Levi’s® lanserar nu en version av sin mest ikoniska produkt, 501® Original, som är tillverkad av ekologisk bomull och återvunnen denim efter konsumtion. Den är också utformad för att kunna återvinnas. Som en del av Levi’s® pågående partnerskap med det svenska företaget Renewcell är detta ett uttryck för både 501®:s bestående karaktär och varumärkets engagemang för att gå mot mer cirkulära produkter och metoder.
Den här lanseringen bygger på förra årets lansering av ett samarbete mellan Renewcell och Levi’s® WellthreadTM -linje om 502TM för män och High Loose för kvinnor med samma material, vilket utsågs till en ”World Changing Idea” av Fast Company. I båda fallen använder Levi’s® en blandning av Renewcells banbrytande Circulose®-fibrer, en hållbar viskos som delvis tillverkas av återvunnen denim, och ekologisk bomull.
Levi’s 501® Original Designed for Circularity finns redan nu tillgänglig hos Levi’s® webbshop och hela linjen finns tillgänglig i slutet av januari. Priset på jeansen är 999/1099 SEK.
– Förra årets WellthreadTM-samarbete med Renewcell visade att detta kunde göras, att vi kunde hitta konstgjord cellulosafiber tillverkad av återvunnen denim som var tillräckligt stark och hållbar för att uppfylla våra kvalitetskrav. Det hade inte varit möjligt tidigare med mekaniskt återvunnen denim. Nu tar vi den innovationen och tillämpar den på det som med rätta kan kallas det mest ikoniska plagget i hela klädbranschen, 501®, vilket visar hur seriösa vi är när det gäller att gå i riktning mot cirkuläritet. Våra cirkulära 501®-jeans kommer inte bara att vara utformade för att klara tidens tandem, precis som de alltid har varit, utan de kommer också att kunna få ett andra, tredje eller fjärde liv som nya plagg, säger Paul Dillinger, VP of Design Innovation.
Plaggen använder betydligt färre naturresurser
Att tillverka dessa jeans med återvunnet deniminnehåll blandat med certifierad ekologisk bomull innebär att plaggen använder betydligt färre naturresurser och färre kemikalier för att tillverkas. Att minska miljöpåverkan från material är en del av Levi’s® bredare strategi för resurshushållning under deras produkters hela livscykel och är en viktig del av budskapet och kampanjen Buy Better, Wear Longer.
– I vår pågående forskning och utveckling strävar vi efter att förbättra våra designmetoder och bevara miljöresurser på alla sätt vi kan. Genom att införliva hållbar innovation lär vi oss vad som är möjligt och arbetar för att lösa några av våra största utmaningar, säger Una Murphy, Levi’s Director of Design Innovation.
Levi’s® användning av förnybara och återvinningsbara material – som Circulose och certifierad ekologisk bomull – är en viktig del av ett bredare holistiskt synsätt på cirkularitet. Varje enskild materialkomponent som ingår i Levi’s® cirkulära 501®-jeans har utvecklats och valts ut för att anpassas till en strikt enfiberstrategi som möjliggör effektiv återvinning i slutet av jeansens livslängd.
Cirkulära Levi’s® 501® Original först ut
Genom att ersätta de delar av plagget som normalt skulle vara tillverkade av syntetiska fibrer – som polyesterfickor, trådar, etiketter och mellanlägg – med 100 % bomullsalternativ har Levi’s® tagit bort förorenande element som annars skulle störa bomullsåtervinningsprocessen. Resultatet är en ny jeans gjord av gamla jeans som är utformad med potential att göras om till nya jeans – om och om igen.
– Vi befinner oss fortfarande i ett tidigt skede i klädindustrins övergång till verklig cirkularitet, vilket är så nödvändigt med tanke på hur konsumtions- och avfallskrävande den här industrin kan vara. Genom att producera vår signaturjean, 501®, med återvunnet innehåll och på ett sätt som gör dem återvinningsbara, hoppas vi kunna visa oss själva och branschen att det verkligen går att göra, och att vi kan leverera mer hållbara produkter som sparar resurser, fortfarande ser bra ut och uppfyller de högsta kvalitetsstandarderna, säger Paul Dillinger.
Modebranschen behöver förändras
Modebranschen behöver en bättre, mer cirkulär modell. Bomull, även om det är ett naturmaterial, har sina utmaningar: mer odling av konventionell bomull innebär att mer vatten, mark och naturresurser tas i anspråk. När efterfrågan på kläder fortsätter att öka under de kommande åren, hur ska vi kunna tillgodose den efterfrågan utan att skada ekosystemen runt om i världen?
År 2015 förbrukade modeindustrin till exempel 53 miljoner ton nya fibrer. 26 procent, eller en fjärdedel, bestod enbart av bomullsfibrer och 73 procent av dessa fibrer hamnade i slutändan på en soptipp eller brändes. Som ett denimmärke som är beroende av bomull är detta oroande.
Levi’s® är fast beslutna att hitta nya och bättre sätt att minska sin påverkan genom cirkulär design och produktionsmetoder. Sedan 2015 har Levi’s® använt sin Levi’s® WELLTHREAD-kollektion som ett laboratorium för att testa och validera nya tillvägagångssätt för tillämpad cirkuläritet för modeindustrin.
I juli 2021 anslöt Levi’s® till Ellen MacArthur Foundations Jeans Redesign Project med ett åtagande att öka sin cirkulära produktportfölj. Den cirkulära 501® är deras första produkt som överensstämmer med EMF:s riktlinjer för Jeans Redesign.
Cirkulosas ursprung
Det svenska startupföretaget Renewcell har arbetat med en lösning för att återvinna textilavfall sedan 2012. För ett och ett halvt år sedan öppnade de en återvinningsanläggning utanför Stockholm som varje år kan producera upp till 4 500 ton Circulose®, en moderåvara tillverkad av textilavfall. Det är tillräckligt för att göra mer än 20 miljoner T-shirts. Efter en framgångsrik börsnotering på Nasdaq i november 2020 bygger företaget nu en andra anläggning som är mer än tio gånger större än den befintliga.
Renewcell är en del av en framväxande grupp innovatörer inom modeindustrin som fokuserar på återvinning som är miljövänlig, effektiv och skalbar och startades 2012 av professorer och materialforskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Företaget ägnade fem år åt att utveckla den teknik som används för att bryta ner alla cellulosabaserade tyger, antingen avfall före konsumtion (dvs. klipp från fabriker, överflödigt tyg) eller avfall efter konsumtion (dvs. redan slitna eller skadade kläder).
Det finns visserligen mekaniska återvinningsanläggningar som bryter ner naturmaterial som bomull, men de resulterande fibrerna är svaga och inte hållbara och måste blandas med syntetiska fibrer för att bli starkare, vilket gör att de inte är återvinningsbara. Den polymeråtervinningsprocess som Renewcell har utvecklat gör det möjligt att tillverka tyg som kan konkurrera med de bästa icke återvunna materialen som används i branschen idag.
Processen använder visserligen vatten, kemikalier och energi, men kemikalierna i Renewcells återvinningsprocess återvinns och återanvänds också, och anläggningen drivs själv med förnybar energi. Det vatten som används är en bråkdel av vad som behövs för att odla konventionell och ekologisk bomull, och efter intern behandling är det tillräckligt rent för att släppas ut direkt i den närliggande Vänern. Eftersom verksamheten bedrivs i Sverige enligt EU:s lagstiftning om textiltillverkning måste även det inkommande avfallsmaterialet uppfylla strikta säkerhetskriterier.