Rocken: Gentlemannens viktigaste ytterplagg

Snygga ytterrockar för män höst vinter 2021 2022

Trots att vi ännu har det hyfsat varmt på våra breddgrader börjar det så småningom vara dags att förbereda sig på det kallare höst- och vintervädret. Det gör vi idag genom att fokusera på några klassiska ytterrockar med inspiration från 1930-talet – ett årtionde som starkt påverkar herrmodet även 2023.

Det är nämligen ingen tvekan om att trenderna inom herrmode uppvisar många detaljer som vi såg inom det som ofta kallas den gyllene eran inom klassiskt herrmode. Hit hör framförall dubbelknäppning på rockarna och väl tilltagna spetsiga slag.

Hur man hittar ytterrockar med klassiska detaljer

snygga ytterrockar online

Flera klassiska märken, som t.ex. brittiska Cordings, håller hårt på traditionen och har alla de mest klassiska modellerna i sitt utbud. Om du söker ytterrockar med klassiska detaljer som bröstficka, dubbelknäppning och breda slag i Sverige rekommenderar vi exklusiva herrmodesajter som Care of CarlMr Porter och Farfetch.

Framförallt Farfetch har ett ypperligt utbud av dubbelknäppta rockar från italienska Tagliatore och Lardini i sitt utbud nu tidigt på hösten. Utbudet brukar i regel bli större på samtliga sajter längre fram på säsongen.

snygga rockar för män 2023

Längre fram i texten tar vi fram exempel på några av de snyggaste klassiska modellerna av ytterrockar denna höst och vinter. Vi börjar dock med lite historia om ytterrocken.

klassiska ytterrockar dubbelknäppning
Här syns ett så kallat tygsample från tidningen Esquire Apparel Arts från vintern 1937 med alla de detaljer du kan önska av en klassisk ytterrock.

Kort historia om ytterrocken

Vi börjar med en kort historia om de vanligaste modellerna av våra ytterrockar och börjar med Chesterfieldrocken. Chesterfield är en lång skräddad ytterrock som fick sitt namn efter Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield, som var en föregångare inom brittiskt mode på 1830 och 1840-talet. 

historien om ytterrockar
Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield avmålad år 1837.

Själva ytterrocken Chesterfield kom till runt 1840-talet och har i stort sett bibehållit sitt originalutförande sedan dess. Denna ytterrock finns både i enkel- och dubbelknäppt modell och i flera olika typer av både tyngre och lättare tyger.

Modellen Covert Coat är en enkelknäppt, trekvartslång och figurnära rock med dold knäppning, biljettficka och mörk sammetskrage. Vad få vet är att den har sitt ursprung från 1800-talet och den engelska överklassens fritidsaktiviteter som jakt och ridning.

rävjakt i Storbritannien
Bild från boken The Foxhound of the twentieth century från år 1914.

Stilregler för ytterrockar

När man bär ytterrock med kavaj är det en av de viktigaste och samtidigt enklaste stilreglerna att denna bör vara tillräckligt lång för att undvika att kavajen eller andra kläder du bär under den riskerar att sticka ut.

Det säkerställer man med några av klassikerna då det gäller ytterrockar, modellerna Covert Coat, Crombie Coat eller Chesterfieldrocken. I Sverige används även uttrycket Paletå som samlingsnamn för enkel- och dubbelknäppta rockar med markerad midja och ryggslits.

klassiska ytterrockar för män
Illustration av ytterrockar av typen Chesterfield från stilmagasinet Esquire Apparel Arts från mitten av 1930-talet.

Modeller av rockar för män

Det är inte alldeles enkelt nuförtiden att särskilja modeller av ytterrockar eftersom många modehus numera tillverkar modeller där man kombinerar element från flera olika modeller.

snyggaste rockar för män höst vinter 2023

En av de vanligaste och samtidigt stiligaste modellerna av ytterrockar heter alltså Chesterfield. Det som vi speciellt söker efter när vi tar fram snygga modeller av ytterrockar för hösten och vintern 2022 är de klassiska detaljerna. Det skall vara gärna vara breda spetsiga slag, dubbelknäppning och om möjligt biljettficka vid bröstet.

Snyggaste rockarna för män – höst och vinter 2023

Här tar vi fram några av de snyggaste modellerna på ytterrockar för män hösten och vintern 2023. Bland annat Oscar Jacobson är ett märke som i regel har många snygga modeller i klassiskt snitt varje höst- och vinterkollektion. Speciellt längre fram på hösten och vintern.

Men redan nu finns ett bra utbud hos Farfetch, med bland annat Tagliatore och Lardini i spetsen.

klassiskt herrmode snyggaste rockarna höst vinter 2023

1. Mörkbrunt – snyggt till höst och vinter

snygga rockar för män höst vinter 2023

Här är en snygg dubbelknäppt rock från den kommande höst- och vinterkollektionen hos John Henric. Den har spetsiga slag och är tillverkad i en ull- och kashmirblandning. Rocken har flera stiliga detaljer som en båtformad bröstficka som gör det möjligt att sätta pricken över i:et med en bröstduk. 

2. Sherling-krage – annorlunda och elegant

rock med pälskrage höst vinter 2023
klassisk rock pälskrage höst vinter 2023

Dubbelknäppta rockar med pälskrage har länge varit en raritet hos herrkollektionerna. Här syns en ytterrock från Oscar Jacobson i klassiskt längre modell under namnet Pekka som i flera säsonger haft en avtagbar sherling-krage. Till höst- och vinterkollektionen är den dock utan denna detalj. Med sin lätt ruggiga och glansiga ”beaver finish” är det dock en av de stiligaste rockarna på marknaden även utan pälskrage.

Även Farfetch är en av de sajter för herrkläder online med det största utbudet av ytterrockar. Kolla gärna in även deras Pre-owned avdelning för jackor för att hitta klassiska modeller av ytterrockar.

3. Beige fiskbensmönstrad – klassiskt alternativ

höst vinterjacka herr 2023
höst och vinterjackor herr 2023

Ljusgrå eller beiga modeller av rockar är alltid stiligt till hösten och vintern. Den fiskbensmönstrade i en beigefärgad nyans är en riktig klassiker som aldrig går ur mode. Använd en rock av denna modell tillsammans med grå byxor för en stilig helhet. Här har vi en dubbelknäppt rock från Tagliatore med alla detaljer du kan önska från en klassisk modell.

4. Mörkgrått – en klassiker

snyggaste rockarna för män höst vinter 2023
snyggaste rockar män hösten 2023

Grå ytterrockar är snygga att kombinera både med många olika stilar. Jeans är t.ex. perfekt att använda tillsammans med en fiskbensmönstrad ytterrock i grå nyans. Här har vi en snygg modell från Tagliatore som är tillverkad i Italien.

5. Kamelfärgat – ett måste i herrgarderoben

höst och vinterjackor herr höst vinter 2023

En kamelfärgad rock hör hemma i varje stilig mans garderob. Om du vill hitta lyxiga och snygga modeller av ytterrockar i kashmir denna höst och vinter rekommenderar vi BOSS som har ett stort utbud i detta tyg. BOSS har även gjort kamelfärgade rockar till lite av sin signaturfärg i sina höst- och vinterkollektioner.

6. Burgundy och rostfärgat – färgklick i tillvaron

snygga klassiska rockar för män höst vinter 2023
snygga ytterplagg herr höst vinter 2023

Förutom ovan nämnda klassiska färger kan vi rekommendera alternativa färger som burgundy och rostbrunt. Det är ett enkelt sätt att lägga till en färgklick i höst- och vintermörkret. Här är en stilren, dubbelknäppt rock med smalt skuren passform från Oscar Jacobsons fjolårskollektion. Vi väntar ännu på att denna stiliga färg skall lanseras i höst- och vinterkollektionerna 2022.

7. Navy – klassisk elegans

eleganta höst och vinterjackor för män 2023
snyggaste rockar för män hösten 2023

Här har vi en stilren, dubbelknäppt rock från Oscar Jacobson i en smalt skuren passform. Den har en något kortare längd en klassisk rockar, men den är tillverkad i en ullkvalitet med inslag av mjuk kashmir som ger rocken en riktigt snygg lyster.

8. Långa modeller – för formella tillfällen

höstjackor vinterjackor för män 2023

Om du önskar en mer tidlös och klassisk modell in långt utförande finns här en variant från Lardini. Modellen Pekka från Oscar Jacobson är en annan ytterrock som är perfekt för formella sammanhang.

9. Militärrocken – återkomsten av en gammal klassiker

militärinspirerade rockar herr 2023

I nya kollektionen hos Tagliatore hittar vi en en dubbelknäppt rock som påminner en hel del klassikern ”The Great Coat” från Crombie.

10. Raglanrocken – eftersökt men sällsynt

raglanrock herr 2023

Raglanrockar är alltid eftertraktade till hösten och vintern och vi har också sett överskjortor i liknande utförande under året. Bland annat A.P.C. har en stilig modell i sin höst- och vinterkollektion .

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *