5 julfilmer du måste se 2020

bästa julfilmer 2020

Att se på julfilmer hör julen till och det finns några som är bättre än andra. Varje år brukar det även poppa upp nya titlar som försöker slå sig in bland de bästa.

I vår lista hittar du såväl äldre klassiker som nya titlar i en härlig blandning. Visst är det bra att hålla på de gamla traditionerna, men att titta på någonting nytt ibland skadar inte. Vi hjälper dig att hitta de allra bästa julfilmerna.

Bästa julfilmerna

Vi slår vad om att du kommer att känna igen några av titlarna i vår lista, men kanske inte alla. I dessa tider då vi måste vara hemma mycket är det klokt att ha ett gäng filmer på hög som du kan titta på när du har tråkigt. Många julfilmer har dessutom ett humoristiskt inslag vilket kan förgylla under mörka, gråa vinterkvällar. Så poppa popcornen och ladda upp med godis och börja titta.

  • Ha myskväll med familjen framför härliga julfilmer
  • Fixa favoritsnacksen och starta filmen

1. Home Alone

bästa julfilmer genom tiderna

Home Alone, eller Ensam Hemma som den kallas på svenska, är en mycket populär julfilm som även fått några uppföljare. Den första delen gavs ut 1990 och är än idag omtyckt av barn och vuxna.

Filmen handlar om åttaåriga Kevin som råkar bli kvarglömd hemma när familjen ska åka och fira jul i Paris. Efter den första chocken lagt sig gör han allt det där barnförbjudna som han alltid velat göra, men till sist blir det ganska ensamt för lilla Kevin. Då dyker det upp två inbrottstjuvar och Kevin får fullt upp med att göra deras arbete svårare. Det är en komedi som bjuder på många goda skratt.

2. Love Actually

bästa julfilmer 2020

Love Actually hade premiär 2003 och var egentligen inte tänkt att vara en julfilm, ändå lyckades den bli en av de populäraste julfilmerna bland folket. Det är en romantisk komedi som väver ihop flera livsöden.

I rollerna till filmen hittar du bland annat Hugh Grant och Liam Neeson och filmen utspelar sig i London på vintertid. Du stöter bland annat på en premiärminister som blir förälskad i sin medarbetare och en nybliven brud som inte vet om hon egentligen är kär. Du får se samband mellan de olika personernas livssituationer och filmen handlar om kärlek, både det goda och det onda. Filmen har en mysig stämning och bjuder på härlig julkänsla.

3. Elf

bästa julfilmer någonsin

Elf betyder tomtenisse på engelska och det är just vad den här komedin från 2003 handlar om. Eller egentligen handlar det om Buddy, en människa som adopterats av en tomtenisse och vuxit upp som en sådan.

Buddy känner att han inte passar in då han är mycket större än alla andra och till sist får han reda på att Nordpolen inte är hans riktiga hem. Han får veta att han har en biologisk familj i New York och beger sig dit för att söka upp sin biologiska far. I New York stöter han dock på en kulturkrock utan dess like och det blir inte riktigt så som Buddy tänkt sig.

4. Fanny och Alexander

bästa klassiska julfilmer

Fanny och Alexander är en riktig klassiker av Ingmar Bergman som släpptes så tidigt som 1982. Den utspelar sig dock under början på 1900-talet. Än idag är den här filmen mycket omtyckt.

Fanny och Alexander handlar om den rika familjen Ekdahl och de två syskonen i familjen; Fanny och Alexander. Deras far går bort och modern gifter om sig med en biskop som misshandlar Alexander. Den utspelar sig delvis under julen och den vann inte mindre än fyra Oscar 1993 och tre guldbaggar. Filmen finns både som den kortare versionen men även som en miniserie som blir sammanlagt fem timmars tittande, det är samma film fast i fullängd.

5. Fatman

bästa julfilmer 2020

Fatman är vår nyaste film på listan som kom ut just 2020. Den har Mel Gibson i huvudrollen och är en amerikansk, mörk komedifilm som handlar om Chris Cringle även kallad jultomten.

Jultomtens verksamhet har börjat avta och han får därför börja samarbeta med militären för att lyckas rädda den.

Dessutom finns där en stygg 12-åring som anlitar en lönnmördare för att mörda tomten, hur ska det sluta?

Sammanfattning

De fem ovanstående filmerna har mycket glädje och spänningen att erbjuda, samt en hel del julstämning. Om du inte redan har sett dem bör du göra det under den här julen som bjuder på mycket hemmatid.


Om du redan har sett filmerna är du säkerligen redan medveten om att de är värda att ses ännu en gång. Så fixa snacksen och mys ner dig med familjen framför teven.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *