F. Scott Fitzgeralds opublicerade noveller utkommer i vår

Detta år kommer att bli extra spännande för alla som gillar F. Scott Fitzgerald och hans böcker. På våren kommer nämligen en samling opublicerade noveller av den berömda amerikanska författaren att ges ut.

Novellsamlingen I’d die for You skrevs under 1930-talet, men publicerades aldrig då eftersom de ansågs för vågade under sin tid.

I’d die for You finns snart ute

I’d die for You kommer att finnas tillgänglig på marknaden från och med mitten av april, över 80 år efter att den skrevs. Enligt förlaget som ger ut boken gjorde Fitzgerald ursprungligen inte I’d die for You som en samling, utan berättelserna skickades enskilt ut till olika större tidningar under 1930-talet, men hamnade aldrig i tryck. Andra av berättelserna i samlingen skrevs som filmscener och sändes till olika filmstudior och producenter, men inte heller de spelades sist och slutligen in.

I novellsamlingen finns även berättelser som inte kunde säljas eftersom temat och stilen skiljde sig från vad redaktörerna förväntade sig av Fitzgerald. Novellerna går tillbaka från de tidiga dagarna av Fitzgeralds karriär och ända tills hans död. De kommer från olika källor, från bibliotek till privata kollektioner, som t.ex. Fitzgeralds arvingar.

Vågade ämnen för sin tid

Enligt förlaget kan läsarna förvänta sig att få läsa om kontroversiella ämnen som skildrar den tidens män och kvinnor på ett sätt som avspeglar hur man faktiskt talade och tänkte, utan den censur som var vanlig under den tiden. Som underrubrik har man valt And Other Lost Stories, vilket avspeglar novellsamlingens frånvaro från att den skrivs till nutid.

För den som likt oss är fascinerad av det som Gertrude Stein benämnde Den förlorade generationen och en av den tidens främsta ”fanbärare” inom litteraturen, F. Scott Fitzgerald, är detta ytterst intressanta nyheter. Äktenskapet med Zelda Montgomery är legendariskt, så även parets bekantskaper med till exempel Gertrude Stein och Ernest Hemingway och deras livsstil i Paris på tjugotalet.

De flesta av berättelserna i novellsamlingen I’d Die For You tillkom under mitten av 1930-talet, under en tidpunkt när hälsan hos både F. Scott Fitzgerald och hans fru Zelda började svikta. Under två somrar åren 1935 och 1936 bodde Fitzgerald och hans fru på hotellet Grove Park Inn. 10 år efter utgivningen av hans mästerverk The Great Gatsby hade hans författarkarriär gått i stå och han sökte ny inspiration genom att hyra ett rum för att sova och ett för att skriva. Mer om denna tidpunkt i hans karriär kan ni läsa i denna utmärkta artikel.

F. Scott Fitzgerald fotograferad den 4 juni 1937 av Carl Van Vechten.

Grove Park Inn från tidigt 1900-tal. Hotellet som är beläget i Asheville i USA är fortfarande ett populärt hotell för avslappning och nöje, med sina fina golfbanor och spa. Under åren har hotellet inhyst en stor mängd celebriteter med allt från presidenter, skådespelare till författare.

Innan F. Scott Fitzgerald slog igenom med The Great Gatsby år 1925 hade han en hyfsat framgångsrik roman i This Side of Paradise som publicerades år 1920. I början av karriären var det dock främst med korta noveller som han bidrog som författare. I tidningen The Saturday Evening Post kom han för första gången på omslaget 1 maj 1920 då han fick sin korta novell Bernice Bobs Her Hair publicerad.

I början av sin karriär skrev Fitzgerald alltså ofta noveller för tidningen The Saturday Evening Post. För den som önskar lite inspiration från 1920-talet kan jag rekommendera tidningen på archive.org. Där finns utgåvorna som publicerades mellan 6 november och 23 december 1920 samlade. För den som inte orkar söka sig dit går det även att ”streama” innehållet nedan.

Det är mycket inspirerande att förutom själva novellerna, även bekanta sig med reklamen från märken som i många fall finns på marknaden ännu idag.