80-talet är tillbaka: Stranger Things-effekten får oss att köpa jeansvästar och retro-tracksuits

jeansväst herrmode

Den 23 maj hade den fjärde säsongen hade den populära Netflix-succén ‘Stranger Things’ premiär. Den nya säsongen utspelar sig på 80-talet i Indiana och Kalifornien och serieskaparna har fått beröm för sin skildring av 80-talets populärkultur och mode. 

Ny shoppingdata från Klarnas Shoppingindex (Klarna hanterar ungefär hälften av alla online-köp i Sverige) visar att seriens popularitet även influerar vad vi har på oss. I samband med premiären av den fjärde säsongen har Klarna tagit fram ny shoppingdata som bland annat visar att; 

  • Försäljningen av jeansvästar, som är seriens nyaste karaktär Eddie Munsons signaturplagg, har gått upp med 134 procent i juni jämfört med årets första fem månader. Även försäljningen av jeansjackor, återkommande synlig på karaktären Nancy Wheeler, har gått upp 64 procent under samma period – och hela 114 procent jämför med juni förra året. 
  • Försäljningen av retroinspirerade tracksuits, framförallt synlig på karaktären Max Mayfield, har gått upp med 283 procent i juni jämfört med årets första fem månader och 365 procent jämfört med juni förra året. 
  • Försäljningen av grafiska jumpsuits, framförallt synliga på karaktären Eleven, har ökat med 151 procent i juni jämfört med årets fem första månader. 
  • Försäljningen av t-shirts med grafiska tryck samt t-shirts med färgade kragar, så kallade “ringer tees” har ökat med 38 respektive 56 procent i juni jämfört med årets första fem månader. 

Man kan förstå varför den lekfulla estetiken i Stranger Things inspirerar. Den nya säsongen levererar massvis med inspiration (och även några tvivelaktiga frisyrer) med avstamp i 80-talets mode. Det är ett nytt typ av mode vi får se jämfört med tidigare säsonger. Utöver det faktum att den nya säsongen utspelar sig under en senare tidsperiod, kan man även se en annan märkbar förändring i skådespelarnas garderober. Då den nya säsongen delvis utspelar sig på den amerikanska västkusten blir 80-talets avslappnade kaliforniska estetik dominerande i flera av karaktärernas outfits, säger Klarnas Fashion Director Emilia de Poret. 

När det kommer till hur folk bär upp dessa plagg idag skulle jag tro att det få som anammar en hel 80-tals- look. Det handlar snarare om att man tar ett nyckelplagg, som till exempel t-shirten med grafiskt tryck, och kombinerar detta med samtida plagg för en modern look, fortsätter Emilia de Poret. 

* Klarnas Shopping Index beräknas baserat på antalet sålda varor och speglar de sanna trenderna oberoende av den totala försäljningstillväxten i kategorin. Uppgifterna är från onlineköp med Klarna i Sverige, från Juni 2021 till Juni 2022.

Läs mer: Herrmode sommaren 2022

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *