Den 29 november är det Giving Tuesday, årets mest välbehövliga högtid. För efter att ha tagit oss igenom floder av Black Week-erbjudanden, Black Friday-reor och till sist Cyber Monday-deals så är det väl hög tid att rikta tankarna åt högre syften?
Gentlemannaguiden har valt att delta i Giving Tuesday genom att donera 100% av våra annonsintäkter idag till Hospitaliers, en liten frivillig-organisation som stödjer Ukraina med utrustning för akutsjukvård.
Historian bakom Giving Tuesday
Giving Tuesday startades för 10 år sedan med den enkla idén: en dag om året som uppmuntrar människor att göra gott. Bakom initiativet står Belfer Center for Innovation & Social Impact i New York och United Nations Foundation.
Det är femte året som Giving Tuesday uppmärksammas i Sverige. Förra året deltog över 200 organisationer och företag, och antalet swishgåvor till insamlingsorganisationer gick upp med hela 680 procent jämfört med en vanlig dag i november.
Många företag väljer att skänka delar av sin omsättning av försäljningen till en utvald organisation. Andra ger blod på arbetstid, pärlar till förmån för behövande eller arrangerar klädinsamlingar. Vissa väljer att uppmärksamma Giving Tuesday som ett sätt att få fler att skippa Black Friday. Butiken Blankdays i Jönköping håller stängt på Black Friday och ägaren ägnar istället dagen åt att plocka skräp på Vätterstranden. På Giving Tuesday skänker de saker till ett center för hemlösa som ligger i närheten av butiken.
5 tips för hur du kan uppmärksamma Giving Tuesday
- Ge av din tid. Gör en volontärinsats eller hjälp någon i din närhet.
- Ge en gåva till en organisation som arbetar för något du tycker är viktigt.
- Ge bort något du inte längre behöver till en second hand-butik som skänker vinsten till viktiga ändamål.
- Starta en egen insamling för en organisation.
- Engagera dig för en fråga som är viktig för dig, exempelvis genom att skriva på ett upprop.
Om du vill hitta förslag över lämpliga välgörenhetsprojekt, är Svensk Insamlingskontroll en bra startpunkt. Genom 90-kontot får du en bra garanti för transparens i hur mycket av dina pengar som når mottagaren. Vill man stödja frivilligorganisationer i Ukraina kan vi rekommendera Lars Wilderängs blogg Cornucopia där du kan få hjälp att hitta rätt.