarbete mellan Mackmyra och fyra hantverksmässiga lokala svenska ölbryggerier. De är Jämtlands Bryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri och Poppels Bryggeri.

Bryggerierna kommer att fylla Mackmyras nytömda 30-litersfat, som tidigare lagrat fatägares whisky, med sitt eget öl. Ölen kommer att lanseras som limiterad utgåva under hösten. Faten skickas tillbaka till Mackmyra för att åter fyllas med whisky. Därefter finns de tillgängliga för reservation av i första hand Mackmyras och bryggeriernas befintliga kunder men även övriga intressenter.

Eric Bräck, ansvarig för försäljningen av Mackmyras fat redogör närmare för samarbetet:

– Vi tyckte att det skulle vara kul att göra ett svenskt ölsamarbete. Intresset för hantverksmässigt tillverkad öl är just nu väldigt stort och det finns gott om duktiga bryggerier. På Mackmyra tror vi på att låta whiskyn lagras nära kunden och vi har därför lokala lager runt om i Sverige. Vi letade upp fyra spännande bryggerier som delar våra värderingar med fokus på hantverk och kvalitet.

mackmyra whiskyöl

Innis & Gunn Barrelmaster’s Reserve – ale lagrad på ekfat från Highlands

I början av 2014 kom Innis & Gunn’s bryggteam, med bryggmästare Dougal Sharp i spetsen, över några maltwhiskyfat från den legendariska skotska regionen Highlands. Faten hade lagrat unik 18-årig single malt whisky och man bestämde sig för att skapa en Highland Cask ale lagrad på faten.

–  Efter bryggning fyllde vi de 18-åriga single malt faten och inledde lagringen. Alen reagerar lite olika i de individuella faten och vi vet egentligen inte exakt hur ölet kommer att utvecklas över tid, vi provar oss fram hela tiden. När vi finner att smaken är optimal avbryter vi lagringsprocessen och låter ölen gifta sig mellan de olika faten. Vi är extremt nöjda med smaken på denna ale, berättar bryggmästare Dougal Sharp.

Innis & Gunn Barrel Master’s Reserve lanseras den 3 oktober i begränsad upplaga. Totalt släpps 50 000 flaskor på Systembolaget.

innis & gunnInnis & Gunn Barrel Master’s Reserve

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *