Vilken blir Årets Bok 2020? Här är nomineringarna

årets bok i sverige 2020

Bokvärlden består även av mycket annat än herrmode och faktaböcker. Även skönlitteraturen har sin givna plats i att erbjuda lite verklighetsflykt i dessa tider.

Vi har redan tidigare listat några av de böcker som varje man bör läsa. Här kommer ytterligare tips på läsvärda böcker för alla som nu befinner sig i corona-isolering.

Bonniers bokklubb presenterar Årets Bok 2020

Det är för femte året i rad som Bonniers Bokklubb nu presenterar Årets Bok – folkets litteraturpris. Det står nu klart vilka de tolv böckerna är som Bonniers bokklubbs redaktörer nominerat till Årets Bok 2020. Därmed har också omröstningen påbörjat för allmänheten.

Vinnaren kommer att presenteras vid en prisutdelning i september 2020.

Nominerade till Årets Bok 2020 är:

Kriterierna för de nominerade

Bonniers Bokklubbs litteraturredaktörer utser de nominerade titlarna utifrån flera kriterier: För det första skall boken innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö.

Boken skall även vara utgiven på svenska i Sverige, oberoende av förlag/egenutgivning, under 1 maj 2019 – 30 april 2020. Boken ska tilltala en bred läsekrets och ha en hög språklig kvalitet. 

Priset för Årets Bok 2020

Författaren till den bok som får flest röster tilldelas en statyett, designad av Torstensson Art & Design och 30 000 kronor i prispengar. Även utgivande förlag vinner en statyett.

Röstningsperioden börjar idag 28 april och det går att rösta på sin favorit en gång om dagen fram till 23 augusti 2020. 

Röstningen sker på www.åretsbok.se, där det också går att hitta mer information om priset och juryns motivering till nomineringarna.

För nostalgikern: Bonniers litterära magasin

Medan vi ändå är inne på temat Bonnier här på Gentlemannaguiden kan vi samtidigt passa på att tipsa om läsbart för nostalgikern. Bonniers litterära magasin utkom med sitt första nummer i februari 1932 och utgavs fram till 1999 och återuppstod en kort period 2002-2004.

På denna länk hos runeberg.org kan ni läsa utvalda nummer av detta magasin från åren 1932-1949. Här hittar vi bland annat vår favorit Ernest Hemingway med novellen Världens huvudstad, som ni kan läsa på denna länk.

Det är bara en av många kända författare som figurerade i detta magasin genom åren. En riktig skatt för den som gillar skönlitteratur!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *