8 råd för att lyckas som företagare

I detta inlägg har jag i åtta punkter sammanfattat några av mina bästa råd för de som önskar bli företagare. Det finns naturligtvis hur mycket som helst att lära sig inom detta område och en dylik lista kan därför aldrig bli fullständig. Men dessa punkter inrymmer flera av de misstag som speciellt många nya företagare gör och som kunde undvikas genom att ta till sig råden. Det är kanske enklare sagt än gjort när man själv är i hetluften, men sannolikheten ökar ifall man är medveten om dem. Här är dagens tips för företagare:

[xyz-ihs snippet=”728×90-adsense”]

1.Ägande är allt här i världen ifall man själv vill bli framgångsrik. Speciellt som ny företagare är det lätt att sälja ut sig själv i desperationen över att få finansiering för sina satsningar. På längre sikt kan dock varje procent som man ger bort i form av ägande bli oerhört kostsamt. Ifall man har tilltro till sin företagsidé och sin förmåga som företagare bör det därför vara av högsta prioritet att bibehålla varje procent av ägande, även om det kan kännas smickrande ifall “affärsänglar” eller motsvarande investerare närmar en med erbjudanden.

2. Dra nytta av motpartnerns svaga sidor vid förhandlingar. Alla har vi våra svaga sidor oavsett om man är etablerad företagare med god ekonomi eller en mindre aktör med skriande behov av pengar. Vid en förhandling gör man därför bäst i att ta reda på så mycket som möjligt om motpartens behov innan man sätter sig till bords. När det handlar om en “starkare” part är det oftast rädslan för att gå miste om möjligheter som utgör svagheten. Detta i kombination med girighet kan göra att det faktiskt är den tillsynes svagare parten som har en fördel vid förhandlingar. Det mesta handlar om att inte avslöja för mycket om sin desperation och att precis som i punkten ovan, inte sälja sig för billigt. Då det gäller förhandlingar är det viktigast att komma ihåg att det inte finns något som heter välgörenhet i dessa sammanhang, även om motparten kan verka vänlig och saklig till en början. Det finns inget som heter tacksamhetsskuld när det gäller affärer. Jag vet att det inte är speciellt gentlemannaaktiga råd jag kommer med, men de är inte desto mindre sanna för det.

3. Dröm stort men lev smått. I nästan all form av litteratur inom självhjälp kommer man med råd om att tänka stort och att “leva stort”. Speciellt de amerikanska har en tendens att gå i taket för att få fram budskapet. Självklart skall man ha höga målsättningar och stora drömmar, men kom ihåg att samtidigt ha båda fötterna på marken när du sedan börjar lyckas. Historien är fylld med exempel på personer som låtit framgången ändra på personligheten till den grad att man börjat tro på historierna om sin egen genialitet. Det är det första steget mot stagnering både i ens egen personlighet och framgång. För att lyckas krävs det en ständig hunger och en vilja att utvecklas oavsett om man är företagare eller idrottsman. Därför bör man alltid se till att bibehålla sin skärpa och sin ödmjukhet ifall man vill ha en långvarig karriär fylld med framgång.

4. All företagsverksamhet bygger på kontinuerlig utveckling och förbättring. Det som inte utvecklas stagnerar alltid i sinom tid. Det har ingen som helst skillnad ifall din produkt är den hetaste på marknaden just nu. Det finns alltid bättre versioner på väg och det enda sättet att gardera sig mot detta är att själv utveckla sin verksamhet och sina produkter.

5. En övertro på sig själv i form av nonchalans straffar sig alltid förr eller senare. Lite som en upprepning på tidigare punkter, men det tål att upprepas. Ett öppet sinne och ödmjukhet inför uppgiften är bland de viktigaste egenskaperna ifall man vill bli framgångsrik. Att underskatta sina konkurrenter och/eller ha en övertro på sin egen förmåga och sina egna produkter/tjänster är bland de största misstagen man kan göra i företagsverksamhet. Det är inte alltför ovanligt att människor som möter på rivaler och konkurrenter reagerar med protektionism genom att hävda sin egen överlägsenhet och genom att påpeka den andres brister. En vis företagare inser dock att det alltid finns saker att lära sig av andra och tar lärdom istället för att bygga upp en skyddsmur runt sin produkt och sina tjänster.

6. Lägg inte alla ägg i en korg, utan diversifiera. Med risk för att låta som en aktiemäklare så är även detta med att så fort som möjligt sprida på risken i företagsverksamheten viktigt att komma ihåg. I uppstartningsfasen bör allt fokus ligga på att en företagsidé att generera pengar, men genast när man lyckats bygga upp ett framgångsrikt företag är det dags att sprida på riskerna och bygga upp verksamhet inom andra branscher och områden. Det finns flera orsaker till detta. Den främsta är att omvärlden ändras i en allt snabbare takt, vilket även innebär att livscyklerna för produkter och tjänster förkortas i en allt snabbare takt. Det blir således allt svårare att bibehålla en bestående konkurrensfördel i dessa utmanande tider.

7. En idé i sig är inget värd utan rätt genomförande. Företagsidéer finns i överflöd här i världen. Ytterst få av dessa är dock helt unika, utan de flesta tillsynes nya idéer är hybrider av något som redan existerar. Sedan kan det handla om något som aldrig tagit fart på grund av en mängd olika orsaker. Bli därför aldrig kär i en affärsidé bara för att du tycker om den. Vi har alla våra intressen här i livet, men skillnaden mellan en framgånsrik företagare och en visionär ligger oftast i att den tidigare förmår se skillnaden mellan en hobby och en genomförbar affärsidé.

8. Det går inte att bli framgångsrik utan rätt typ av envishet. I nästan all typ av inspirationslitteratur nämns vikten av att aldrig ge upp och att fortsätta jobba med sin dröm oavsett vilka hinder man möter på. Vad som ofta glöms bort är att nämna att det även behövs rätt typ av envishet för att lyckas. Det finns oändligt med exempel på människor som jobbar riktigt hårt och verkar vara outtröttliga idésprutor när det gäller att starta upp nya företagsverksamheter. Trots detta verkar det som att de aldrig riktigt lyckas med något, utan det blir mest halvdana försök som efter en tid rinner ut i sanden. Det tog ett bra tag innan jag riktigt förstod vad det handlade om som gjorde att dessa företagare aldrig riktigt lyckades. På ytan verkade ju just dessa ”supermänniskor” de med bäst förutsättningar för att kunna bli riktigt framgångsrika som företagare. Efter ett tag lärde jag mig dock vad det handlade om. I människans natur finns en nästan barnslig övertro och entusiasm till allt som är nytt. Detta oavsett om det handlar om en ny motionsform, diet eller en företagsidé. Det är när vardagen kommer emot som utmaningarna börjar. Plötsligt känns inte den nya företagsidén varken sexig eller attraktiv längre, utan det har blivit en del av vardagen där det handlar om hårt arbete för att lyckas ta det till nästa nivå. Det är här som envisheten för första gången testas på allvar. Det är också här som många väljer att gå över till nästa företagsidé då framgången inte var så snabb som förväntat. Om man jobbar tillräckligt hårt så kommer framgången förr eller senare resonerar de. Rätt tänkt, men det gäller också att inneha rätt typ av envishet. En envishet som innebär att man ser till att på allvar försöker övervinna de första hindren och sedan står sida vid sida hos sitt företag och ser det växa. Företagsverksamhet är inte så annorlunda mot förhållanden trots allt. Gräset är alltid grönare på andra sidan och sexigheten hos nya idéer skall inte underskattas. Speciellt inte hos dagens generationer som är vana vid att hela tiden söka efter nya ”kickar”.

Photo credits: nic519

Tags from the story
,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *