Nu kommer anrika Plymouth Gin till Sverige!

plymouth gin

De senaste åren har vi kunnat se en växande gin-trend i Sverige med allt större efterfrågan. Det är få ginmärken som har en så traditionsrik och lång historia som den engelska klassikern Plymouth Gin. Nu finns den även i Sverige när den tar plats på 215 av Systembolagets hyllor.

Gin är en spritdryck som tillverkats sedan 1600-talet och som på senare år blivit mycket trendig. Enligt Systembolagets statistik har försäljningen av gin ökat med 35 procent på tre år. Att gin har blivit på modet igen sammanfaller med ett ökat intresse för hantverksmässigt blandade cocktails, både på krogen och på hemmaplan.

Plymouth är Englands äldsta verksamma gindestilleri

I den lilla hamnstaden Plymouth på Englands sydvästra kust upprättades redan på 1400-talet den byggnad som skulle bli Plymouth-destilleriet. Byggnaden, som ursprungligen var ett kloster, fann sitt sanna kall och gjordes om till destilleri år 1793. Sedan dess har varje droppe Plymouth Gin tillverkats på destilleriet, uteslutande i små kopparpannor från 1885. 

Plymouth Gin har genom tiderna gått från att avlöna engelska sjömän från The Royal Navy, som likt destilleriet har Plymouth som hemort. Till att nämnas i New York Times originalrecept på ”världens mest kända cocktail”, Dry Martini – ursprungligen komponerad på Knickerbocker Hotel i New York kring år 1910.

Plymouth gin finns även i den banbrytande coktailguiden The Savoy Cocktail Bookförfattad av Harry Craddock. Boken innehåller över 1000 recept, och med 34 olika recept är Plymouth Gin ett av de mest förekommande varumärkena i hela boken.

Tillverkning av Plymouth Gin

Gin är i grunden neutral sprit som får sin smak ifrån enbär, korianderfrön och andra kryddor, växter och frukter. Plymouth Gin följer än idag originalreceptet och innehåller sju örter och kryddor.

Styrkan är precis som då 41,2%. Plymouth Gin destilleras fortfarande i Plymouth i södra England och det rena, klara vattnet hämtas som det alltid gjort från floden Dartmoor. Man använder fortfarande de pot-stills i koppar som använts på destilleriet sedan år 1855.

Plymouth Gin har en egen, unik mild och mjuk smak där ingen ingrediens dominerar över den andra. Den har en viss, liten elegant sötma och avslutas med en lång, torr eftersmak.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *