Höstens och vinterns ytterrockar för män

I och med höstens inträde har det blivit dags att fokusera på lite varmare ytterkläder för höst- och vintergarderoben. Vi börjar från ytterrockarna och några av de stiligaste klassikerna då det gäller en lite mer formell stil.

Då det gäller ytterrockar att bära med kavaj bör de vara tillräckligt lång för att undvika de ytterst oklädsamma centimetrar som annars riskerar att sticka ut. Det säkerställer man med några av klassikerna då det gäller ytterrockar, modellerna Covert Coat, Crombie Coat eller Chesterfieldrocken.  I Sverige används även uttrycket Paletå som samlingsnamn för enkel- och dubbelknäppta rockar med markerad midja och ryggslits.

Det är inte alldeles enkelt nuförtiden att särskilja dessa modeller av ytterrockar eftersom många av modehusen numera tillverkar modeller där man kombinerar element från flera av dessa typer modeller. De mer traditionella tillverkarna, som t.ex. brittiska Crombie, håller dock hårt på traditionen och har alla de mest klassiska modellerna i sitt utbud. Anrika Crombie har alltså även fått en alldeles egen modell uppkallad efter sig.

Vi börjar med en kort historia om de vanligaste modellerna av våra ytterrockar och börjar med Chesterfieldrocken. Chesterfield är en lång skräddad ytterrock som fick sitt namn efter Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield, som var en föregångare inom brittiskt mode på 1830 och 1840-talet. Själva ytterrocken Chesterfield kom till runt 1840-talet och har i stort sett bibehållit sitt originalutförande sedan dess. Denna ytterrock finns både i enkel- och dubbelknäppt modell och i flera olika typer av både tyngre och lättare tyger.

Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield avmålad år 1837.
Dubbelknäppt Chesterfield och en Covert Coat med dold knäppning och biljettficka från publikationen Jno Mitchell från år 1910.
höstens och vinterns rockar kappor för män 2017
Olika modeller av ytterrockar från R. H. Macy & Co. och deras katalog från år 1911.
Illustration av ytterrockar av typen Chesterfield från stilmagasinet Esquire Apparel Arts från mitten av 1930-talet.

Modellen Covert Coat är en enkelknäppt, trekvartslång och figurnära rock med dold knäppning, biljettficka och mörk sammetskrage. Vad få vet är att den har sitt ursprung från 1800-talet och den engelska överklassens fritidsaktiviteter som jakt och ridning.

Bild från boken The Foxhound of the twentieth century från år 1914.

Om man söker en ytterrock som åtminstone till färgen liknar en klassisk Covert Coat som används vid klassisk brittisk rävjakt med häst, hittar man en sådan från årets kollektion av franska Editions M.R. Denna har en sammetskrage, biljettficka och figurnära silhuett.

Stilig dubbelknäppt ytterrock med sammetskrage från engelska Dunhill. Om det finns ett måste till denna säsong bland ytterrockar för hösten och vintern, så är det just en dubbelknäppt ytterrock. Färger som navy, kamelfärgat eller mörkgrått är alltid tidlösa och stiliga att satsa på.

Dubbelknäppt, kamelfärgad ytterrock från Tommy Hilfiger Tailored. Förutom den dubbelknäppta modellen försöker jag även se till att det finns en bröstficka på rockarna. En snygg detalj där man på ett enkelt sätt kan göra helheten snyggare genom att lägga sina handskar eller en bröstduk dit.

En lite ljusare färg i nyansen “plain Camel” kommer från ovannämnda Editions M.R. Breda slag, stilig dubbelknäppning och bröstficka. Allt vad man kan kräva av en stilig ytterrock till höstens och vintern.

Under de senaste åren har de ljusare färgerna på ytterrockarna kommit starkt. Här en snygg modell med breda slag och något djupare krage från Acne Studios.

Om vi går över till några enkelknäppta modeller, som ändå kan anses vara den vanligaste hos oss, hittar vi denna kamelfärgade, enkelknäppta ytterrock med figurnära silhuett från DRYKORN. Det lätt melerade tyget förhöjer det stiliga intrycket.

Tiger of Sweden har en tradition av att tillverka ytterst stiliga och figurnära ytterrockar i enkelknäppt modell. Här en tidlös midnattsblå rock som passar i de flesta sammanhang under dygnets timmar.

Ett tips för den som har korta ben är att satsa på en lite kortare modell som är kroppsnära och välskräddad. Denna ytterst stiliga modell från Harris Wharf London ser ut som en förlängning av kavajen och sitter som gjuten på kroppen tack vare sitt mjuka material.

Även J.Lindeberg har flera riktigt snygga enkelknäppta modeller för denna säsong. Här en ljusbeige modell med bröstficka.

Från Harris Wharf London kommer denna murgröna modell. Olika nyanser av mörkgrönt är en färg som kommit starkt under det senaste året hos de flesta av de stora modehusen.

Olivfärgad ytterrock från Bruuns Bazaar.

Ett bevis på hur många nyanser av kamelfärgat det finns. Här en stilig nyans från Hugo Boss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *