Hur du blir stjärnan i ditt eget liv

stilikonen Cary Grant

Stilikonen Cary Grant har det skrivits en hel del om i alla möjliga sammanhang. Det som man inte fokuserat lika mycket på är människan Cary Grant. Vad var det som drev honom till att bli denna tidlöst eleganta man som vi såg både på filmduken och privat?

I dokumentären Becoming Cary Grant kan du följa med på en intressant resa, där du på en timme får en bra sammanfattning av de avgörande ögonblicken i hans liv. Vad var det som gjorde att han kom in i skådespelaryrket och vad det var som gjorde honom så populär?

Cary Grant hade en enorm karisma och utstrålning. Många tror att detta var medfött, men den som noggrannare analyserar hans liv kommer att märka att det även låg hårt arbete bakom den polerade ytan.

Målmedvetet jobb bakom fasaden

Cary Grants liv var ett bevis på hur det genom målmedvetet arbete finns möjligheter att forma sitt livsöde. Han tog kontrollen över sitt eget livsmanus och lyckades förmedla detta till sin omgivning.

“Jag låtsades alltid vara den person jag ville vara, och till slut blev jag den personen. Eller så blev han jag. Eller så möttes vi någonstans på mitten..”

— Cary Grant

Spela huvudrollen i ditt eget liv

I självhjälpsboken Manusmetoden skriver författaren Johan Ohlson om hur du genom att applicera filmens dramaturgi lättare kan identifiera de problem och utmaningar som du möter i ditt liv.

Genom att anta huvudrollen i filmen om ditt eget liv kan du tydliggöra din egen livsberättelse och belysa dina egna styrkor och svagheter. Även de roller personerna i din omgivning spelar. Hur kan du använda dina drömmar på ett konstruktivt sätt för att nå dina målsättningar?

Enligt Ohlson handlar det om att man själv kan välja att ta kontrollen och skriva sitt eget livsmanus – och bli stjärnan i sitt eget liv.

Förmåga att anpassa sig

I ett tidigare inlägg behandlade vi karisman och dess betydelse. Redan här konstaterade vi att vi numera allt mer blivit som skådespelare. Vi behöver ha en förmåga att anpassa oss till olika sammanhang med ett brett register av social kompetens.

Speciellt i dagens föränderliga omvärld där vi sällan kan förlita oss på att vi kan befinna oss på samma arbetsplats hela vår karriär.

Cary Grant citat

“Alla vill vara Cary Grant. Till och med jag vill vara Cary Grant.”

— Cary Grant

Lär dig av andra

Framförallt handlar ändå mycket om att bli uppmärksam på vad som sker i omgivningen. En viktig egenskap är förmågan att skapa förtroende genom att lära sig förstå andra människor.

Lyssna på andra istället för att ständigt vädra dina egna åsikter.

Att vara sig själv är ett uselt råd

Många förespråkar den diffusa egenskapen ”att vara sig själv” i olika sammanhang. Men vad innebär det egentligen att vara sig själv? En grundtrygghet behövs naturligtvis där man är medveten om sina värderingar i livet.

Men därutöver behöver du även en förmåga att veta hur du skall agera för att styra ditt liv i rätt riktning. I de flesta sammanhang räcker det helt enkelt inte att vara sig själv i alltför hög grad om du skall få det liv du önskar. Vi är bekväma av naturen och det behövs alltid ett visst mod för att ta tag i sina drömmar.

Cary Grant citat

“One pretends to do something, or copy someone or some teacher, until it can be done confidently and easily in what becomes one’s own style.”

— Cary Grant

Hur når du dina drömmar?

Vilken är din handlingsplan för att nå dina målsättningar och hur vill du att din egen huvudkaraktär skall utveckla sig? Detta är frågor som man alltför sällan ställer sig när man gör upp en plan inför framtiden.

Oavsett om du vill det eller inte kommer du att bli bedömd genom de budskap du sänder ut. Vårt kroppspråk, våra ordval och till och med vårt tonläge skapar sammantaget vår utstrålning.

Som tur går det att träna även utstrålningen precis som vilka andra egenskaper som helst. Detta trots att vi alla har olika förutsättningar från födseln. Framförallt gäller det att veta vad du vill i livet. Gör en självinventering och utred vilka brister du har. Sedan handlar det bara om att jobba hårt på dessa utifrån de målsättningar du har.

Om du vill ha idéer på hur du själv kan utveckla dig själv och bli stjärnan i ditt eget liv är det alltså en bra idé att se vilka metoder stilikonen Cary Grant använde sig av.

voltaire citat

Each player must accept the cards life deals him or her; but once they are in hand, he or she alone must decide how to play the cards in order to win the game..”

— Voltaire

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *