Tidlöst mode: 7 enkla stiltips

herrmode för mogna män
Cesare Attolini SS20

Finns det några gyllene regler för hur du kan klä dig klassiskt och tidlöst, oavsett ålder? Om du har en känsla för hur du tillämpar vissa regler gällande kombinerar färger och anpassar kläderna enligt dina kroppsformer är du långt på väl. Då behöver heller inte känna till de senaste trenderna inom herrmodet för att klä dig tidsenligt och snyggt.

Vi har alla olika talanger här i livet och detta gäller även förmågan att klä sig. Hos många män saknas intresset då för kläder och mode. Saknas ett naturligt intresse av kläder kan det vara bra med lite stiltips på vägen.

modemagasin för män 2020
Herrmode från Brunello Cucinelli

Vad är egentligen tidlöst och klassiskt herrmode?

I många fall känns det som att uttrycket missbrukas och överdramatiseras. Mode och trender per definition anger något tidsenligt och modernt. Men som vi kunnat se under de senaste åren finns det även trender inom klassisk stil.

Ingen kan påstå att de inte blivit påverkade av de senaste årens växande trend med dubbla frontveck, slag på byxorna och högre midjeparti. Detta är dock något som alltid funnits med på ett hörn inom herrmodet, så vad är då egentligen klassiskt herrmode?

snyggaste mode för män 2020 byxor
Vår- och sommarmode från Brunello Cucinelli

En klassisk och tidlös stil skall vara något av en garanti för att plaggen i din garderob går att använda år ut och år in oavsett de trender som kommer och går.

Det går dock aldrig att helt försäkra sig om att varken passformen eller stilen kommer att vara den som är helt tidsenlig oavsett vilka plagg man köper.

klassiskt herrmode sommaren 2020
Vår- och sommarmode från Boglioli

Hur vill du uppfattas av omgivningen?

De flesta vill hitta en personlig stil, något som avspeglar ens riktiga personlighet. Även om de flesta aldrig skulle erkänna det, så använder vi ofta kläder för att signalera olika saker till omgivningen. Hur vill du att andra skall uppfatta dig? Det är en av de viktigaste frågorna att ta i beaktande när du väljer att klä dig för olika tillfällen.

mode för mogna män
Vår- och sommarmode från Cesare Attolini

Stiltips – hur du klär dig klassiskt och tidlöst

Det finns några viktiga frågor att ställa sig innan man börjar konstruera en basgarderob med klassiska och tidlösa plagg.

1. Passformen är A & O

Det viktigaste av allt då det handlar om att klä sig snyggt är passformen. Det har ingen skillnad hur dyra dina kläder är, de kommer inte att se snygga ut om de inte sitter bra på din kropp.

Alla plagg som vi använder har sina egna särdrag att fästa uppmärksamhet vid. Här är några av de viktigaste.

snyggaste modet för män
Vår- och sommarmode från Eton

2. Använd rätt typ av kavaj

Till stor del är det kroppsformen som avgör vilka typer av kläder du passar i. En klassisk silhuett på kostymen, med välkonstruerade axlar och traditionell kavajlängd låter som ett säkert kort för de flesta. Det gäller dock att komma ihåg att den som har oproportionellt korta ben i förhållande till överkroppen inte kommer att framhäva sina bästa sidor med en klassisk kavajlängd – bara för att ta ett exempel.

Här kan det definitivt vara värt att hålla ett öga på en mer modern design med kortare kavajlängd och lite tajtare passform. Det finns många bekväma varianter inom området eftersom många modehus nuförtiden tillverkar kostymer i mer flexibla stretchmaterial.

mode för mogna män
Traditionell kavajlängd, med okonstruerade axlar från Cesare Attolini.

Den med atletisk kroppsbyggnad skall helst inte använda sig av välkonstruerade axlar på kavajen eftersom detta snarast får en överdriven effekt. Då är det bra att hålla ett öga på italienska märken som Lardini och Boglioli eftersom många av dessa som tar fram okonstruerade kavajer.

kläder män inspiration
Vår- och sommarmode från Lardini

Det finns med andra ord många saker att tänka på då det gäller passform. Men de flesta känner till sin egen kroppsbyggnad och till stor del handlar det om att inte tvinga på sig kläder som man vet att inte är anpassade för hur man är byggd.

Cesare Attolini S/S 2020. Exempel på avslappnad elegans för mogna män och med kortare längd på kavaj/tröja, samt okonstruerade axlar,

3. Fäst extra uppmärksamhet på skjortan

Det handlar också om mycket mer än endast kavajer och kostymer. När du väljer skjortor, tröjor och byxor är det oerhört viktigt att de inte sitter för tajt eller för löst. Ett väldigt vanligt problem är att vi lägger alltför lite uppmärksamhet vid detaljerna på våra skjortor.

Skjortärmarna bör inte vara för breda och i nacken skall kragen sitta helt perfekt. Det kan vara svårt att få alla detaljer att sitta helt perfekt på en skjorta. Som tur finns det bra guider hos skjortspecialister som Eton på nätet som hjälper en på vägen. Det är också i övrigt ett bra tips att hålla sig till ett bekant märke om man hittat sin favorit eftersom man då känner till de rätta måtten bättre.

mode för mogna män

4. Byxorna – varken för tajta eller för lösa

Inom detta område har många förbättringar skett under senare år. Alla stretchmaterial har gjort det betydligt enklare att hitta byxor som är smidiga och bekväma oavsett passform. Det vanligaste felet som vi män gör är att ha alltför breda byxben. Det gäller på alla typer av byxor, i allt från jeans, chinos till kostymbyxor.

mode för män
Cesare Attolini S/S 2020

Som mogen man bör du undvika de tajtaste av byxor med låg midja. Men om du vill klä dig stiligt och klassiskt bör byxorna ha både rätt längd och falla naturligt över hela benets längd.

Ofta får vi stilrådet att inte ha för korta byxben om vi är korta till växten – och tvärtom. Det är ett förlegat stilråd. Betydligt viktigare än byxlängden är faktiskt kavajlängden i detta sammanhang.

5. Rätt färgkombination

Det finns det som kallas färganalys, där olika färger sägs passa olika bra beroende på en persons hud-, ögon och hårfärg. Självklart är det bra att känna till vilka färger som framhäver ens bästa sidor, men ännu viktigare är att veta vilka av ens favoritfärger som passar tillsammans.

I slutändan skall man ju ändå använda sig av färger som man trivs med och gillar. Då handlar det bara om att veta vilka färger som passar tillsammans för att skapa en snygg och stilig helhet.

mode för mogna män
Cesare Attolini S/S 2020

Enklast är det att använda sig av nyanser av neutrala färger på basplaggen. Hit hör svart, grå, brunt, mörkblått (navy), beige och vitt. Sedan kan ytterligare 1-2 färger användas för att komplettera basplaggen.

Detta kan vara en svår konst att bemästra om du inte har en naturlig fallenhet för färgkombinationer. Trots att neutrala färger enligt teorin borde vara lätta att kombinera kan man lätt göra misstag även på detta område. Det finns färger som är bättre än andra att kombinera för att få fram en snygg helhet.

De neutrala färgerna grått och beige fungerar utmärkt tillsammans.

6. Använd mönster med måtta

Precis som med färger gäller det att använda mönster med måtta. Huvudregeln här är att aldrig kombinera flera mönster i samma outfit. Ränder och rutor om vartannat ger sällan en bra effekt. Använd helst inte mönster på fler än ett basplagg. Där kan kostymen säga utgöra undantaget som bekräftar regeln.

mode för män
Cesare Attolini S/S 2020

Har du rutiga eller randiga byxor skall tröjan och jackan helst vara utan mönster – och tvärtom. Det säkraste sättet att använda sig av mer mönster i klädseln är att använda dessa i accessoarer till basplaggen.

7. Tips för män med stor mage

Avslutningsvis tar vi fram ett allt vanligare problem då det gäller kläder och passform. De flesta kläder är anpassade för en så kallad ”normal” kroppshydda. Det innebär oftast att det sällan görs kavajer eller andra plagg specifikt för överviktiga eller de med stor mage.

För att komma runt problemet finns förstås möjligheten att låta skräddarsy plaggen enligt egna mått. En annan lösning är att välja en mer tillåtande klädstil. Det finns faktiskt flera kollektioner numera som ger en mycket stilig helhet samtidigt som den döljer kroppsdelar som vi är mindre stolta att visa upp.

kläder för män med mage
Vår- och sommarkollektionen från kreativa danska NN07 har flera kostymer med mer ”tillåtande” och lösare passform. Här finns konstruerade och flexibla kavajer, som samtidigt är väldigt eleganta, oavsett om du är smal eller rund om magen.

Sammanfattning

Det här med stil är inte enkelt. Egentligen är det alltför mångfacetterat och komplicerat för att sammanfatta i form av en enda artikel. Ett gott råd är att studera andra personer som du ser upp till stilmässigt och sedan sätta din egen personliga touch på din klädsel.

Precis som med allt annat här i världen blir intresset större ju mer tid och energi man lägger på att bemästra ämnet. Med andra ord får du garanterat en bättre stilkänsla ju mer tid du lägger på att studera dig själv och vad du önskar från din garderob.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *