100-årsjubileum för Hercule Poirot

I år fyller Agatha Christies populäre karaktär, den mustaschprydde detektiven Hercule Poirot, 100 år. Det var nämligen år 1916 som Agatha Christie skrev En dos stryknin (boken publicerades dock inte förrän fyra år senare). En novell som introducerade Hercule Poirot till världen.

Under första världskriget arbetade Agatha Christie som volontär på ett sjukhus i Torquay och mötte där många belgiska flyktingar. Och det var just dessa som inspirerade henne till att skapa en av litteraturhistoriens mest kända karaktärer – den belgiske detektiven Hercule Poirot.

Hercule Poirot är en intressant karaktär, ett sant original, som fortfarande står sig väl i jämförelse med moderna detektivfigurer. Till skillnad från andra detektiver sätter Hercule Poirot hellre sin tilltro till logik och sina små grå celler än till forensiska bevis: det är med hjälp av tänkandet han löser sina fall. Han är också oerhört fåfäng.

Man firar detta 100-års jubileum dels med utgivningen av Sophie Hannahs pusseldeckare Stängd kista, där just Poirot spelar huvudrollen. Sophie Hannah är en prisbelönt brittisk deckarförfattare och poet. Hon handplockades av Agatha Christies familj för att på nytt gjuta liv i Hercule Poirot i Monogrammorden (Bookmark, 2014). Detektivens återkomst applåderades av många, däribland författaren Gillian Flynn som blev ”lycklig av att se Hercule Poirot i så goda händer”

stangd-kista

Boken Stängd kista som utkom 6 september. Stängd kista är en klassiskt klurig ”stängt rum”-deckare, i vilken den belgiske detektivens små grå celler återigen sätts på prov när han snubblar över en mordgåta på författarinnan lady Athelinda Playfords irländska gods. Vem av de närvarande gästerna hade anledning att mörda?

Den 15 september varje år markerar även födelsedagen för ”Detektivromanernas drottning” och just i år firar man i Agatha Christies födelsestad Torquay med ett väldigt speciellt evenemang för att fira att det är alltså är 100 år sedan hon skrev sin allra första novell.

På festivalen finns en mängd programpunkter som torde intressera alla som är intresserade av Agatha Christies liv och hennes mästerverk.

miss-marple-and-hercule-poirot-at-torquay-station

Två av Agatha Christie’s karaktärer, Miss Marple och Hercule Poirot vid Torquay tågstation.

english_riviera___agatha_christie_s_greenway___1

Om man har vägarna förbi Torquay och ”Agatha Christie’s Riviera” bör man definitivt besökta Greenway som Agatha Christie köpte tillsammans med sin andra man Max Mallowan som sitt semesterhem 1938. Nedan en lite filmsnutt från ”Agatha Christie Riviera” och Greenway.

the-grand-hotel-torquay-2

Om man önskar bo i en historisk pärla i äkta Agatha Christie-tema kan man med fördel välja The Grand Hotel där hon gifte sig med sin första man Archibald Christie på julafton 1914. I hotellet finns till och med möjlighet att bo i samma svit som paret bodde under bröllopsnatten.

agathachristie_angusmcbean

Agatha Christie (1890–1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *