Woodford Reserve en bourbon för jultider

Här får du julens alla smaker och dofter i en och samma flaska. Destilleriet Woodford Reserve i Kentucky med anor från sent 1700-tal, har med sin Woodford Reserve skapat en bourbon med smaker av vanilj, choklad, karamell, mandlar och valnötter tack vare ekfatet den lagras på.

Tonerna av kryddnejlika, kanel, kaffe och muskot från rågen. Smaken av torkade aprikoser, dadlar, russin, fikon och apelsin från den rostade kornen. Alltså alla de smaker som förknippas med julen i en och samma flaska. Den kräver lite, men ger desto mer. Eftersmaken stannar länge. Det är whiskeyvarianten för den som benhårt håller fast vid sin single malt.

Woodford Reserve Distiller’s Select tillverkas på USA:s äldsta bourbondestilleri, som ligger i en dal vid bäcken Glenn’s Creek, strax utanför den lilla staden Versailles i Kentucky. Woodford är resultatet av ett genuint hantverk, så långt från serieproduktion man kan komma.

Här börjar man med att göra som när man bakar surdegsbröd: lite gammal mäsk, en sour mash, tillsätts den mäsk som kokas på 72 procent majs, 18 procent råg och 10 procent mältat korn och sedan får jäsa i kar av cypressträ.

För att en bourbon få kallas bourbon måste den innehålla minst 51 procent majs. För säkerhets skull, för smaken och din njutnings skull, destillerar Woodford den tre gånger. Sedan lagras den på kolade ekfat i minst sju år.

woodford reserve 2

woodford reserve 4

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *