Trenderna inom herrmodet våren och sommaren 2020

trenderna inom herrmodet våren sommaren 2020

Vi konstaterade redan i ett tidigare inlägg om trenderna för herrmode att mycket av det som vi sett under de senaste säsongerna återvänder under detta år. Allt fler märken har nu ytterligare förstärkt sitt fokus på de klassiska detaljer som var kännetecknande för 1930-talet och några årtionden framöver.

Det som är speciellt tacksamt med dagens herrmode är att många av de plagg som nu finns på marknaden kan användas oavsett ålder. Du kan använda plaggen som 20-åring utan att riskera att se gammalmodig ut. Även som 60-åring kan plaggen lätt kombineras utan att du behöver vara rädd för att folk skall tro att du lider av ålderskris.

Herrmodet 2020 går tillbaka till rötterna

Det går inte annat än älska denna utveckling. Dubbla frontveck, höga midjor och slag på byxorna är bara att några av de detaljer som helt klart fått ett fotfäste inom herrmodet i de kollektioner som lanserats till våren och sommaren. Vi har också sett en ökning bland pikétröjor utan knäppning och kavajer med dubbelknäppning i kollektionerna.

Detta syns inte minst hos svenska Oscar Jacobson som nyligen kommit ut med sin vår- och sommarkollektion. Även hos många andra märken har man ytterligare fokuserat på ovan nämnda detaljer vid lansering av nya plagg i kollektionerna. Nedan är några exempel från vårens och sommarens kollektioner från ett flertal olika märken.

Byxor med frontveck av modellen Codo från danska NN07. En avslappnad och komfortabel byxa i en mjuk kvalitet av Tencel®, som passar utmärkt till sommarens lediga stunder.

Morris Heritage har sin vana trogen några av de snyggaste plaggen på marknaden inom klassiskt herrmode. Här syns en kostym i linnetyg med alla de detaljer som vi önskar inom herrmodet sommaren 2020.

Här har vi en olivgrön kostym med smal passform från anrika tyska BOSS. Den är tillverkad i bäckebölja, även kallat Seersucker på engelska. Det är en stretchig väv med en böljande, våglik struktur.

Kavajen är ofodrad vilket ger ett ledigt intryck. Ett av sommaren absolut lättaste, svalaste och stiligaste plagg!

Här syns en kavaj med smal passform från Tiger of Sweden, som är tillverkad i en tunn och sval blandning av ull och lin. I en gammaldags oliv/mintgrön färg som är såpass stilig att du garanterat sticker ut under festliga sommarkvällar.

Glöm heller inte naturvita linnebyxor till sommarhalvåret. Ett av flera självklara plagg i sommargarderoben för mannen.

Kostym i khaki med frontveck från italienska Barena i sval viskosbladning. Med inspiration hämtad från venetiansk textiltradition framställs eleganta plagg med unik karaktär där stor vikt läggs vid detaljer.

Bland dessa märks de klart framträdande frontvecken och den ultralätta ostrukturerade kavajen.

Det är också intressant att konstatera att den högre midjan med frontveck även tagit sig till shortsen där vi ser allt fler modeller som påminner om Rubinaccis klassiska ghurkabyxor. Här syns shorts och piké från Morris Heritage.

Till övriga mångsidiga nyckelplagg till garderoben märks också pikétröjan, som med fördel kombineras med kavaj. Ton-i-ton är också en trend som kommit allt starkare.

Här gäller det dock att veta vilka färger som passar. Navy passar utmärkt ton-i-ton, medan man bör vara mer försiktig med den beiga färgen.

Accessoarer som scarves får en allt mer framträdande plats och ersätter slipsen i många sammanhang. Denna mångsidiga accessoar kan användas både till mer och mindre formella sammanhang, beroende på hur den knyts.

I Oscar Jacobsons senaste kollektion ser vi bland annat en kashmir-scarf som går alldeles utmärkt att använda tillsammans med smoking – trots att det enligt etiketten inte rekommenderas.

Jordiga färger är extra framträdande i kollektionerna denna vår och sommar. Matt olivfärg, tillsammans med olika nyanser av beige samt tobaksfärgade nyanser märks i så gott som alla kollektioner.

De dubbelknäppta kavajerna har också de fått ett allt starkare fotfäste inom herrmodet. Till sommaren får det gärna vara en lättare bomullskavaj i matt finish eller i linne.

Ovan ser vi en dubbelknäppt kavaj i tobaksfärg i en stretchig bomullskvalitet med smal passform från italienska Boglioli. Boglioli är specialister på okonstruerade kavajer och har lång erfarenhet av hantverket.

De olivfärgade byxorna med dubbla frontveck är från Lardini. Även de är tillverkade i Italien med inbyggt midjebälte i en design inspirerad av gurkhabyxan, burna av Nepalesiska soldater under 1800-talet.

Ytterligare ett exempel på byxhantverk från Lardini i en beige färg.

Om du vill bära vitt, kan du gärna satsa på en naturvit färg som är mycket snyggt tillsammans med de mer jordiga färgerna. Glöm inte att kolla in utbudet av bandanas hos Eton för denna sommar.

Scarves och bandanas är alltså en klassisk detalj som är högst aktuell ännu för denna sommar. Den passar att använda oavsett om du använder dig av kostym eller endast piké. Här syns 1930-talets herrmode väldigt tydligt.

Ovan ytterligare ett exempel från den sällsynt lyckade vår- och sommarkollektionen från Oscar Jacobson. Här märks flera modeller av pikéer där den sedvanliga knäppningen plockats bort. En modell som för tankarna till 1930-talets gyllene årtionde inom herrmodet.

Öppen hals utan knappar ger ett ledigt uttryck. Den kan bland annat användas under bomullskostymen eller ihop med ett par luftiga linnebyxor.

Kostym i grovt linnetyg från Oscar Jacobson. Ytterligare ett exempel på den lyckade vår- och sommarkollektionen från märket.

Kombinera gärna med en finstickad piké i naturvit färg och loafers i mocka för att få till en avslappnad, men samtidigt väldigt stilig look. En stil som passar oavsett ålder.

En av vårens och sommarens hetaste färger bland kostymer är den diskret olivgröna färgen, som även den passar utmärkt att använda ton-i-ton. Precis som navy-färgen.

Vårrock med generös passform och tilltagen längd. Tillverkad i bomull och nylon och försedd med dubbla sidofickor.

Det är också intressant att konstatera att de rakare modellen bland ytterrockarna med knäppning ända upp till halsen blivit allt mer populär i kollektionerna.

Detta är en modell som ofta setts som aningen gammalmodig till sin utformning. Till våren och sommaren får ytterrockarna gärna vara lösa och lediga.

De mångsidiga skjortjackorna eller Field Jackets som de också kallas, är ett av vårens och sommarens absoluta nyckelplagg. De dominerande färgerna här är olivgrönt och beige. Även navy är en färg som ofta återkommer i kollektionerna.

En av vårens och sommarens snyggaste jackor är en i linne av safarimodell från Stenströms. Här finns ett knytband i midjan som ytterligare bidrar till elegansen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *