Årets Bok 2020 – Där kräftorna sjunger av Delia Owens

årets bästa bok 2020

Idag delade Bonniers Bokklubbar för femte året i rad ut priset Årets Bok 2020. Det blev Där kräftorna sjunger av Delia Owens som tog hem vinsten efter en rekordomröstning. Boken är översatt till svenska av Cecilia Berglund Barklem.

Det var ovanligt många bra böcker nominerade till Årets bok 2020 – något som vi tidigare kunnat berätta om. Det visar också det stora antalet röster som alltså detta år blev rekordstort. Mellan 28 april och 6 september har läsare kunnat rösta på sin favorit.

Årets bok 2020

Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. Tolv böcker nominerades under våren av Bonniers Bokklubbars erfarna litteraturredaktörer och nu efter det var det läsarrösterna som avgjorde.

– Det känns otrolig kul att Årets Bok har fått sin första utländska vinnare! Det var en riktigt fin uppställning nominerade böcker, och Där kräftorna sjunger är en unik och rörande roman vilket läsarna bevisligen håller med om. Årets Bok firar femårsjubileum och har året till ära nått ett nytt rekord i antal röster, med en rejäl ökning sett till tidigare år. Det är väldigt roligt att se sådant stort engagemang trots att det varit ett minst sagt annorlunda år och allt kring Årets Bok skett helt digitalt, säger Petra Nuhma på Bonniers Bokklubbar.

Här är de tre böcker som läsarna gav flest röster i tävlingen årets bok:

  1. Där kräftorna sjunger Delia Owens (Forum)
  2. Brevvännerna Eli Åhman Owetz (Harper Collins)
  3. Ödesmark Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)

Vinsten innebär att Årets Bok har fått sin första utländska vinnare.

– Jag är otroligt glad och tacksam att så många av er har läst Där kräftorna sjunger! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att miljontals människor världen över skulle ta Kyas historia till sina hjärtan. Jag har spenderat större delen av mitt liv på avlägsna platser och under många, många år har jag känt mig ensam. Nu känns det som jag har massor av vänner, däribland er! Tusen tack för äran att ni röstat fram Där kräftorna sjunger till Årets Bok 2020, säger Delia Owens, författare till den vinnande boken. 

Författaren till Årets Bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

Motivering till nomineringen av Där kräftorna sjunger

En storslagen roman om en övergiven flicka. Bara sex år gammal lämnas Kya av sin familj och tvingas överleva ensam i North Carolinas vilda kustlandskap. När ett mord, många år senare, begås i våtmarken vänds bybornas fördomsfulla blickar mot henne. En gripande roman som har allt: hemligheter, vänskap, kärlek och en hjältinna att älska!

Så utsågs Årets Bok

Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer nominerade tolv böcker efter flera kriterier: Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö.

Den ska vara utgiven på svenska i Sverige under 1 maj 2019–30 april 2020, tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet. Under våren och sommaren har det varit fritt fram att rösta på sin favorit av de nominerade böckerna på åretsbok.se

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *