Wimbledon har börjat – En inblick i tennismodet

tennis och mode

På måndagen började tennisturneringen Wimbledon. Turneringen räknas idag som den främsta av de fyra årliga så kallade Grand Slam-turneringarna, som utöver Wimbledon omfattar Australiska öppna, Franska öppna och US Open. Redan 1877 spelades det första mästerskapet i Wimbledon.

Det är dock inte själva spelet som ligger i fokus när vi i denna artikel återigen väljer att gå närmare in på tennissporten, utan modet inom tennisen. Det är få idrottsformer genom historien som haft samma påverkan på modet som tennisen. Även om spelarna numera allt oftare använder sig av funktionella klädesplagg under sina matcher är de större tennisturneringarna ännu idag högst traditionsbundna evenemang då det gäller klädkoderna. Det är inte utan orsak som tennisen kallas för ”den vita sporten”.

För tre år sedan firade Ralph Lauren 10-års jubileum som officiell tillverkare av de kläder som användes under Wimbledon. Spelarna har sina egna sponsorer och bär alltså egna märken, men hos bland annat bollkallar och funktionärer finns kläder från Ralph Lauren representerade. I de Wimbledon-kollektioner som lanserats hittills finns alla de element som man kommit att förknippa med tennissporten, som de vita ribbstickade tröjorna och västarna, samt de navyblå kavajerna med vita kanter.

PicsArt_1437543281564

Från Ralph Laurens Wimbledon kollektion år 2015, som samtidigt var en jubileumskollektion i samarbetet.

PicsArt_1437543325734

Traditionell navyblå kavaj från samma kollektion.

En liten inblick i fjolårets Wimbledon-kollektion från Ralph Lauren i videon ovan.

PicsArt_1437540748370

Från juli-upplagan av Esquire Apparel Arts år 1934. Här i form av en så kallad ”tyg-sample” för att förevisa materialet som används bland tenniskläder. Inte speciellt mycket har ändrat då det gäller tennismodet från denna tidsera.

PicsArt_1435815560895

Ännu en illustration från juli-numret av Esquire Apparel Arts från 1934.

PicsArt_1435815715214

Illustration av ikoniska Laurence Fellows för att förevisa tennismodet. Här i form av tweedkavaj och vita flanellbyxor. (Esquire Apparel Arts juli 1934).

tennis fred perry

Pat Hughes och Fred Perry (till höger) på väg för att spela dubbel i NSW championships i Rushcutters Bay (November 1934). Frederick ”Fred” John Perry (1909-1995) var under perioden 1931-36 en av världens 10 bästa amatörspelare i tennis. Han rankades som nummer ett 1934-36 och anses vara den bäste brittiske spelaren någonsin. Han är unik genom att ha varit världsbäst i både tennis och bordtennis.

Efter sin aktiva tenniskarriär verkade han bland annat som tennisinstruktör, tenniskorrespondent och radio-TV-kommentator. Han var också engagerad i tillverkning av tenniskläder och startade det egna klädmärket Fred Perry tillsammans med den österrikiske fotbollsspelaren Tibby Wegner.

lacoste

En annan person vars namn kommit att förknippas med tennismodet är René Lacoste. Jean René Lacoste (1904-1996) var en fransk tennisspelare, uppfinnare och affärsman som under andra halvan av 1920-talet och under de första åren av 1930-talet dominerade den internationella tennisscenen.

Efter det att Lacoste avslutade sin tenniskarriär gav han sig in i affärslivet och började tillverka och sälja kvalitetskläder i första hand avsedda för tennis. År 1933 grundade han firman ”Le Societe Chemise Lacoste”. Mest känd är firmans bomullströja med polokrage, försedd med den karakteristiska märkesloggan i form av en grön krokodil. Särskilt under 1950-talet blev hans tenniskläder populära och välkända över hela världen. I dag säljs cirka 25 miljoner Lacoste-tröjor årligen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *