De 9 bästa böckerna om klassiskt herrmode

Det finns många användningsändamål för böcker. Förutom att det naturligtvis är roligt att läsa dem, kan det vara en källa till inspiration om det finns snygga illustrationer och bilder i böckerna. Det gäller speciellt med böcker inom modeområdet. Böckerna kan också vara väldigt snygga inredningsaccessoarer som komplement till en välsorterad gentlemans garderob.

Att lära sig mer om klassiskt herrmode är också speciellt aktuellt i dagens läge eftersom många klassiska detaljer till heders igen inom herrmodet. I de flesta kollektioner som lanserats de senaste åren har inspirationen hämtats från herrmodet gyllene år under 1930-talet och några årtionden framåt.

De bästa böckerna om klassiskt herrmode

Här följer några tips på några klassiker inom herrmodet som både är riktigt underhållande att läsa, samt inspirerande att bläddra i för den som är intresserad av herrmode.

1. Gentleman – Bernhard Roetzel

bästa böckerna inom klassiskt herrmode

En riktig klassiker som för första gången publicerades i Tyskland 1999. Originalversionen har översatts till 19 språk och den senaste versionen blev uppdaterad så sent som ifjol när författaren Bernhard Roetzel gav ut en specialutgåva med anledning av 20-års jubileum av boken.

Ett måste för alla män som gillar det klassiska herrmodet och en rik källa för information om alla de klassiska klädesplagg och accessoarer som hör till gentlemannens garderob.

2. The Italian Gentleman – Hugo Jacomet

bästa böckerna inom herrmode

Det italienska herrmodet är en av de mest beundrade vid sidan om den brittiska. Sprezzatura är också ett uttryck som ofta används för att beskriva den elegans som den italienska mannen företräder.

I boken The Italian Gentleman finns samlat alla de designers, skräddare och hantverkare som i generationer varit med och gjort den italienska stilen till vad den är idag. Den kanske bästa Coffee Table-boken som finns på marknaden gällande klassiskt herrmode om du frågar oss.

3. Dressing the Man – Alan Flusser

de bästa böckerna klassiskt herrmode

Alan Flusser från New York är något av en ”stilguru” i USA och har varit med och utformat klädseln till filmer som Wall Street från 1987. Detta mästerverk har för många blivit något av en stilbibel när det gäller klassiskt herrmode.

Boken Dressing the Man är välfylld med illustrationer och bilder, med tips över hur du kombinerar olika färger och material. I boken finns även några av historiens mest ikoniska män och deras kläder. Det finns också en guide om hur du matchar färger genom färganalys inkluderat i boken.

En riktigt kraftpaket för alla som gillar klassiskt herrmode och vill lära sig allt inom området!

4. The Perfect Gentleman – James B. Sherwood

bästa böcker inom herrstil

För den som är intresserad av den tidlösa elegans som London och dess klassiska skrädderier representerar är detta den perfekta boken.

I The Perfect Gentleman Här finns allt du behöver veta om de personer som var med och skapade det som hela världen man nu associerar med brittisk skräddarkonst.

I en speciell referenssektion presenteras också de platser som Londons gentlemän traditionellt vistats på, med allt från shoppingstråk till klassiska hotell och barer. En uttömmande guide för hur den brittiska gentlemannen levt genom åren.

5. The Allure of Men – Francois Baudot

bästa böcker herrmode 2022

Här finns samlat de mest beundrade männen i historien då det gäller manlig stil. En berättelse om stiliga män och de kläder som de burit genom åren. En bildresa i elegans och stil som borde inspirera alla som gillar det klassiska och tidlösa herrmodet.

The Allure of Men är en så kallad Coffee table-bok med målningar och fotografier av kända och mindre kända män från nästan 200 år tillbaka. En imponerande samling av de mest åtrådda, avundsvärda och älskade männen i historien.

6. The French Riviera in the 1920s – Xavier Girard

bästa böckerna mode för män 2020

Det är få platser i världen som är så mytomspunnen och fascinerande som den franska rivieran då det gäller semesterorter. Detta kan anses ha fått sin början på 1920- och 1930-talet då platsen blev en tillflyktsort för många av den tidens artister och författare.

I boken The French Riviera in the 1920s får du återuppleva många av de fascinerande berättelserna, som t.ex. om Scott och Zelda Fitzgerald och Picasso. I boken finns ovanliga fotografier som är tagna ur personliga arkiv som återger den livsstil och den konst som några av den tids mest framstående artister blivit kända för.

Även i övrigt en mycket inspirationskälla för den som önskar gå tillbaka till det glada 1920-talet och återuppleva nostalgin från detta årtionde.

7. 20th Century Fashion – Alison A Nieder, Jim Heimann

bästa nostalgi böcker mode

Många har fascinerats av de fantastiska illustrationer som gjordes i reklamändamål under första delen av 1900-talet. I boken 20th Century Fashion får vi följa med på en historieresa i text och bild som börjar från det Viktorianska tidevarvet och avslutas på 1990-talet.

Mest är det med hjälp av reklambilder där de förevisar några av de mest klassiska klädesplaggen från både herr- och dammodet.

8. Icons of Men’s Style – Josh Sims

bästa böcker mode för män 2022

I boken Icons of Men’s Style finns samlat några av de mest klassiska klädesplaggen inom herrmodet. Vad var det som gjorde att dessa fick den ikonstatus de har idag?

Med hjälp av boken lär vi oss förstå att även tillgång på tyger och andra faktorer i omvärlden haft en stor inverkan på modetrenderna hur vissa av våra plagg utformats.

9. Stilfullt – Per Nilsson

bästa böckerna inom herrmodet

Då det gäller svenska böcker inom ämnet, så finns det väl inte alltför många som man kan benämna klassiker. Per Nilssons bok Snyggt: En stilguide för män som kom ut 2001 var länge ett av våra främsta uppslagsverk inom det mesta som gäller manlig stil och etikett.

Den uppdaterade versionen Stilfullt är en av de bästa svenska böckerna om herrmode idag.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *