Zacapa Edición Negra – het nyhet från Ron Zacapa

Några få gånger per decennium kommer den exklusiva romtillverkaren Ron Zacapa med en ny utgåva. Nu släpper de Zacapa Edición Negra, en mörkare rom med smak av choklad som drar sig mot det rökiga och kryddiga hållet. Precis som med de tidigare utgåvorna finns det tydliga kopplingar till det Guatemalanska arvet i form av smak och kultur.

Zacapa Edición Negra är den senaste utgåvan från den exklusiva romtillverkaren Ron Zacapa. Tillverkningsprocessen är inspirerad av traditionella Mayaritualer och den exklusiva rommen har långsamt fått åldrats med omsorg och står som en stadig symbol för Guatemalas arv och kultur.

Varje del av framtagningsprocessen är noggrant övervakad av Master Blender Lorena Vasquez, som är känd för att skapa en rom med en mäktig karaktär i fråga om utseende och smak. Zacapa Edición Negra har inspirerats av Guatemalas naturliga element, vulkaner och mörk het eld. Den har åldrats på dubbla förkolnade amerikanska ekfat vilket skapar en mörk rom med en rökig intensitet, samtidigt som den accentueras av träiga och kryddiga toner.

Det sista steget i denna unika process är att Zacapan har fått mogna på förkolnade bourbonfat för att ytterligare framhäva och förstärka träiga, kryddiga och rökiga toner. Denna rom skiljer sig från de tidigare utgåvorna som har tydliga söta kolatoner och smak av vanilj. I Zacapa Edición Negra finner du istället en djupare unik smak av mörk choklad, trä och välbalanserade rökiga toner.

ZACAPA_NEGRA

Zacapa Edicion Negra kostar 749 kronor och finns att köpa på utvalda Systembolag i begränsad upplag.

Om Zacapa rom

Zacapa rom produceras och lagras 2300 meter över havet i det så kallade ”Huset ovan molnen”, beläget i de guatemalanska bergen. Den låga medeltemperaturen på 17 grader bromsar åldrandet av Zacapan, medan tunnare luft och lägre atmosfärstryck intensifierar flödet av smaker från lagringsfaten.

Zacapa kallas ofta för världens bästa rom, anledningen till detta beror på råvarorna. Till skillnad från de flesta andra romsorterna som framställs av melass, använder sig Ron Zacapa bara av koncentratet från den första pressningen av sockerrör odlade på Zacapas egen plantage. Koncentratet, även kallat jungfruhonung bidrar med en mjuk och söt smak.

I Sverige har Zacapa länge varit en hemlighet som de flesta har upptäckt på resande fot i andra länder och tagit med sig tillbaka hem, men ryktet sprids och fler och fler får upp ögonen för denna premiumrom som för det mesta avnjuts bara som den är, eller med en isbit.

Ron Zacapas flaskor kommer enligt tradition från Maya-kungligheterna med en handvävd petate och för denna utgåva är det unika bandet svart.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *