Gentlemannens garderob: Bilkläderna

skyddskläder för bilfärden

Vi har i ett antal artiklar tagit fram några klädesplagg och accessoarer som tidigare var en del av gentlemannens vardag, men som numera är en sällsynt syn hos mannen. Hit hör bland annat hatten, käppen och fickuret.

Framförallt hatten är något som klarast av allt symboliserat övergången till en ny tid inom manligt mode. Att en så viktig accessoar numera endast syns på ett fåtal män är definitivt värt att ägna lite uppmärksamhet. Speciellt eftersom de flesta etikettböcker fram till 1950-talet inkluderade avsnitt med hattetikett för mannen.

Idag blir det ytterligare några klädesplagg och accessoarer som mycket väl kunde kallas ”Gentlemannens bortglömda plagg” med tanke på att dessa fortfarande finns kvar i utbudet hos vissa handlare. De används dock inte så ofta numera. Klicka på bilderna för att göra dem större.

Ett mode som var så kortvarigt att det endast känns som en liten parentes i modehistorien var skyddskläder för bilkörning. Dessa behövdes eftersom de första modellerna av bilar som tillverkades varken hade speciellt stort skyddsglas framtill eller tak. Att modet blev så kortvarigt berodde naturligtvis på den snabba utvecklingen inom bilismen, där de flesta bilar redan på 1920-talet hade skyddstak. Här syns accessoarer för bilföraren från R. H. Macy & Co. och deras vår- och sommarkatalog år 1911.

Ytterrockar för bilföraren från samma katalog. Skyddskläder för bilförare är inget man hittar hos varje modehus numera och det är heller inget som behövs annat än för de som har för vana att köra äldre modeller av veteranbilar. Hos auktionssajter och vissa loppmarknader kan man ändå med viss tur hitta dessa skyddsplagg.

En typisk bil från år 1910. Läs gärna artikeln The Modern Low-Priced Car från 1910 i tidningen American Homes and Gardens där det finns en del intressant information om utvecklingen inom bilismen vid denna tidpunkt.

Från kanadensiska T. Eaton Co. och deras vår- och sommarkatalog för år 1907 finns en del intressanta pyjamas, badrockar och nattskjortor. Framförallt den längre nattskjortan är ett plagg som ytterst få använder nuförtiden och kunde med fog benämnas ett av gentlemannens bortglömda plagg. I början av 1900-talet och ända fram till 1950-talet fanns dessa dock väl representerade i modekataloger både utomlands och i Sverige.

Anrika, amerikanska Brooks Brothers är ett av få företag på marknaden som ännu håller fanan högt och erbjuder nattskjortor av längre modell för mannen.

I ovan nämnda katalog från T. Eaton Co. fanns även en mängd olika stilar av hattar. Hatten är alltså den klaraste symbolen av alla för övergången till en ny tid inom manligt mode. Ännu på 1950-talet var denna en så självklar del av mannens garderob att få ens reflekterade över det. I samtliga etikettböcker fram till dess var också etikettregler gällande användning av hatt en viktig del av innehållet.

Som det tidigare konstaterats skiljde sig inte barnens mode väsentligt från herrarnas i början av förra århundradet. Vissa modeller att hattar fanns det dock som mer än andra användes av barn. Ett exempel syns i mitten längst till höger.

När vi övergår till vintermodet från samma år och samma företag, ser vi här även några exempel på hattar för bilkörning. Även några pälsmössor fanns representerade i katalogen.

En modell av pälsmössa som man såg hos många i början av 1900-talet var den höga modellen i persisk lammull.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *