Stilikonen Cary Grant: Hur du blir stjärnan i ditt eget liv

herrmodets största stilikoner

Stilikonen Cary Grant har det skrivits en hel del om i alla möjliga sammanhang. Det som man inte fokuserat lika mycket på är människan Cary Grant. Vad var det som drev honom till att bli denna tidlöst eleganta man både på filmduken och privat?

I en dokumentär som visats på SVT 2 och som kan ses på svt play kan du följa med på en intressant resa hos stilikonen Cary Grant och hans liv, där man på en timme får en bra sammanfattning av de avgörande ögonblicken i hans liv som gjorde att han kom in i skådespelaryrket och vad det var som gjorde honom så populär bland allmänheten.

Bland det mest intressanta i sammanhanget var hans tillsynes naturliga karisma och utstrålning. Den som noggrannare analyserar hans liv kommer dock att märka att det även låg mycket hårt arbete bakom den polerade ytan.

Om något var Cary Grants liv en uppvisning i hur han genom målmedvetet arbete lyckades forma hur omgivningen betraktade honom. Han hade kontrollen över sitt eget livsmanus och lyckades förmedla detta till sin omgivning både på filmduken och privat. Att han sedan, som det framgår i dokumentären, var rätt vilsen i privatlivet stora delar av sitt liv är en annan historia…

Jag låtsades alltid vara den person jag ville vara, och till slut blev jag den personen. Eller så blev han jag. Eller så möttes vi någonstans på mitten.

– Cary Grant

I självhjälpsboken Manusmetoden skriver författaren Johan Ohlson om hur man genom att applicera filmens dramaturgi lättare kan identifiera de problem och utmaningar som man möter på i sitt liv. Genom att anta huvudrollen i filmen om sitt eget liv kan man tydliggöra sin egen livsberättelse och belysa ens egna styrkor och svagheter, samt de roller personerna i ens omgivning spelar. Hur kan man använda sina drömmar på ett konstruktivt sätt för att nå sina målsättningar?

Enligt Ohlson handlar det om att man själv kan välja att ta kontrollen och skriva sitt eget livsmanus – och bli stjärnan i sitt eget liv.

I ett tidigare inlägg behandlade vi karisman och dess betydelse. Redan i det skedet konstaterade vi att vi numera allt mer blivit som skådespelare, där vi behöver ha en förmåga att anpassa oss till olika sammanhang och ha ett brett register av social kompetens. Speciellt i dagens föränderliga omvärld där vi sällan kan förlita oss på att vi kan befinna oss på samma arbetsplats hela vår karriär. Vi behöver en förmåga att kunna anpassa oss till nya sammanhang och finna vår plats i ett nytt socialt umgänge.

Alla vill vara Cary Grant. Till och med jag vill vara Cary Grant.

– Cary Grant

Framförallt handlar ändå mycket handlar om att bli uppmärksam på vad som sker i omgivningen. Som vi också skrev i ett tidigare inlägg är det viktigt att skapa förtroende genom att ha förmågan att förstå vad som rör sig i huvudet på en annan människa.

Många förespråkar den diffusa egenskapen ”att vara sig själv” i olika sammanhang. Men vad innebär det egentligen att vara sig själv? En grundtrygghet behövs naturligtvis där man är medveten om sina värderingar i livet. Men därutöver behövs även en förmåga att veta hur man skall agera för att styra sitt liv i rätt riktning. I vissa sammanhang räcker det helt enkelt inte att vara sig själv i alltför hög grad om man skall få det liv man önskar. Det finns även andra omständigheter och andra människor att beakta i det drama som utgör ens liv.

One pretends to do something, or copy someone or some teacher, until it can be done confidently and easily in what becomes one’s own style.

– Cary Grant

Vilken är din handlingsplan för att nå dina målsättningar och hur vill du att din egen huvudkaraktär skall betraktas av omgivningen? Detta är frågor som man alltför sällan ställer sig när man gör upp en plan inför framtiden. Oavsett om man vill det eller inte kommer man nämligen att bli bedömd genom de budskap vi sänder ut. Vårt kroppspråk, våra ordval och till och med vårt tonläge skapar sammantaget vår utstrålning.

Som tur går det att träna även sin utstrålning precis som vilka andra egenskaper som helst. Detta trots att vi alla har olika förutsättningar från födseln. Framförallt gäller det att veta vad man vill i livet. Sedan gäller det att göra en självinventering och utreda vilka brister man har. Sedan är det bara att börja jobba på dessa.

Eller som Voltaire sade:

”Each player must accept the cards life delas him or her; once they are in hand, he or she alone must decide how to play the cards in order to win the game.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *