Trenderna inom herrmodet hösten och vintern 2020

herrmodetrender höst vinter 2020

Det kan kännas lite tidigt att redan gå in på höstens och vinterns mode för män. Men med tanke på hur vädret varit de senaste veckorna känns det inte alltför avlägset med fokus på lite varmare plagg. Här tar vi en närmare titt på några av de trender för herrmode hösten och vintern 2020 som vi kan se.

I tidigare artiklar gällande vårens och sommarens mode för män 2020 kunde vi konstatera att klassiskt herrmode är mer aktuellt än någonsin tidigare.

stiltips herrmode höst 2020
Tweedkavaj från Aspesi och byxor i klassiskt snitt från PT01

Höga midjor, dubbla frontveck och slag på byxorna tillsammans med mer traditionella snitt var några av de detaljer vi kunde konstatera att kommit tillbaka i allt utsträckning inom herrmodet.

Hur ser det då ut inför hösten och vintern? Vilka är de plagg vi män skall klä oss i under denna årstid?

höstmode herr 2020
Dunhill hösten 2020

Trender inom herrmode hösten/vintern 2020

Precis som med vårens och sommarens mode för män syns samma typer av detaljer i höstens och vinterns kollektioner. Dessa detaljer är av allt att döma något som är här för att stanna.

I och med coronaepidemin har också experimentlustan hos de större modehusen avtagit en aning. Inte oss emot. Herrmodet är faktiskt snyggare nu än det varit på evigheter!

Stanna hemma mode som trend

I och med coronaepidemin blev stanna-hemma-modet tidigt på året en av våra största trender. Det begränsar sig inte enbart till bekväma kläder för hemmabruk i form av collegebyxor och -tröjor. Även klassiska herrplagg som pyjamas och morgonrockar har blivit mer intressanta hos män i alla åldrar.

Ovan ser vi en morgonrock i en kort modell inspirerad av en klassisk rökrock från anrika brittiska Derek Rose. Derek Rose grundades i England redan 1926 och är ett av de märken som har de absolut snyggaste kläderna inom segmentet Lounge Wear.

Ovan ser vi också en pyjamas i klassisk utformning i behagligt flanelltyg.

Ett mode som passar män i alla åldrar

Det som är anmärkningsvärt med det klassiska herrmode vi ser just nu är att de flesta plagg kan användas oavsett vilken ålder du är i. Som 20-åring kan du använda dig av klassiska detaljer som hög midja, frontveck och slag på byxorna utan att riskera att se ”gubbig” ut.

För män över 50 är dagens mode även väldigt tacksamt att klä sig i. Den klädstil som de allra flesta modehus nu tar fram i kollektionerna flyttar sig allt längre bort från åtsittande plagg. Det skall vara välskräddat med en smal passform, utan att för den skull bli för tajt.

mode för män över 50

Tygerna för hösten och vintern

Den största förändringen i kollektionerna när vi skiftar säsong är såklart tygerna. På sommaren är det ofta ett fokus på tyger som linne och bäckebölja.

Till hösten och vintern kommer varmare tyger som flannel och tyngre ullväv in i bilden. Vad som också är uppenbart inom flera kollektioner är att vi ser allt fler plagg där man flyttat på gränserna för vad som traditionellt sett varit Lounge Wear till att nu bli mer formellt.

snyggaste mode för män höst vinter 2020

Här syns bland annat ribbstickade och ostrukturerade kavajer från bland annat Lardini. Men även flera andra modehus har hängt på trenden och erbjuder nu olika, mer flexibla plagg.

Plagg i flanell är de absoluta nyckelplaggen som kommer starkt inom herrmodet varje höst. Det syns också i kollektionerna hos flera märken då bland annat flanellkostymer lanseras lagom till höstens antågande.

Det syns inte minst hos Oscar Jacobson som lanserat en hel linje med byxor i flanell till hösten 2020. Här syns ett par flanellbyxor med stilrena detaljer som uppslag samt avsmalnande silhuett från Oscar Jacobson. Till det en okonstruerad kavaj i hundtandsmönster från italienska Boglioli.

Snyggare än så blir det inte!

Ett hett tips för den som söker höstskor att kombinera till flanellbyxor är mörkbruna derbys eller oxfordsskor i mocka. Här syns handtillverkade derbys i mocka från den engelska skotillverkaren Crockett & Jones.

Funktionsplagg även inom uppklätt mode

Vi har redan tidigare nämnt funktionsplaggen som en av de största trender i herrmode för hösten och vintern 2020. Resekollektioner med kostymer och kavajer i stretchtyger finns nu hos de allra flesta tillverkare av herrkläder.

Detta är en utveckling som är allt mer tydlig när vi tar en titt på de plagg som nu kommit in hos herrmodesajter online.

Barbour är ett av de märken som lanserar många intressanta nyheter varje höst. Nu ser vi bland annat en kavajliknande rock i flanelltyg som passar utmärkt till höstbruk. Då det gäller lättare dunjackor ser vi också flera intressanta nyheter från bland annat Oscar Jacobson och Rains.

Tvättbara kostymer är en annan stor nyhet som vi kunnat se flera exempel på under senare år. En mycket välkommen trend för den som vill slippa att föra kostymen till kemtvätt varje gång lite smuts uppenbarar sig på kostymen.

tvättbar kostym stilblogg för män
Tvättbar kostym från BOSS.

Hållbart mode tydlig trend

Hållbart mode är en annan av de trender i herrmode hösten 2020 som vi kan se hos tillverkare av kläder för män. Detta är en av de saker som de flesta nu lägger ett extra stort fokus på.

Miljötänk är viktigt och då blir det också speciellt viktigt att plaggen håller hög kvalitet och är tillverkade av återvunna material.

Kvalitet är inne igen

Inom modet har tyvärr slit-och-släng kulturen varit dominerande i flera årtionden. Detta är något som vi nu sett stora förändringar på inom herrmodet under senare år.

Nu är det inne att köpa kvalitet och vi kan se att män fokuserar på färre plagg, men med högre kvalitet. Kläder som hålla för många säsonger och patina hos plaggen ses en viktig detalj, snarare än att ha hundratals plagg av dålig kvalitet.

trender inom herrmode 2020

Att märken som Brunello Cucinelli fått sitt fotfäste i vårt land är ett bevis så gott som något på att vår syn på kvalitet förändrats.

Här syns en högklassig vadderad väst från Brunello Cucinelli tillsammans med flanellkostym i Super 120s ull, som är av extra fin ullkvalitet. 

Regnplaggen är mer skräddade än någonsin tidigare

På tal om funktionsplagg och typiska höst- och vinterplagg. Vårt svenska klimat ställer ofta höga krav på vattentålighet oavsett om det handlar om höst eller vinter.

Som tur har många nu börjat lägga in mer funktionsmaterial med vattentäthet i plagg som traditionellt sett varit mer skräddade till sin utformning. Burberry är ett exempel på ett klädmärke som hela tiden jobbar hårt på att få fram nya och mer praktiska tyger till sina ytterrockar.

Vattenavvisande lättviktsrock från brittiska Private White V.C.

Italienskt herrmode hetare trend än någonsin hösten 2020

Det italienska herrmodet och italienska märken står sig starkt just nu. Vi har flyttat oss mer mot ett mode där följsamhet i kavajer, med ostrukturerade axlar och högre armhålor blivit detaljer som många fäster uppmärksamhet vid.

Detta ger ett väldigt stiligt intryck för den som söker kostymer och kavajer till både jobbet eller fritiden. Det finns en mängd olika italienska klädmärken som flyttat fram sina positioner på marknaden tack vare förmågan att leverera högsta kvalitet med snygga och klassiska detaljer på sina plagg.

trender herrmode hösten 2020

Brittiskt herrmode alltid är alltid aktuellt till hösten och vintern

Ofta har den italienska stilen varit mer synonym med sommarhalvåret, medan den brittiska stilen blir mer aktuell till höst och vinter. I Sverige har vi också traditionellt sett en förkärlek till det brittiska herrmodet. En tradition som började redan i början av 1900-talet då t.ex. Nordiska Kompaniet lanserade sitt engelska herrskrädderi.

brittisk stil hösten 2020
Hackett hösten 2020

På modesajten Care of Carl hittar vi också en helt egen sektion under namnet Best of British.

Vad som utmärker det brittiska herrmodet är mer struktur på kavajerna, med detaljer som axelvaddar och tydligt markerat midjeparti. Denna tradition är något som man håller hårt på inom den brittiska skräddarkonsten och det är något som inte ändrar speciellt mycket med de trender som kommer och går.

Vi har dock kunnat se att flera brittiska märken även lanserat mer flexibla plagg i sina senaste kollektioner. Med andra ord är heller inte de mest traditionella av modehus opåverkade av de trender som vi ser i samhället.

trender herrmode hösten 2020

Vaxad jacka med rymlig passform från Barbour Lifestyle, som är tillverkad i en kraftig vaxad bomullsväv. Detta är en lång och rymlig modell där en kavaj får plats under.

Färgerna i herrmodet hösten och vintern 2020

Vad kan vi då säga om färgerna i de kollektioner som lanserats för hösten och vintern? På våren och sommaren är det en ljusare och klarare färgskala som traditionellt sett varit det som gäller.

Självklart har detta varit fallet även de senaste säsongerna. En sak som dock varit speciellt tydligt med årets kollektioner är att de jordiga färgerna blivit allt populärare. Olivgrönt, olika nyanser av brunt och beige är mer populärt än någonsin.

Vad vi kan se är detta även färger som är högst aktuella inom höstens och vinterns mode för män 2020. Med andra ord verkar det som att färgskalan till stor del överlappar varandra när vi flyttar från sommarens kollektioner till hösten.

trender herrmode hösten 2020

Sammanfattning – Trender herrmode hösten och vintern 2020

För att sammanfatta höstens och vinterns mode för män 2020 kan vi konstatera följande.

8 trender inom höstens och vinterns herrmode 2020:

  1. Ett mode som passar alla oavsett ålder. Vi ser att skillnaderna i hur vi klär oss i olika åldrar blivit allt mindre. Klassiskt herrmode är populära än någon.
  2. Användning av tyger mer mångsidigt. Det är mer populärt bland tillverkare av herrmodeplagg numera att använda tyger på ett annat sätt än tidigare. Tyger från traditionellt Lounge Wear finns nu även i skräddat herrmode.
  3. Mer funktionella material i kollektionerna. Det är ingen fråga om att funktionella material i mer flexibla tyger är en av de största herrmodetrenderna för tillfället. Resekollektioner finns hos så gott som alla modehus just nu.
  4. Hållbart mode inne. De allra flesta företag har numera en hållbarhetspolicy. Detta gäller också i högsta grad gällande de tyger som används till kläderna.
  5. Kvalitet är viktigare än förut. Slit-och-släng kulturen gällande kläder är något som de flesta män försöker komma ifrån. Nu är patina hos kläder viktigt. Plaggens skall hålla flera säsonger.
  6. Regnplagg är nyckelplagg för hösten och vintern. Många tillverkare av modeplagg lägger nu in vattentäta element i både ytterplagg och kostymer. Praktiska plagg syns mer tydligt än någonsin även i skräddat och klassiskt mode för män.
  7. Italiensk herrmode är populärt. Den italienska stilen och detaljer från denna är numera populärt inte endast i sommarstilen hos män. Även till hösten och vintern är den italienska silhuetten eftertraktad.
  8. Brittiskt mode alltid populärt under säsongen. Det brittiska herrmodet har starka rötter hos oss och speciellt till hösten och vintern finns många herrmodeplagg som vi gärna använder oss av.
  9. Jordiga färger är en stark trend. Vi ser en mindre nyansskillnad än normalt när vi flyttar från sommarkollektionerna till höstkollektionerna detta år. De jordiga färgerna har nu ett starkt fotfäste inom herrmodet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *