Färganalys – vilka färger passar du bäst i?

färganalys herrmode

De färger du väljer på kläderna kommer att ha stor påverkan på hur du uppfattas av omgivningen. Dessa påverkar nämligen allt från hur din ögonfärg, hudfärg och hårfärg kommer att framstå. Hur vet man då vilka färger som passar en bäst? Häng med så tar vi er med på en lektion i färganalys.

Färganalysen i sig är rätt ny inom modebranschen. Med andra ord var färganalys eller stylister något som knappast några av herrmodets största stilikoner använde sig av. Hos många finns en naturlig talang att hitta de färger som passar tillsammans, samt framhäver ens personliga attribut som hår- och hudfärg.

färgmatching herrmode

Det betyder inte att det inte skulle vara nödvändigt att känna till färganalys. Bland annat i böcker som Alan Flussers stilbibel Dressing the Man ägnas ett kapitel åt färgmatchning enligt faktorer hudton och ögon- samt hårfärg. Det har blivit allt vanligare att även män tar färganalys till hjälp när man väljer färgen på kläder. Det gäller framförallt när man tar stylister till hjälp.

Vad är färganalys?

Färganalys handlar om att finna och sedan förstärka sina egna färger. Genom olika metoder och teorier försöker man få reda på om man är en i vinter, vår, sommar eller höstperson. När man väl vet sin årstid kan man förstärka dessa med hjälp av färger på kläderna. Syftet är alltså att få reda på vilka färger du passar bäst i för att ha enklare att bygga upp en garderob som är färgmatchade efter dig.

Med rätt färger kan du se levande och fräsch ut, medan fel färger kan göra att du ser blek och glåmig ut. Vilken färgskala och årstid du tillhör beror främst på din hårfärg, ögonfärg och hudton. Det första steget är att ta reda på om du har en varm eller en kall hudton och först efter bestämmer du vilken årstid du tillhör. Alla hudtoner, både ljusa som mörka kan vara både varma och kalla.

färganalys klassiskt herrmode

Historien bakom färganalys

Färganalysen grundlades redan på 1930-talet genom konstnären och färgteoretikern Johannes Itten. Han publicerade ett antal böcker, bland annat Kunst der Farbe där han presenterar sina idéer kring färg, vilket till stora delar är en utveckling av Adolf Hölzels färgcirkel. Itten skapade en så kallad färgsfär omfattande tolv färger och utifrån dessa studier brukar man tala om Ittens färglära.

I boken The Art of Color från år 1961 framförde han konceptet med indelning av färger och nyanser i olika årstider.

Det var dock boken Color Me Beautiful av Carol Jackson från 1982 som på allvar kom att slå igenom inom färganalysen. Genom denna blev färganalysen ett begrepp inom modevärlden.

färgmatchning färganalys herrmode

Hur du gör en färganalys – hudton

Du börjar alltså med att avgöra om du har en varm eller kall hudton. Det finns olika sätt att avgöra detta på. Ett sätt är att se på venerna på handleden. Om de går mot det grönaktiga hållet har du en varm hudton och om de är mer blå-grå eller lila har du en kall hudton. En kall hudton blir lättare röd vid solning, med den varma har en gulare nyans som lättare får en brun solbränna.

Just det med hur din hud trivs i solsken är kanske det enklaste sättet att avgöra om din hudton är varm eller kall. Om du har svårt att bli brun och bränner dig lätt har du definitivt en kall hudton och tvärtom.

Det finns dock också en möjlighet att du inte är varkendera av ovannämnda och då klassas du som neutral.

Varm hudton

Om du har en varm hudton passar jordiga färger mycket bra på dig. Hit hör färger som brunt, grönt, senapsgult och en varm röd färg. Alla naturliga och neutrala färger som beige och gräddfärgat kommer också att fungera bra till din hudton.

Gregory Peck

Kall hudton

Om du har en kall hudton passar olika nyanser av blått, lila och grönt. Dessa färger fungerar speciellt som pastellfärger. För den med en kall hudton är det också viktigt att ha mindre kontraster på sina plagg.

Vilken säsong är du?

För att veta vilken årstid du klassas som och vilka färger som passar dig bäst räcker det att att ställa dig framför en spegel och betrakta dig själv. Det kan också vara ett bra tips att ta en del plagg från din garderob och hålla dem bredvid ditt ansikte. Får färgerna på plaggen dig att se mer levande ut, eller blir du bara mer livlös bredvid dem.

färganalys färgmatchning

Lista också dina favoritplagg. Vem vet kanske du har en medfödd känsla för dethär med färganalys innan du ens gjort testet?

Kom ihåg att detta helst behöver göras i dagsljus eftersom olika lampor ger olika effekt hos både din hud och färgen på dina plagg.

Vinter

Om du har mörkt hår, klara eller mörka ögon och gulvit/elfenbensvit hudton är du ”vinter”. Vinterpersoner passar i neutrala färger som svart, vit, marinblått, mörkgrått och svart. Även ljuslila, mintgrönt, gul, ljusrosa och en djupt röd färg sägs enligt färganalysen passa vinterpersonen.

Vinterpersonen skall undvika varma färger som orange, olivgrön, senapsgul, khaki, chokladbrun och kamelfärgat.

färgmatching för män

Vår

Om du har blont, ljusblont eller rött hår, ljusa ögon och persikofärgad hudton är du en vårperson. Då passar alla lätta, varma, och mjuka färger. Hit hör beige, olivgrön, orange, kamel, turkos och persika.

Till de neutrala färgerna som passar vårpersonen hör marinblått, mellan-ljust brun och beige. Alla mörka och kalla färger, som vinrött och mörkbrunt bör undvikas.

Sommar

Mörkblont eller råttfärgat hår samt en gråaktig färg på ögonen och rosaaktig hudton hör till sommarpersonen. För denna person passar lätta, kalla och mjuka färger, som vit, ljusblå, ljusgrått och mintgrönt. Bland neutrala färger är det marinblått, vitt och mörkgrått som gäller.

En sommarperson bör undvika varma och mörka färger, som orange, olivgrönt och mörkbrunt.

Höst

En höstperson har rödaktigt eller brunt hår, varma bruna ögon och en gyllene hudton. För denna person är det varma, djupa och rika färger, som kamel, mörkbrun, senapsgul, orange, olivgrön och beige som gäller.

Hos neutrala färgerna är det kamel, marinblått och chokladbrunt som passar, medan lätta och kalla färger, som ljusgrå, vinrött, rosa och lila passar sämre.

Sammanfattning

Visst kan det vara nyttigt att känna till vilka färger som framhäver ens egna personliga attribut. Det gäller dock att ta dessa råd med en nypa salt. Vi har alla våra favoritfärger och den som har förmåga att kombinera rätt färger på sina plagg brukar i regel också framstå som stilig, oavsett hur dessa tar fram våra hud- och hudtoner.

Om du analyserar flera av herrmodets största stilikoner kommer du att märka att dessa personer använde sig av en bred färgskala, utan färgoptimering på kläderna med tanke på hudton eller ögon- och hårfärg. Det i sig betyder inte att man skall avfärda betydelsen av färganalys, men det ger en viss antydning om att man kanske inte behöver göra det mer komplicerat än det är.

Om du fokuserar på rätt färgmatchning klädesplagg emellan, brukar du också så småningom bygga upp en inneboende känsla för vad du passar i.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *