Böcker till julhelgen – Det bästa bland gratislitteratur

Att sätta sig framför en bra bok är något av det mest avkopplande man kan göra under en långhelg som julhelgen. Under resten av året finns det sällan ork eller tid att läsa under längre stunder – det blir oftast att man läser innan läggdags och då hinner man sällan mer än några tiotals sidor innan sömnbehovet gör sig påmint.

Under julhelger hinner man dock läsa igenom åtskilliga böcker och därför ser jag alltid till att ha fyllt på mitt lager med böcker inför denna helg.

Här följer några tips på böcker – främst klassiker – som finns att läsa gratis på nätet, men även några nyheter från året ryms med. Nyheterna är dock inte gratis.

Självbiografier hör till mina absoluta favoriter eftersom man genom dessa kan lära sig en hel del om andra människors tankegångar i olika livssituationer. Hur tänker de vid framgång, motgångar och andra situationer som kan vara av avgörande betydelse för hur vi lyckas med våra målsättningar?

Inför det kommande året gillar jag även att få min dos av självutveckling och där finns en hel del med klassiker som publicerats för ungefär 100 år sedan och som därmed är helt gratis att läsa. Det gäller bara att hitta böckerna.

På listan nedan finns dock samlat både skönlitterära verk och facklitteratur. Här är min lista inför julhelgen:

1. The Box – Johan Hakelius

Vi börjar från några av nyheterna på bokfronten. Lagom till julen har Johan Hakelius lovordade böcker Döda vita mänLadies och Rule Britannia utkommit i en tweedig box. Här finns sammanlagt 1 370 sidor samlade med drygt 200 år av brittisk historia. En perfekt läsning under julhelgen för alla anglofiler bland oss. Det är bara att sätta på tekannan och en dressing gown och njuta.

2. Belgravia – Julian Fellows

Ifjol utkom denna bok från skaparen av den kulförklarade serien Downton Abbey. Julian Fellowes, som ensam skrev alla avsnitt av Downton Abbey lyckas än en gång fängsla oss med sin berättarförmåga i romanen Belgravia.

Belgravia är berättelsen om en hemlighet som nystas upp bakom de eleganta portarna i Londons mest exklusiva kvarter (Belgravia). Det är 1800-tal – moderna tider, då till och med en nyrik industrialist som James Trenchard och hans hustru Anne börjar få tillträde till de fina salongerna.

Boken Belgravia och författaren Julian Fellows.

3. I’d Die for You: And Other Lost Stories – F. Scott Fitzgerald

I början av året skrev vi i ett inlägg om den hittills opublicerade novellsamlingen I’d die for You av F. Scott Fitzgerald. Denna samling skrevs under 1930-talet, men publicerades aldrig då eftersom den ansågs för vågad för sin tid.

I’d die for You gjordes ursprungligen inte som en samling, utan berättelserna skickades enskilt ut till olika större tidningar under 1930-talet, men hamnade aldrig i tryck. Andra av berättelserna i samlingen skrevs som filmscener och sändes till olika filmstudior och producenter, men inte heller de spelades sist och slutligen in.

I novellsamlingen finns även berättelser som inte kunde säljas eftersom temat och stilen skiljde sig från vad redaktörerna förväntade sig av Fitzgerald. Novellerna går tillbaka från de tidiga dagarna av Fitzgeralds karriär och ända tills hans död. De kommer från olika källor, från bibliotek till privata kollektioner, som t.ex. Fitzgeralds arvingar.

Den som är fascinerad av det som Gertrude Stein benämnde Den förlorade generationen och en av den tidens främsta “fanbärare” inom litteraturen, F. Scott Fitzgerald, är detta en riktig skatt. Äktenskapet med Zelda Montgomery är legendariskt, så även parets bekantskaper med till exempel Gertrude Stein och Ernest Hemingway och deras livsstil i Paris på tjugotalet.

4. Flappers and Philosphers – F. Scott Fitzgerald (1921)

Många av de bästa och mest inspirerande affärs- och självhjälpsklassikerna finns helt gratis att läsa på nätet. I de flesta fall handlar det om böcker vars upphovsrätt utgick för över 80 år sedan och som därför finns att laddas ner helt gratis från sajter som gutenberg.org, Arcive.org eller svenska Runeberg.org.

Flera av dessa böcker har inspirerat en stor mängd beslutsfattare och affärsmän och -kvinnor genom tiderna tack vare den tidlösa visdom som böckerna innehåller.

Vi börjar med en annan av F. Scott Fitzgeralds klassiker, Flappers and Philosophers som finns helt gratis att läsa på länken ovan.

Innan F. Scott Fitzgerald slog igenom med The Great Gatsby år 1925 hade han en hyfsat framgångsrik roman i This Side of Paradise som publicerades år 1920. I början av karriären var det dock främst med korta noveller som han bidrog som författare. I tidningen The Saturday Evening Post kom han för första gången på omslaget 1 maj 1920 då han fick sin korta novell Bernice Bobs Her Hair publicerad.

Samlingen Flappers and Philophers kom ut år 1921.

5. The Art of War – Sun Tzu

Sun Tzus klassiker om militärstrategier är en obligatorisk läsning för många inom affärsvärlden ännu idag. Framförallt handlar den om hur man genom tålamod och fokus kan vinna över en mäktigare fiende.

6. Meditations – Marcus Aurelius (ca. 170-180)

Marcus Aurelius råd kring hur man behåller självbehärskning och beslutsamhet i motgång och hans visdomar kring den mänskliga naturen ses som relevanta ännu idag och hans tankar kring dessa ämnen sammanställdes i slutet av hans liv i denna bok.

7. The Prince – Nicolo Machiavelli (1532)

Machiavelli är känd för att ha inspirerat personer som Napoleon och Thomas Jefferson. Även om både hans idéer och Machiavelli som person har varit kontroversiella är det en av de mest populära gratisböckerna på nätet.

8. The Way to Wealth – Benjamin Franklin (1758)

En samling visdomsord från en av 1700-talets stora tänkare om hur man genom sunt förnuft kan nå framgång och rikedom.

9. An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations – Adam Smith (1776)

Bekant för de flesta som studerat ekonomi, men även lärorik för alla som vill förstå grundläggande ekonomiska samband som utbud och efterfrågan och marknadssamband.

10. The Way We Live Now – Anthony Trollope (1875)

I denna viktorianska novell berättas historien om finanshajen och svindlaren August Melmotte och hans uppgång och fall. En historia som kunde ha skrivits om många personer inom finansbranschen de senaste åren. Lärorik både för att lära sig läsa andra personer och som en läxa för ens egen karriär.

11. Kejsarens nya kläder – Hans Christian Andersen (1877)

Innehåller allt man behöver veta om marknadsföring, fåfänga och framförallt rådgivare. Kunskaper som är mer värdefullt än någonsin att inneha i dagens samhälle. En av de få gratisböcker jag hittat på svenska.

12. The Richest Man in Babylon – George A. Clason (1926)

En klassiker inom privatekonomi som säljer bra ännu idag. Innehåller många visdomar inom psykologin kring privatekonomi och företagsverksamhet.

13. How To Win Friends and Influence People – Dale Carnegie (1936)

Bland alla Dale Carnegies alla böcker inom området självhjälp är det denna som kommit att bli mest populär. Boken är mycket populär bland personer som försöker lära ut grundläggande principer kring retorik.

14. Think and Grow Rich – Napoleon Hill (1937)

En av de mest sålda böckerna genom tiderna i området självhjälp och en bok som bibehåller sin popularitet trots att den publicerades för snart 80 år sedan. De flesta böcker inom området som publicerats efter denna tangerar de lärdomar som finns i boken.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *