3 enkla stiltips för att klä dig snyggt och tidlöst

herrmode för mogna män

Finns det några gyllene regler för hur du kan klä dig snyggt och tidlöst, oavsett ålder? Du behöver inte nödvändigtvis känna till de senaste trenderna inom herrmodet för att klä dig tidsenligt och snyggt. Den som har en känsla för hur man kombinerar färger och anpassar dem enligt sina egna kroppsformer har i regel rätt enkelt att klä sig snyggt.

Men vi har alla olika talanger här i livet och framförallt saknas intresset hos många män då det gäller kläder och mode. Saknas ett naturligt intresse av kläder kan det vara bra med lite stiltips på vägen.

Det finns några viktiga frågor att ställa sig innan man börjar konstruera en basgarderob med nyckelplagg.

Hur vill du uppfattas av omgivningen?

De flesta vill hitta en personlig stil, något som avspeglar ens riktiga personlighet. Även om de flesta aldrig skulle erkänna det, så använder vi ofta kläder för att signalera olika saker till omgivningen. Hur vill du att andra skall uppfatta dig? Det är en av de viktigaste frågorna att ta i beaktande när du väljer att klä dig för olika tillfällen.

mode för mogna män
Till vår hjälp för att förevisa klassiskt herrmode tar vi tidigare kollektioner från italienska Cesare Attolini.

1. Passform är a och o

Det viktigaste av allt då det handlar om att klä sig snyggt är passformen. Det har ingen skillnad hur dyra dina kläder är, de kommer inte att se snygga ut om dessa inte sitter bra på din kropp.

Kavajen

Till stor del är det kroppsformen som avgör vilka typer av kläder du passar i. En klassisk silhuett på kostymen, med välkonstruerade axlar och traditionell kavajlängd låter som ett säkert kort för de flesta. Det gäller dock att komma ihåg att den som har oproportionellt korta ben i förhållande till överkroppen inte kommer att framhäva sina bästa sidor med en klassisk kavajlängd – bara för att ta ett exempel.

Här kan det definitivt vara värt att hålla ett öga på en mer modern design med kortare kavajlängd och lite tajtare passform. Det finns många bekväma varianter inom området eftersom många börjat tillverka kostymer i mer stretchmaterial nuförtiden.

mode för mogna män
Traditionell kavajlängd, med okonstruerade axlar från Cesare Attolini.

Den med atletisk kroppsbyggnad skall helst inte använda sig av välkonstruerade axlar på kavajen eftersom detta snarast får en överdriven effekt. Då är det bra att hålla ett öga på de italienska märkena eftersom det många av dessa som tar fram okonstruerade kavajer.

Det finns med andra ord många saker att tänka på då det gäller passform. Men de flesta känner till sin egen kroppsbyggnad och till stor del handlar det om att inte tvinga på sig kläder som man vet att inte är anpassade för hur man är byggd.

Exempel på avslappnad elegans för mogna män och med kortare längd på kavaj/tröja, samt okonstruerade axlar,

Skjortan

Det handlar också om mycket mer än endast kavajer och kostymer. När du väljer skjortor, tröjor och byxor är det oerhört viktigt att de inte sitter för tajt eller för löst. Ett väldigt vanligt problem är att vi lägger alltför lite uppmärksamhet vid detaljerna på våra skjortor.

Skjortärmarna bör inte vara för breda och i nacken skall kragen också sitta helt perfekt. Det kan vara svårt att få alla detaljer att sitta helt perfekt på en skjorta. Som tur finns det bra guider hos skjortspecialister som Eton på nätet som hjälper en på vägen. Det är också i övrigt ett bra tips att hålla sig till ett bekant märke om man hittat sin favorit eftersom man då känner till de rätta måtten bättre.

mode för mogna män

Byxorna

Inom detta område har många förbättringar skett under senare år. Alla stretchmaterial har gjort det betydligt enklare att hitta byxor som är smidiga och bekväma oavsett passform. Det vanligaste felet som vi män gör är att ha alltför breda byxben. Det gäller på alla typer av byxor, i allt från jeans, chinos till kostymbyxor.

mode för män

Som mogen man bör du undvika de tajtaste av byxor med låg midja. Men om du vill klä dig stiligt och klassiskt bör byxorna ha både rätt längd och falla naturligt över hela benets längd.

Ofta får vi stilrådet att inte ha för korta byxben om vi är korta till växten – och tvärtom. Det är ett förlegat stilråd. Betydligt viktigare än byxlängden är faktiskt kavajlängden i detta sammanhang.

2. Rätt färgkombination

Det finns det som kallas färganalys, där olika färger sägs passa olika bra beroende på en persons hud-, ögon och hårfärg. Självklart är det bra att känna till vilka färger som framhäver ens bästa sidor, men ännu viktigare är att veta vilka av ens favoritfärger som passar tillsammans.

I slutändan skall man ju ändå använda sig av färger som man trivs med och gillar. Då handlar det bara om att veta vilka färger som passar tillsammans för att skapa en snygg och stilig helhet.

mode för mogna män

Enklast är det att använda sig av nyanser av neutrala färger på basplaggen. Hit hör svart, grå, brunt, mörkblått (navy), beige och vitt. Sedan kan ytterligare 1-2 färger användas för att komplettera basplaggen.

Detta kan vara en svår konst att bemästra om du inte har en naturlig fallenhet för färgkombinationer. Trots att neutrala färger enligt teorin borde vara lätta att kombinera kan man lätt göra misstag även på detta område. Det finns färger som är bättre än andra att kombinera för att få fram en snygg helhet. Därför kommer vi att ägna detta med färgkombinationer lite extra uppmärksamhet i några inlägg de närmaste veckorna.

De neutrala färgerna grått och beige fungerar utmärkt tillsammans.

3. Använd mönster med måtta

Precis som med färger gäller det att använda mönster med måtta. Huvudregeln här är att aldrig kombinera flera mönster i samma outfit. Ränder och rutor om vartannat ger sällan en bra effekt. Använd helst inte mönster på fler än ett basplagg. Där kan kostymen säga utgöra undantaget som bekräftar regeln.

mode för män

Har du rutiga eller randiga byxor skall tröjan och jackan helst vara utan mönster – och tvärtom. Det säkraste sättet att använda sig av mer mönster i klädseln är att använda dessa i accessoarer till basplaggen.

Sammanfattningsvis

Det här med stil är inte enkelt. Egentligen är det alltför mångfacetterat och komplicerat för att sammanfatta i form av en enda artikel. Ett gott råd är att studera andra personer som du ser upp till stilmässigt och sedan sätta din egen personliga touch på din klädsel.

Precis som med allt annat här i världen blir intresset större ju mer tid och energi man lägger på att bemästra ämnet. Med andra ord får du garanterat en bättre stilkänsla ju mer tid du lägger på att studera dig själv och vad du önskar från din garderob.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *