Klassiska detaljer på kläder är populärt inom modebranschen just nu. Därför är det intressant att gå tillbaka och se hur det faktiskt såg ut under det som ofta kallats det gyllene årtiondet för klassiskt herrmode – 1930-talets herrmode.
Här gör vi en djupdykning i 1930-talets herrmode och kollar närmare på vad som kännetecknade detta. Vilka var de bakomliggande orsakerna till utvecklingen och varför är detta mode högaktuellt ännu idag?
Varför 1930-talets herrmode är aktuellt idag
Klassiskt herrmode som vi känner igen det idag har sina rötter i de kläder som män bar under 1930-talet. Ett årtionde under vilket man ännu hade kvar en stor del av de formella klädkoderna, samtidigt som man välkomnade nya idéer.
Hos många ses 1930-talet som det mest eleganta årtiondet inom herrmodet. Många modehus blickar nu tillbaka på detta årtionde för inspiration och mängder av klädesplagg som kom ut på marknaden under 1930-talet finns nu i kollektionerna.
Vilka faktorer styrde utvecklingen av 1930-talets herrmode?
Något som definitivt hade en stor roll i herrmodet var att man under större delen av 1930-talet genomlevde den stora depressionen. Ett årtionde som kännetecknades av lågkonjunktur och stor arbetslöshet. Efter 1920-talets utsvävningar var det nu nya ideal som gällde.
Många moderna bekvämligheter fanns redan under detta årtionde, men det fanns ännu faktorer som påverkade hur vi klädde oss. Bristen på centralvärme gjorde så att det behövdes både morgonrockar och tofflor i hemmet.
Utanför hemmet fanns ännu vissa klädkoder som gjorde att man inte kunde klä sig hursomhelst. Män bar kostym när gick ut för att hämta tidningen. Knäbyxor på picknicken eller goldrundan och en bilrock när de körde bil.
På kvällarna var det smokingen som var det informella alternativet för middagar, medan fracken ännu var det som gällde för bal och operan. Att bära hatt var ännu obligatoriskt när man vistades utomhus. Ibland bar man även käpp och cylinderhatt, även om detta var mer sällsynt än under tidigare årtionden.
Redan under 1910-talet hade smokingen allt oftare börjat användas som ett alternativ till fracken. Under de kommande årtiondena skulle denna trend tillta ytterligare och på 1930-talet var det smokingen som totalt dominerade i dessa sammanhang.
Filmindustrin som påverkare
Under 1930-talet hämtade man mycket inspiration från film och speciellt Hollywood. Bland stilikoner under 1930-talet kan nämnas Clark Gable och Errol Flynn.
Fram till 1930-talet var de flesta filmer som kom ut på marknaden stumfilmer. Den allra första filmen med ljud kom ut 1927 och 1929 anses vara året när ljudfilmen definitivt tog över.
Med ljudfilm fanns andra förutsättningar att bättre lära känna karaktärerna och tittarupplevelsen fick ett lyft. Ett bevis på filmens starka roll som påverkare av herrmodet finns nämnt i boken The Man of Fashion: Peacock Males and Perfect Gentlemen från Colin McDowell. Efter att Clark Gable i filmen It Happened One Night (1934) avslöjade att han inte använde sig av undertröja, sjönk försäljningen av detta plagg avsevärt.
Tidigare hade det främst varit den sociala eliten som angett tonen gällande herrmodet. Nu blev idealet arbetarklassens hjältar som fanns representerade i filmerna.
Redan under 1920-talet såg vi en ökad demokratisering av modet. Det märktes bland annat genom att allt fler kostymer började masstillverkas och ready-to-wear blev ett vanligare begrepp. Kostymer blev billigare och mer tillgängliga för allmänheten.
Ett nytt stilideal växer fram i 1930-talets herrmode
Medan kostymerna ännu användes i formella sammanhang och i jobbet, blev fritidskläder som stickad tröja och skjortor med mjuk krage allt populärare.
När herrmodet nu var mer demokratiskt, blev det också mindre formellt. På listan över herrplagg som nu övergavs fanns damasker, käpp, västar och dressade kängor – bara för att nämna några. Dessa var plagg som redan under 1920-talet blev alltmer sällsynta och under 1930-talet fortsatte utvecklingen mot en mindre formell garderob.
Det formella herrmodet försvann såklart inte. I jämförelse med hur det ser ut idag fanns ännu många klädkoder att förhålla sig till. Smokingen var ett mycket populärt alternativ till kvällens evenemang. Här märktes bland annat nya material som hajskinn – ett syntetiskt tyg som ökade i popularitet från mitten att 1930-talet. Vita smokingkavajer blev också vanliga i varmare klimat.
Kläder för fysisk aktivitet
Idrotten påverkade också herrmodet starkt under 1930-talet. Golf, tennis och strandaktiviteter ökade i popularitet under 1920-talet och nu utvecklades nya mer ändamålsenliga plagg för ändamålet. Blazers och sportjackor med flanellbyxor, tillsammans med skjortor med öppen krage blev populära stilar för fritidsaktiviteter och sport under 1930-talet.
Ny silhuett på kostymerna
Under 1930-talet kom ett nytt ideal att framträda hos silhuetten på kostymerna. Nu fick kavajerna breda och välfodrade axlar samt smal höfter och rymliga armhålor. Detta för att ytterligare framhäva den manliga fysiken.
Den som införde denna silhuett på kostymerna var den holländska skräddaren Frederick Scholte. Han gjorde Savile Row-baserade Anderson & Sheppard till det populäraste märket inom brittisk herrkonfektion. Med kunder som Gary Cooper, Fred Astaire och Prinsen av Wales, blev märket synonymt med det som kallades “The London Cut”.
Prinsen av Wales, Edvard VIII, var den som gjorde stilen populär i USA och snart skulle kändisarna från Hollywood snappa upp trenden. Tack vare filmstjärnornas allt starkare lyskraft ersatte dessa alltså snart även den överklassen och den brittiska aristokratin som modeikoner.
Ytterligare detaljer gällande herrmodet var dubbelbröstade kavajer med spetsiga slag. Randiga kostymer var även populära eftersom dessa ytterligare hjälpte till att framhäva silhuetten.
Övriga kännetecken för den manliga silhuetten under 1930-talet var allt bredare byxor hos kostymerna än under det föregående årtiondet. Vi såg också en högre midja på byxorna och en kortare längd på kavajerna än vad som var fallet under 1920-talet.
Vilka detaljer från 1930-talet syns i dagens herrmode?
Som vi nämnt i flera sammanhang är det många detaljer som fick sin början under 1930-talet som är framträdande i dagens herrmode. De höga midjorna med dubbla frontveck, breda slag på kavajerna och slag på byxorna är detaljer som blivit allt populärare i kollektionerna under senare år.
Dessa är detaljer som alltid funnits med i klassiskt herrmode, men som nu även kommit med allt starkare i det som ofta kallas Mainstream Fashion.
Det faktum att klassiskt herrmode blivit allt populärare hos män har också gjort att intresset för dessa detaljer ökat ytterligare. I de kollektioner som de stora modehusen tar fram syns ett allt större inslag av de detaljer som kom fram under 1930-talet och som kom att påverka herrmodet starkt under kommande decennier.
Detta är några av de orsaker till att 1930-talets herrmode är så aktuellt även under 2020-talet.
Vanliga frågor – 1930-talets herrmode
Herrmodet blev mer informellt än vad som varit fallet under tidigare årtionden.
Kostymer var vanliga såväl på fritiden som till jobb. Nu blev dock allt vanligare även med mer ändamålsenliga fritidsplagg, som stickade tröjor och skjortor med mjuk krage.
Under 1930-talet fick filmstjärnor från Hollywood en allt större roll i samhället. De kläder som syntes i filmerna fick ett stort inflytande på den manliga garderoben.
Vi har kunnat se allt fler klassiska detaljer som kom fram under 1930-talet göra inträde under herrmodet under senare år. Vi ser dessa de flesta herrmodekollektioner som lanseras i dagsläget.
Läs mer
McDowell, Colin, The Anatomy of Fashion: why we dress the way we do (2013)
McDowell, Colin, The Man of Fashion: Peacock Males and Perfect Gentlemen (2007)
Lewenhaupt, Lotta, Modeboken : 1900-2000 (2020)
Lehnert Gertrud, Delius Peter Modets historia under 1900-talet (2000)
Yarwood Doreen, Fashion in the Western world 1500-1990 (1992)