7 stiltips för män över 50

mode för män över 50
Höst- och vintermode från Cesare Attolini

Det är många som önskar klä sig klassiskt och tidlöst för att undvika att behöva förnya garderoben flera gånger per år. Detta är speciellt aktuellt för män som nått en mogen ålder. I denna åldersgrupp är det många som vill klä sig stiligt, men samtidigt sofistikerat. Här delar vi med oss av våra bästa stiltips för mogna män över 50.

Vi var inne på ämnet gällande hur du klär dig klassiskt redan tidigare. Där var fokuset både på passform, proportioner och färger. Det är grunden för allt då det gäller att klä sig väl. Att veta sina proportioner och ha en förmåga kombinera olika färger är det absolut nödvändigaste då det gäller konsten att klä sig väl.

Brad Pitt för italienska Brioni.

Herrmode för män över 50

Vi vill väl också alla klä oss enligt vår egen ålder för att undvika att uppfattas som pretentiösa. Konsten att klä sig enligt det kända uttrycket Sprezzatura är få förunnat. Finns det då några knep man kan använda sig av för att klä sig stiligt och tidlöst oavsett ålder?

Gällande detta har mycket blivit enklare under de senaste åren. Speciellt med de kollektioner som släppts under de senaste åren. Nyckeln till att klä sig tidlöst handlar om att välja plagg med klassisk silhuett och i klassiska färger.

mode för män över 50

När vi tar en titt på de herrmodekollektioner som släppts under året ser vi att det är ytterst få nyansskillnader inom det klassiska herrmodet inom åldersspannet 20-60. Det beror till stor del också på det ökade intresset för klassiska plagg bland yngre generationer.

Kostym och piké från Hugo Boss.

Använd gärna blå nyanser ton-i-ton. Även grått i kombination med mörkblå långärmad piké är en klassisk kombination som är tidlös.

Män över 50 – Hur skall man klä sig?

Det finns en speciell grupp av män som ofta söker stilråd. Män över 50 har ofta en lång karriär bakom sig och har också ofta barn i vuxen ålder. Under flera årtionden har man kanske fått lägga sitt stilintresse åt sidan. Familjen har krävt sitt av både gällande fokus och det ekonomiska.

Nu har många större ekonomiska resurser och framförallt tid att fokusera på sitt bortglömda stilintresse igen. Efter många år där kläder inte varit det viktigaste i tillvaron är det dock många som tappat bort sig själva. Vad är det egentligen som jag söker efter i stilväg? Vilken är egentligen min stil?

stiltips för mogna män 50+

1. Våga experimentera!

Ett råd som vi kan dela med oss av generellt är att våga experimentera. Även om vi inte alla är begåvade med samma känsla för stil, handlar mycket om intresse.

Ju mer tid du ägnar åt att låta dig inspireras, desto mer känsla kommer du att få för vad som passar ihop gällande färger och proportioner på plagg.

stiltips för män över 50
Höst- och vintermode från Cesare Attolini.

Kom ihåg att du inte behöver klä dig tråkigt bara för att du uppnår en viss ålder! Redan små medel som accessoarer i annorlunda färger kan göra mycket för allmänintrycket.

Kavaj från Morris Heritage och byxor från italienska PT1.

2. Använd nya färger

Det finns mängder av snygga och annorlunda färger inom herrmodet just nu. Våga bryt mönstret med en rostbrun kavaj eller ytterrock. Det finns mängder med inspiration att hämta från nätet då det gäller att kombinera olika färger med varandra.

stilråd för män över 50

Ett hett tips som alltid återkommer till höstmodet är kombinationen grå och beige. Trots att det är en klassisk kombination är det alltför sällan man ser män över 50 med beige kappa i kombination med grå kostym/byxor.

Byxor och jacka från Oscar Jacobson.

Använd jordiga färger till din fördel. Det behöver inte vara klara kontraster mellan över- och underdel då du använder jackor. Använd dig också av ljusa färger under vinterhalvåret! Det piggar upp både dig själv och din omgivning.

3. Blanda stilar även i mogen ålder

Det är ingen tvekan om att jobbet är den plats där vi spenderar största delen av vårt liv i. Det är långtifrån alla som har kontorsjobb och för de personer som jobbar med händerna är såklart funktionsplagg det viktigaste.

Men även inom traditionella kontorsyrken har mycket ändrat på senaste tiden. Det har blivit allt vanligare med distansjobb och där kanske det inte känns alldeles nödvändigt att klä upp sig i kostym varje dag – detta trots att 1930-talets herrmode kommit allt starkare på senaste tiden.

Bild: Jonathan Daniel Price

Även om du kläder dig bekvämt går det att göra det med stil. Bara för att du kommit en bit över 50 betyder det inte att du inte kan använda sneakers med kostym. Det är ett enkelt sätt att väcka uppmärksamhet samtidigt som du ger självförtroendet en boost.

Rock från italienska Boglioli och överskjorta från japanska orSlow.

4. Vilka kläder känner du dig bekväm i?

Samtidigt som vi uppmanar dig att våga experimentera, är det också viktigt att du känner dig bekväm med din stil. Kläder är så mycket mer än bara något du bär för värme. Det speglar också vår personlighet och det vi önskar förmedla av oss själva. Om du inte känner dig bekväm i en viss stil skall du definitivt inte bära den.

Med det sagt tar det alltid en tid att vänja sig vid en viss stil. Att förnya sig kan också vara nödvändigt för sinnet. För den som vill känna sig mer levande kan det definitivt rekommenderas att byta färgskala på plaggen ibland.

5. Anpassa klädseln till det liv du lever

stiltips för män höst vinter 2020

Livet är så mycket mer än endast jobb. Nuförtiden ser vi allt fler människor som prioriterar att jobba för att leva snarare än tvärtom. Då är fritidsaktiviteterna i fokus även då det handlar om kläder.

Om du lever ett aktivt liv behöver det såklart finnas praktiska kläder för denna livsstil. Om du också gillar att umgås ute i sociala sammanhang är det bra att bygga upp en garderob med stiliga plagg för detta ändamål.

Kavaj från Morris Heritage och byxor från Oscar Jacobson.

6. Bygg upp en basgarderob

Vi har i flera sammanhang rekommenderat er att bygga upp en basgarderob av användbara plagg. I detta sammanhang handlar mycket om att införskaffa plagg i klassiska färger som navyblått, grått och brunt. Jordiska färger är en het trend, men samtidigt är det färger som håller för tidens tand.

bygg din basgarderob av kläder

När du vet vilken stil du vill ha, skaffa kvalitetsplagg i klassiska färger som är lätta att kombinera. En ytterrock i mörkblå färg, mörka jeans, beige chinos samt ljusblå och vita skjortor är exempel på plagg som bör finnas i varje mans garderob. Satsa även på en mörkblå och grå kostym.

Då det gäller skor är svarta och mörkbruna oxfords säkra kort som är användbara i många sammanhang för hösten och vintern. Satsa gärna också på ett par skor i mörkt mockaläder.

Det finns även många olika typer av sneakers på marknaden där man implementerat klassiska detaljer som mörkbrunt läder. Det gör skorna speciellt lämpliga att kombinera med en mer städad stil.

7. Bra nätbutiker med kläder för mogna män

Det finns en del nätbutiker som mer än andra satsar på kläder för mogna män med klassiska märken som erbjuder kvalitetsplagg.

Här kan vi speciellt rekommendera Care of Carl som är speciellt inriktade på herrmode med klassiska silhuetter och färger. Många av de märken som finns representerade på sajten har en lång historia och har även återkommande plagg i sina kollektioner.

Sammanfattning

Ett av våra största hot med stigande ålder är engagemanget. Det gäller det mesta i våra liv, men speciellt gällande kläder. Det kan kännas direkt motbjudande att testa på nya plagg och nya stilar om vi gjort oss vana vid något under många års tid.

Det som kan rekommenderas är då att du som ovan nämnt vågar ta in nya färger i garderoben och även vågar testa på nya passformer. En av våra absolut största stilsynder är illasittande plagg, oavsett vilka typer av kläder vi bär.

Men finns intresset är det möjligt att lära sig även denna konst. Hämta inspiration från herrkollektioner som lanseras och lär dig mer om hur du matchar färger.

Vi önskar er alla en stilfull höst och vinter!

Vanliga frågor – Stiltips för män:

Vilken stil skall man satsa på som mogen man?

Vi rekommenderar en klassisk stil och silhuett för mogna män. På Gentlemannaguiden ger vi er många tips för hur du klär dig stiligt i olika åldrar.

Kan alla lära sig konsten att klä sig väl?

Även om vi alla har olika intresse för kläder och mode, är vi övertygade om att de flesta har förmågan att lära sig om hur man klär sig väl. Mycket handlar om engagemang och intresse.

Vad är det viktigaste att tänka på när du köper kläder?

Bygg upp en basgarderob med plagg i klassisk passform och färger som är enkla att kombinera. Detta kommer att spara rejält med pengar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *