5 badrumsklassiker för män

Doftintrycken är några av de starkaste vi har då det gäller minnen. De flesta av oss kan säkert ännu i vuxen ålder återkalla hur våra mor- och farföräldrar doftade och vilket rakvatten de använde.

Det samma gäller mig. Ännu som vuxen associerar jag doften av Kölnisch Wasser med min morfar och somrarna hos mina morföräldrar. Härliga tider! Att de dofter som jag associerar med många av mina manliga förebilder från barndomen skapar starka nostalgiska känslor är kanske därför inte så märkligt.

Som tur är många av de klassiska rakvatten och dofter numera rätt förmånliga, även om de flesta av dem ännu finns på marknaden. Vad som är mindre roligt är att klassiker som Old Spice Original numera är rätt svår att få tag på.

Bästa klassiska produkter för badrummet

Nedan är några av de mest klassiska badrumsprodukterna som finns på marknaden. Det som de flesta av dessa har gemensamt är att de har hög igenkänningsfaktor hos de flesta av de som växt upp under 1950-talet och framåt. Vissa är kanske inte så bekanta i Sverige, men i övriga delar av världen kan människor associera till dem precis på samma sätt som vi gör till vissa andra av dofterna.

Vi börjar här från de äldsta av badrumsklassikerna och jobbar oss framåt i historien.

1. 4711 Original Eau de Cologne

badrumsklassiker för män

Nämnda unisexdoften 4711 Original Eau de Cologne (Kölnisch Wasser) skapades år 1792 av Wilhelm Muehlens efter ett hemligt recept han fick av en munk. Det klassades ursprungligen som ett mirakelvatten både för invärtes och utvärtes bruk.

År 1810 var staden Köln ockuperat av Franska trupper och Napoleon krävde att alla recept på medicinska drycker skulle vara offentliga. Muehlens valde då att marknadsföra sin produkt enbart som en doft, som snabbt blev populär bland societeten. Namnet 4711 hämtades från husnumret på Glockengasse där företaget hade sitt säte.

2. Florida Water Original Cologne

klassiska märken för badrummet parfymer

Florida Water Original Cologne är kanske inte så känd här i Sverige, men i dess hemland USA är det en riktig klassiker som lanserades redan år 1808 och som sedan dess fått något av en legendarisk status tack vare att den används av många kända personer. Bland dessa den kända TV-personligheten Lucy Ball, var sista ord var “My Florida Water” innan hon dog.

Florida Water är en vattenbaserad frisk doft av citrusfrukter. Även om den i många sammanhang nämns som den amerikanska motsvarigheten till Kölnisch Wasser skiljer den sig på många punkter. I Florida Water är ligger fokuset främst på söt apelsin, till skillnad från den något mer blommiga Kölnisch Wasser.

florida water cologne
florida water Murray & lanman

3. Clubman Pinaud After Shave

klassiska badrumsprodukter för män

Clubmans originaldoft från år 1810 är en av mina absoluta favoriter på listan. En aromatisk fougéredoft med perfekt komposition av mysk, apelsin, citron och lavender skapar en originell och väldoftande helhet.

4. Pino Silvestre EdT

största klassiker bland badrumsprodukter

Denna klassiker från italienska Pino Silvestre lanserades år 1955 av Lino Vidal. Den har doftnoter av främst lavendel, bergamott och mysk, men trots detta är det doften av granskog man känner när man applicerat doften. Med andra ord är det ingen falsk marknadsföring att doften kommer i denna unika granformade flaska. En helt unik klassiker bland dofter.

klassiska parfymer för badrummet


5. Tabac After Shave Lotion

Tabac orginal är Sveriges mest sålda doft genom tiderna och även en av Tysklands mest sålda dofter sedan den lanserades år 1959. Det är alltså tyska Maurer & Wirtz som står bakom doften som kan beskrivas som klassisk, aromatisk och utpräglat maskulin. Denna starkt alkoholhaltiga lotion har dessutom sammandragande och renande egenskaper, som främjar läkning av sår vid rakning.