5 klassiska tidsfördriv för en gentleman

fritid sysselsättning vad göra som man

Även den moderne gentlemannen sitter ibland med lite extra tid över och kan behöva en hobby eller två för att fördriva den. Det finns självfallet ingenting som hindrar dig från att ha precis vilket intresse du vill, men vissa tidsfördriv är mer förknippade med en gentleman än andra. Fritidssysslor som en individ antingen kan dela med andra eller som kan förgylla vardagen är perfekta alternativ för en gentleman. 

Kortspel

Det finns få så klassiska tidsfördriv att göra tillsammans med vänner och familj som att spela kort. Oavsett om du föredrar att spela på nätet (här finns allt du behöver veta om online casino Bertil som har flera kortspel) eller hemma i vardagsrummet, så är det alltid en räddning när rastlösheten knackar på.

En del av charmen med kortspel är just att det kan göras var som helst. Kortleken får utan tvekan plats i fickan och kan fiskas fram både när planet är försenat eller när det är dags att varva ned efter middagen.

Musik

Vem älskar inte musik? Många av oss lyssnar dagligen på våra favoritlåtar och det är lätt hänt att man tar musiken för givet. Vi sätter vår favoritlista på Spotify på shuffle och låter tonerna flöda in i våra öron utan någon vidare eftertanke. Det är någonting helt annat att verkligen lyssna på musik.

Letar du efter ett nytt tidsfördriv så rekommenderar vi att du verkligen sätter dig in i musiken du brukar spela upp. Gör en djupdykning i en artists hela katalog, lyssna både på varje textrad och varje album i sin helhet och, om du har tid, gör dina efterforskningar runt musiken och musikerna som ligger bakom dem. Gör du detta så kommer ditt nästa konsertbesök att bli en helt ny upplevelse.

Matlagning

Det finns få saker som är lika underbara som att äta en god bit mat tillsammans med sin partner eller sina vänner. Pricken över i:et hade varit om det var du själv som låg bakom maten som gör alla mållösa runt middagsbordet. 

Det fantastiska med matlagning är att det finns så många områden att fördjupa sig inom. Du kan fokusera på tillagningsmetoder, som exempelvis grillning, på mat från olika regioner, eller olika typer av protein – det är bara att välja vägen som lockar mest. 

Dryck 

Känner du att du har bemästrat kökets konst så kan det vara dags att utforska vinodlingen eller ölbryggeriet. Om pricken över i:et var att du hade lagat maten själv så är guldstjärnan i kanten att lyckas matcha maträtten med ett passande vin, med rätt öl, eller någon annan dryck. 

Precis som med maten så finns det många områden att fördjupa sig i, och det behöver självklart inte handla om en alkoholhaltiga drycker. Kaffe är ett exempel på en dryck som minst sagt är ett gjutet alternativ att grotta ned sig i för gentlemannen. 

Läsa

Att sätta sig ned och läsa en bok kan ibland kännas som en förlorad underhållningsform. Våra hektiska liv får allt fler att prioritera alternativ som tv-soffan eller slösurfande på smartphonen, men att byta ut serierna och Youtube mot en bok då och då bör inte underskattas. Oavsett om du väljer ut en skönlitterär bok, en biografi, eller någonting annat så kommer processen av att läsa både bidra till din mentala hälsa och göra dig mer lärd. 

Att läsa en bok är en perfekt metod för att mäta sina stressnivåer – kan du inte sitta med boken i knät mer än några få minuter utan att snegla mot mobilen så kan det vara ett tecken på att du saknar harmoni i livet. Känner du att tröskeln till att läsa på egen hand har blivit för hög, så finns det ingen skam i att lyssna på en ljudbok istället. 

Oavsett hur du väljer att fördriva din tid, så är det aldrig fel att vara öppna för att lära sig nya saker, samt att kunna dela med dig av det du lär dig till dina nära och kära – det är vad en sann gentleman hade gjort.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *