Klassiska böcker varje man bör läsa

klassiska böcker alla bör läsa

Böcker kan vara en oumbärlig resurs då det gäller att förstå den komplexa omvärlden och människans natur. Speciellt de klassiska romanerna från några av världshistoriens främsta författare vidgar vår syn på berättarkonsten och ger oss en inblick i människans historia.

Det tillför en extra dimension till vårt intellekt, vår karaktär och vår förmåga att fokusera. Det finns alltså många orsaker till att låta sig uppslukas av en riktigt bra roman med jämna mellanrum.

Ett förlag som satsat mycket på att få ut översättningar av klassiker på den svenska marknaden är förlaget Modernista som under de senaste åren givit ut många klassiska romaner översatta till svenska. Även under år 2017 kommer flera klassiska romaner av några av litteraturhistoriens mest kända författare att komma ut.

Klassiska böcker alla borde läsa

Nedan är några klassiska romaner som bör finnas i varje bokhylla hos oss män. Här finns en del verk som är bekanta för de flesta bland annat genom filmatiseringar, men även mindre kända ryms med.

Några av litteraturhistoriens främsta litterära verk finns här och vi kan lova att du är betydligt mer allmänbildad efter att ha lästa alla dessa.

1. Bröderna Karamazov – Fjodor Dostojevskij

klassiska böcker alla bör läsa
Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Egon Schiele

2. Den store Gatsby – F. Scott Fitzgerald

klassiska böcker alla måste läsa
Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Barry Druxman

F. Scott Fitzgerald (1896-1940) var en amerikansk författare, vars mest berömda romanen var The Great Gatsby från år 1925. Äktenskapet med Zelda Montgomery är legendariskt, så även parets bekantskaper med till exempel Gertrude Stein och Ernest Hemingway och deras livsstil i Paris på tjugotalet.

Den store Gatsby är jazzerans och det dekadenta tjugotalets främsta kännetecken i bokform och den ultimata romanen om ”den amerikanska drömmen”. Boken har filmatiserats flera gånger, men det är i bokform som berättelsen om den extravagante Jay Gatsby kommer bäst fram.

klassiska böcker från jazzeran

3. Stolthet och fördom – Jane Austen

bästa klassiska böckerna alla måste läsa
Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Miss Aniela »Portrait with Pigeon & Poultry«

Jane Austen (1775–1817) var en engelsk författare, vars romaner var realistiska skildringar av den engelska överklassen och främst kvinnans roll i den. Hennes mest berömda romaner är Förnuft & känsla (1811), Stolthet & fördom (1813) och Övertalning (1818).

Lika tydlig som Jane Austens viktorianska roman är i skildringen av kärleksrelationer som maktmedel, lika mångbottnade och föränderliga är karaktärerna; lika levande är miljöerna och landskapet. Stolthet & fördom är en av historiens mest lästa och omtalade romaner.

bästa klassiska böcker alla bör läsa 2020

4. Hamlet – William Shakespeare

de bästa böcker genom historien
Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Carsten Witte

William Shakespeare (1564–1616) är troligen den främste dramatikern genom alla tider, med böcker som HamletRomeo & JuliaMacbethOthello och Kung Lear.

Hamlet är William Shakespeares mest berömda roman och samtidigt världens mest spelade pjäs. Den skrevs omkring år 1600, om mord och galenskap, med den villrådige danske prinsen som brottas med tillvarons allra yttersta fråga.

bästa böckerna i historien som alla bör läsa

5. Moll Flanders – Daniel Defoe

böcker som alla bör läsa 2020
Omslagsdesign: Lars Sundh

Daniel Defoe (1660–1731) är en av Englands mest mångsidiga och produktiva författare någonsin: poet, journalist, politisk skribent, reseskildrare och essäist i ämnen som historia och ekonomi. Mest känd är han för romanerna Robinson Crusoe från år 1719 och Moll Flanders från 1722.

Moll Flanders berättar historien om en vacker, intelligent kvinna som vill undkomma sitt öde bland de utfattiga i ­Londons slumkvarter. Som kvinna är hennes möjlighet att gifta sig. När hon inte kan räkna med sin ungdom längre väljer hon brottets väg. Under täcknamn och en rad maskeringar blir hon en av Englands, och världslitteraturens, skickligaste och mest beryktade tjuvar. Daniel Defoes roman från 1722 räknas till den engelska litteraturens stora mästerverk.

böcker som alla män måste läsa

6. Svält – Knut Hamsun

böcker som måste finnas i varje bokhylla

Knut Hamsun (1859–1952) var en av 1900-talets mest inflytelserika författare, av många ansedd som den moderna romanens skapare. Debutromanen Svält var en av Franz Kafkas viktigaste inspirationskällor. Stilen i Svält är en föregångare även till den ”medvetandeström” som kom att förknippas med författare som James Joyce och Virginia Woolf. 1920 mottog Knut Hamsun Nobelpriset i litteratur.

Henrik Petersens hyllade svenska översättning av Svält är den enda som utgått från originalversionen av romanen från 1890.

böcker som alla måste läsa
Foto: Alvilde Torps / Col: Marina Amaral

7. Ivan Iljitjs död – Leo Tolstoj

böcker genom historien som alla bör läsa
Omslagsdesign: Lars Sundh

Leo Tolstoj (1828–1910) är en av de största prosaförfattarna på det ryska språket. Ivan Iljitjs död (1886) och Kreutzersonaten (1890) hör till de främsta romanerna i hans favoritgenre, kortromanen. Ivan Iljitjs död anses allmänt vara en av världslitteraturens bästa kortromaner. Många har också kallat den en av världens bästa romaner om döden.

leo tolstoy färg

8. Slutet på historien – Graham Greene

bästa böckerna genom historien
Omslagsdesign: Lars Sundh

Graham Greene (1904-1991) är en av Storbritanniens största romanförfattare genom tiderna. Greene var vid två tillfällen, 1961 och 1967, en av huvudkandidaterna till Nobelpriset i litteratur. Slutet på historien från 1951 är en tragisk kärleksroman utmynnande i frågan om vad som är större för människan än den enskildes lycka. Boken har filmatiserats två gånger, 1955 och 1999.

graham greene författare
Kolorering: Marina Amaral

9. Haren springer – John Updike

bästa böckerna genom historien som alla måste läsa
Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: William Mackinnon, »Railway Crossing (II)«, 2012

John Updike (1932–2009) var en amerikansk romanförfattare, novellist och kritiker som två gånger belönades med Pulitzerpriset. Många av hans böcker skildrar nutidsmänniskans splittring och vilsenhet med den amerikanska småstaden som spelplats. Haren springer från 1960 var den första i en pentalogi med fristående romaner om »Haren«, vilka var och en gavs ut med ett decenniums mellanrum, mellan 1960 och 2000.

En sextiotalsroman som levt vidare på 2000-talet: omtryckt, översatt, refererad, citerad. Den berömda mening ur boken som citeras i anslaget till hip hop-filmen 8 Mile sammanfattar Updikes perspektiv: »If you have the guts to be yourself, other people’ll pay your price.«

john Updike författare
Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *