Trender för 2021 – Hur ser samhället ut efter corona?

trender för 2021

Det är minst sagt ett annorlunda år vi genomlevt under 2020. Hur vi levt under det senaste året kommer att påverka oss en lång tid framöver. Vilka trender är flyktiga och vilka är bestående? Här plockar vi fram kristallkulan och förutspår trender för 2021 inom en rad olika områden i samhället.

En av de central frågor som vi har är hur samhället kommer att se ut efter att coronapandemin är över. Trender efter corona när något som många trendspanare funderar över i dagsläget. Här är detta tema i fokus när vi förutspår det kommande året.

Hur trender uppstår

Alltid då vi pratar om trender bör vi ta i beaktande frågor som hur trender uppstår och hur trender påverkar oss. Dessa frågor är inte alldeles enkla att svara på.

Det finns hela avdelningar inom företag med uppgift att förutspå trender och ändå har de ofta fel. Trender får ofta sin början i händelser som är omöjliga att förutsäga. Pandemier är inget som går att förutspå, men däremot finns det möjligheter att förutspå detta påverkar oss i framtiden.

Vilka trender är aktuella nu

Innan vi tar oss an framtiden börjar vi med hur det ser ut just nu. Vad är det som trendar 2021? Även om vaccinering påbörjats i de flesta länder kommer det att ta ett bra tag innan allt fungerar som normalt igen.

Vi lever fortsättningsvis i ett samhälle där social distansering är det som gäller och distansjobb är det som prioriteras i företagen. Att tjänster som Zoom har haft en raketutveckling och e-handeln blomstrar är ingen överraskning under dessa förutsättningar.

Senast vi hade en pandemi av denna skala var i samband med spanska sjukan som härjade mellan 1918-1920. Att dra paralleller till hur det kom att se ut i efterdyningarna av denna kan därför kännas lockande. Vi skall dock komma ihåg att samhället på många punkter ser helt annorlunda ut i dagens läge.

Trender under 2021

När vi blickar framåt mot trender som kommer 2021 finns det ett par alternativa scenarier. Troligen kommer vi att få se båda utspela sig. Antalet företag som kör ”remote-first” ökar i och med att de inte sett någon avsevärd försämring i produktiviteten i och med att hemmajobb blivit vanligare. Antalet möten som ordnas över nätet kommer även de att bibehållas när företag konstaterat att många fysiska möten egentligen varit slöseri med tid.

Den största förändringen kommer i att människor under den andra halvan av 2021-talet kommer att ha möjlighet att resa mer fritt igen. Frågan här är i vilken utsträckning detta kommer att ske. Har pandemin fått oss att se på våra behov på ett annat sätt eller kommer vi att fortsätta resa som förut? Det lutar åt det senare.

Trender under 2020-talet

När man blickar framåt måste man även ta i beaktande de makrotrender som fanns i samhället redan innan pandemin bröt ut. Hit hörde bland annat hållbarhet och miljötänk. Detta är påtagligt bland annat i vårt specialområde mode (mer om det senare).

En av de största samhällstrenderna bland unga 2021 är ett större intresse för miljöfrågor. Att detta är en angelägen fråga märks också hos företagen som under de senaste åren i allt högre grad implementerat hållbarhet som en av de viktigaste frågorna.

Trender som kommer tillbaka

Jämsides med den snabba tekniska utveckling som sker har vi också kunnat se ett ökat intresse för gångna tider. I tider av stora samhällsförändringar är det naturligt att blicka tillbaka på det som varit.

Det är kanske i ljuset av detta som klassiska sällskapsspel och prylar för utomhusaktiviteter har haft sitt bästa försäljningsår på mycket länge. Som en motpol till alla tekniska lösningar som för oss mot ett alltmer virtuellt samhälle vill vi också ha mer umgänge med andra människor.

Trender för 2021 inom olika områden

Trender 2021 mode

Redan innan pandemin slog till såg vi ett allt större intresse för klassiskt mode. Inom herrmodet är det framförallt detaljer från 1930-talet som står sig starkt.

Hållbarhet och hantverket är nu i fokus. Speciellt inom herrmode ser vi nu att allt fler män satsar mer på exklusivitet och kvalitet.

Det finns några alternativa scenarier även när det gäller trender för kläder och mode 2021. Vi tror att de klassiska detaljerna från 1930-talet och några årtionden framåt kommer att bli en ännu större trend de kommande åren. Samtidigt är det också möjligt att vi kommer att få se ett mer extravagant mode likt det på 1920-talet.

Mycket beror på hur hårt pandemin slagit mot samhället och vilka följder det får för ekonomin.

Vilka trender gäller inom matlagning och servering

Matlagning och servering är ett av de områden som vi sett de största förändringarna hos. Eftersom mat och dryck hör till de nödvändighetsvaror som förbrukas varje dag är detta ett av de områden där vi tvingats till de största förändringarna i våra vanor. Här kan du läsa mer i detalj om mattrenderna för 2021.

Trender e-handel

Det råder ingen tvekan om att det är e-handeln som står som vinnare när vi sammanfattar 2020. De som tidigare varit ovilliga att använda sig av internet för att beställa produkter och mat har nu blivit tvungna att göra det.

Många har även kunnat konstatera att detta är ett behändigt alternativ att få maten serverad och produkter levererade. Därför kan vi förvänta oss att detta är en trend som fortsätter även efter att vi besegrat coronan.

Trender som formar framtiden arbetsmiljö

Det sätt som vi arbetar är också i fokus när vi kollar in trender. Det bestämmer till stor del hur vi klär oss och umgås med andra människor. Största delen av oss spenderar trots allt minst 8 timmar per dag i jobbet.

Inom trender för kommunikation 2021 har tjänster som Zoom och andra funktioner för att hålla möten online haft en explosionsartad utveckling. Många av oss har kunnat konstatera att det går minst lika bra att hålla möten online och få våra dagliga uppgifter gjorda över nätet.

Det kommer att forma framtidens arbetsmiljö till den grad att många företag kommer att minska storleken på sina kontor. Innebär detta döden för kommersiella fastigheter? Kanske inte, men helt klart är att det kommer att ha stora förändringar på prisen för dessa fastigheter. Detta har vi sett klara tecken på redan under 2020.

Trender inredning 2021

Trender inom inredning är något som ligger nära modebranschen i form av färgskalor. Då det gäller trendfärger för inredning 2021 kan vi se mycket färgpaletter i jordnära toner.

Under 2021 kommer vi att kliva in i ett mer färgglatt årtionde där inspiration hämtas från naturen. Flera försäljare av köksinredning och tapeter har redan under 2020 kunnat se ett uppsving i försäljning av gröna och sandiga toner. Det är en utveckling som förväntas tillta under 2021.

Källor:

Swedish Fashion Council

Food & Friends Trendspotting

Kökstrender 2021

Trendwatching.com

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *