Amazon har kommit – Vad innebär det för Sverige?

amazon sverige
Bild: Amazon Press Lounge

Den 28 oktober 2020 kom Amazon till Sverige. Trots att vi kanske inte ännu sett så stora förändringar i våra inköpsmönster till följd av etableringen, kommer det att påverka hur vi handlar. Här tar vi en närmare titt på Amazon, vad du hittar hos sajten och hur den kan komma att påverka oss svenska konsumenter.

Under det senaste året har mycket hänt i vårt köpbeteende. Redan innan pandemin slog till såg vi att allt fler handlade över nätet, vilket ledde till att fysiska butiker fått allt svårare att hävda sig. Pandemin var endast något som försnabbade processen och gjorde så att fler flyttade över till att handla över nätet. Detta är en av de trender för 2021 som troligen är bestående.

Det faktum att Amazon.se nu också etablerat sig i Sverige kommer ytterligare att bidra till att ändra vårt köpbeteende.

Vad är Amazon?

Det är väl få av oss som undgått att höra om Amazon. Bolaget bildades 1994 av Jeff Bezos och vid denna tidpunkt var verksamheten inriktad enbart på böcker. Men redan i detta skede fanns planer på att utöka sortimentet till många fler produktkategorier.

Idag är Amazon världens mest värdefulla detaljhandelsbolag värt runt 700 miljarder dollar. I USA står Amazon för ungefär 4% av landets totala detaljhandel. Om vi tittar på e-handelsandel står Amazons plattform för nästan hälften av USAs e-handel!

Amazon – hur funkar det?

Redan vid uppstarten av Amazon.se fanns över 150 miljoner produkter inom mer än 30 olika kategorier tillgängliga. På order över 229 kronor är transporten gratis från Amazon. På sajten finns tusentals europeiska och svenska företagare representerade.

vad hittar man på amazon sverige

I dagsläget finns 1,7 miljoner små- och medelstora företag runtom i världen som säljer via Amazons butiker på nätet. Av dessa nådde 200.000 företagare en omsättning på över 100.000 dollar 2019. Av de produkter som finns på Amazon består närmare 60% av tredjepartsförsäljning. De som är intresserade att sälja på Amazon.se kan själva registrera sig på sell.amazon.se.

Fördelarna med Amazon

Det finns många fördelar med Amazon som kan komma att snabbt förändra e-handeln i Sverige. Här är några av dessa.

 • Effektiv logistik
  En av de stora fördelarna med Amazon är den effektiva logistiken, som gör det både snabbt, flexibelt och billigt att beställa varor. Amazon erbjuder snabb leverans eftersom de har egna logistikfunktioner. Förutom bilar och lastbilar har Amazon även tillgång till både flygplan och fartyg.
 • Låga priser
  Ännu så länge verkar priserna ligga på en rätt normal nivå. Amazon är dock endast i begynnelsen av sin etablering på den svenska marknaden. Vi kan förvänta oss att Amazon justerar priserna i takt med att de får full koll på marknaden. Detta är nämligen en strategi som Amazon implementerat med stor framgång på andra marknader.
 • Enormt utbud av produkter
  Ytterligare en stor fördel med Amazon är det enorma utbud av produkter som finns i jämförelse med andra e-handlare online. Här kan du hitta saker som är omöjliga att hitta på andra ställen.

Vad säljer Amazon?

Från att tidigare alltså endast ha sålt böcker har Amazon finns idag största delen av de varor som går att finna inom detaljhandeln. Redan 1998 lades CD-skivor till sortimentet och 1999 tillkom elektronik, leksaker och verktyg. Med tiden har produktkategorierna blivit allt fler och en av de senaste kategorier som har tillkommit är mat.

Detta skedde framför allt genom Amazons lansering av Amazon Go och köpet av Whole Foods som skedde under 2017. Idag är Amazon en global plattform för konsumtion.

Amazon har det bredaste utbudet av böcker som du hittar på nätet. Här finns bland annat klassiker inom herrmode som Dressing the Man av Alan Flusser. Den stora fördelen med Amazon i jämförelse med andra sajter är att du även hittar begagnade exemplar, vilket gör att du även hittar utgåvor som du annars kan ha svårt att hitta online.

Det finns också många andra produktkategorier som är värda att utforska på Amazon. Om du har produkter som är svåra att hitta bland svenska sajter är Amazon det självklara valet. Knize Ten är en klassisk herrparfym som är närmast omöjlig att hitta online för tillfället. Hos Amazon hittar du flera försäljare av denna österrikiska parfym.

Samma gäller originalparfymen från Alfred Dunhill som lanserades år 1934 och som är närmast omöjlig att hitta på andra platser.

Det är bara några exempel på produkter som finns hos Amazon. Tack vare det breda utbudet av internationella säljare finns här ett oslagbart utbud av unika produkter.

Varför är Amazon intressant för svenska konsumenter?

Det finns flera fördelar som kommer med att använda sig av Amazon. Utbudet hos Amazons svenska sida ligger rätt långtifrån det som finns hos Amazon USA, men det finns ändå en mängd intressanta tjänster och produkter för svenskar.

Fördelar:

 • Snabb och förmånlig leverans
 • Miljontals produkter från mängder av kategorier
 • Bra priser på produkterna

Inom bland annat böcker och parfymer, samt fot- och hudvård finns många märken som du annars kan ha svårt att hitta i de webbshoppar som finns i Sverige.

Nackdelar:

 • Svensk beskrivning inte perfekt på alla produkter ännu
 • Kategorin mode och kläder är ännu bristfällig
Det är främst inom kategorin Mode och kläder vi ser de största bristerna hos Amazon Sverige. Men om vi kollar in det utbud som finns i USA, kan vi konstatera att det endast är en tidsfråga innan vi får tjänster som ”Personal Shopper” även till Sverige.

Hur funkar Amazon Prime?

Amazon Prime är ett medlemskap som Amazon erbjuder, där du mot en månadsavgift får man en mängd fördelar som kund. Främst har Amazon Prime förknippats med streamad film, serier och musik. Men med Prime får du också andra fördelar som snabb och kostnadsfri leverans.

I medlemskapet ingår även möjlighet att handla produkter som endast finns för Primemedlemmar – där bland annat specialerbjudanden, gratis läsning ingår.

Amazon Prime kunde liknas vid ett lojalitetsprogram där du i gengäld får en bättre shoppingupplevelse, snabbare leverans och möjlighet att spara pengar.

Vad kostar Amazon Prime?

Amazon Prime Video relativt billigt i jämförelse med konkurrenter och vad du får ut av tjänsten. En prenumeration på tjänsten kostar i dagsläget runt 60 kronor i månaden. På streamingtjänsten finns bland annat över 18 000 filmer och runt 2 000 serier, varav många är originalproduktion och exklusiva titlar.

En jämförelse mellan Amazon Prime vs Netflix, så har Netflix en kostnad på 89–159 kronor per månad beroende på abonnemang.

Vilka konsekvenser får Amazon för den svenska handeln?

Bland de trender vi kunnat se under senare år är att digitalisering, internationalisering och en ökad konkurrens snabbt förändrat hur den svenska handeln ser ut.

Det som hänt i och med att Amazon kommit är enbart följden av en strukturomvandling som digitaliseringen medför. I och med pandemin har vi sett att detaljhandelskonjunkturen vänt nedåt och det har blivit allt svårare att konkurrera med medelmåttighet. De koncept som redan innan hade svårt att konkurrera har fått det allt svårare att klara sig.

Etableringen från Amazon kommer ytterligare att accelerera förändringstrycket i handeln och detaljhandelsbranschen måste anpassa sig till lägre marginaler.

E-handelns andel i sällanköpsvaruhandeln ökar ytterligare

Nätets andel av tillväxten i sällanköpsvaruhandeln har mer än fördubblats varje år. Detta är en trend som ytterligare försnabbats i och med pandemin. Tidigare var en majoritet av handelns försäljning i fysiska butiker, medan tillväxten skedde online.

Även Amazons inträde har gjort att e-handelns tillväxt ytterligare försnabbats. Oavsett om man gillar utvecklingen eller inte kommer vi att stå inför en kraftfull omställning de närmaste 10 åren där en stor del av aktörerna inte klarar av de krav som konsumenterna har.

Det är framförallt butikshandeln som blir den stora förloraren när Amazon kommer och driver på utvecklingen inom e-handeln ytterligare.

Med Amazons stora utbud, lojalitetsprogram och snabba logistik kommer många kedjor att få se sina snittköp och besöksantal att sjunka rejält.

De aktörer som kommer klara sig är de som kan utvecklas, nischa in sig och erbjuda produkter samt tjänster som Amazon inte har.

FAQ – Amazon i Sverige

Vad är Amazon?

Amazon är världens största detaljhandelsbolag med ett värde på runt 700 miljarder dollar.

När öppnade Amazon i Sverige?

Amazon kom till Sverige 28 oktober 2020.

Vilka varor säljer Amazon?

Idag finns största delen av de varor som går att finna inom detaljhandeln hos Amazon.

Hur funkar Amazon?

Amazon fungerar som vilken handelsplattform som helst, där du kan lägga in beställning och önskemål om leverans. Leveranstiden beror i de flesta fall på var produkten finns tillgänglig.

Varför handla på Amazon?

Hos Amazon finns en stor mängd produkter tillgängliga till förmånliga priser. Du har också snabba och billiga transporter hos Amazon.

Är Amazon säkert?

Ja, Amazon är säkert. Varje månad går närmare 200 miljoner besökare in hos sajten från olika delar av världen.

Källor:

Amazon Press Lounge

Handelsrådet: Hui Research – Vad händer när Amazon kommer?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *