72-årig whisky från The Macallan slår Svenskt rekord – klubbades för 522.000 SEK

dyraste whiskyn som sålts i sverige

Igår skrevs historia för en dryckesauktion i Sverige då en 72-årig whisky från det anrika skotska destilleriet The Macallan klubbats för ett slutpris av 522 000 kronor (som inklusive köparprovision uppgår till totalt 626.400:-). Flaskan såldes via Systembolagets dryckesauktion genom Bukowskis.

Vi har redan tidigare skrivit om denna unika whisky inför auktionen. Redan då förväntades The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter utradera det tidigare rekordet över den dyraste whiskyn som sålts i Sverige. Auktionen gjorde ingen besviken och nu har vi alltså fått bevittna ett helt nytt svenskt rekord.

Whisky av årsmodell 1946

Whiskyn är destillerad 1946 och är tillverkad i en upplaga av 600 stycken flaskor. Den lanserades 2018 som en hyllning till The Macallans nya destilleri i natursköna Easter Elchies Estate i Speyside, Skottland.

den dyraste whiskyn som sålts i sverige

Flaskan är buteljerad för hand i Craigellachie, och designad i kristall från Cristallerie Lalique. Lådan är formgiven av N.E.J Stevenson.

Rekordet är ett kvitto på ett ökat intresse och efterfrågan för whisky inom det exklusiva segmentet på den svenska marknaden och för whisky generellt” säger Torkel Wilund, Head of Marketing, Edrington.

Det tidigare svenska rekordet på 332.000 SEK från december 2018, var också det en whisky från The Macallan – en 55-årig Lalique.

The Macallan har en historia av exklusiva lanseringar. The Macallan 72 YO är en väldigt unik single malt som präglas av ett exceptionellt hantverk och som erbjuder en exklusiv upplevelse i både smak och varumärkets historia, avslutar Torkel Wilund.

Om The Macallan 72 Years Old Lalique The Genesis Decanter

Doft: En utsökt början av bränd torv leder till en mjuk, åldrad ek-röks doft. En kropp bestående av uppfriskande citrus, citron och gröna äpplen, med en bakgrund av vanilj, russin och en liten hint av ingefära. 
Smak: Delikat rökt torv kombineras med mjuk vanilj och en förvånade smak av söt rökt ek . En mild trä-krydda kombineras med rökt torv som gradvis bleknar och lämnar en viskös munbeläggning av citrusfrukt och subtilt grönt äpple.
Finish: Medium och fruktig med en känsla av sötad ek
Alkoholprocent: 42%
Färg: Gyllene bärnsten

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *