Amazon kan snart vara största e-handlaren även i Sverige

amazon sverige

Trots att Amazons etablering i Sverige kunde klassas som något av en smygetablering kan de snart vara den största e-handlaren i Sverige. Det visar en stor rapport från Boston Consulting Group som nyligen presenterats.

Denna rapport från BCG pekar på att Amazon kan komma att bli den största e-handlaren i Sverige inom 5 – 10 år. I vår tidigare artikel om Amazons etablering i Sverige nämnde vi bland annat Amazons breda utbud, smidiga leveranser och deras prissättningsförmåga som de konkurrensfördelar som kommer att förändra svenskarnas förväntningar och syn på handeln i framtiden.

Framöver måste handlare i ännu högre utsträckning satsa på unika varor och köpupplevelser för att kunna samexistera med Amazon, säger David Sandberg, partner på BCG och expert på e-handel.

Bred analys av konkurrensfaktorer

BCG har analyserat priser, utbud, leveranser och lojalitetsprogram hos Amazon i jämförelse med den svenska konkurrensen. Detta är områden som enligt BCG kommer att göra att Amazon utmärker sig för att växa på den svenska marknaden. 

En av de viktigaste faktorerna i Amazons framgångar har varit det stora utbudet. I Sverige erbjuds redan i dagsläget 150 miljoner varor, vilket gör det till den största aktören gällande utbud.

Inom elektronik har exempelvis Amazon cirka 1000 laptops i sitt utbud mot en etablerad svensk aktör aktör som har 150, och den stora skillnaden i utbud är genomgående i alla branscher.

Framöver måste handlare i ännu högre utsträckning satsa på unika varor och köpupplevelser för att kunna samexistera med Amazon, säger David Sandberg.

Näst flest besökare i Sverige Amazon etablerades 

Amazon etablerade sig i Sverige i slutet av oktober 2020 och under den första månaden hittade hela 11 miljoner besökare fram till sajten. Det gjorde Amazon till den näst mest besökta e-handelssajten i landet under denna tidsperiod. Inför etableringen har det pratats mycket om att Amazon skulle ha lägre priser än konkurrenterna. Analyser från BCG visar dock inga stora prisskillnader ännu så länge.  

I takt med att Amazon växer i Sverige finns det ändå mycket som tyder på att deras tillgång till data kommer att möjliggöra mer målstyrda prisjusteringar. Det är nämligen en strategi som Amazon med framgång implementerat på andra marknader.

Genom att samla data i ett brett spann av branscher kommer Amazon ha tillgång till en kunskapsbank som andra svenska näthandlare inte kan konkurrera med, säger David Sandberg.

Amazon Prime har visat sig vara en stark lojalitetsfaktor

En tjänst som är värd att hålla ögonen på är när Amazon börjar rulla ut sina lojalitetsprogram med full kraft. Enligt BCG:s analys är det bara en tidsfråga innan Amazon Prime kommer finnas tillgängligt i Sverige.

Prime är ett abonnemangsbaserat lojalitetssystem som på andra marknader ger sina medlemmar tillgång till förmåner som hemleverans samma dag för utvalda delar av sortimentet, två timmars leverans på matvaror och tidig tillgång till erbjudanden.

En av Amazons stora framgångsfaktorer internationellt har varit deras överlägsna leveransmodell. Det här kan möjligtvis bli utmanande i Sverige sett till våra geografiska avstånd, men Amazons logistik med lokal lagerhållning har visat sig effektiv i andra länder. Det kommer att ställa ytterligare krav på näthandlare att växla upp för att möta växande krav på snabba leveranser, säger David Sandberg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *