Årets bästa drinkbok: Vilda drinkar med Bella Porcile

Bella Porcile har levt i både London och Mexico. Men i hennes drinkar är det den svenska naturen som destilleras. Nu har hennes bok Vilda drinkar utsetts till Årets Bästa Drinkbok.

Född till bartender

Bella är född och uppvuxen i Kalmar. Hon föddes rakt in i restaurangvärlden: hennes italienska pappa, som av en slump hamnat i Kalmar, grundade och driver Ernesto – en av Kalmars första och mest kända italienska restauranger. 

När Bella var 20 år gick flytten till London, och det var där hon insåg att det var bartender hon ville bli. “Jag såg alltid serien Cheers när jag var yngre och tyckte det var drömmen. Som bartender älskar jag kontakten med gästerna – att träffa och lära känna dem.

Intresset för naturen föddes redan i Kalmar, på promenader med pappa Ernesto. Men det var på Ulvön i Höga Kusten som intresset för naturliga drinkar och foraging, “samling” av växter, föddes. Samtidigt som Bella arbetade som barchef på Ulvö Hotell spenderade hon mycket tid i naturen. Med Google som handbok började hon utforska vad som var ätbart och hur man kunde skapa drinkar av det.

“Jag har rest mycket och t.ex. spenderat långa perioder i Mexico bland annat. Där gjorde de sina drinkar med färska blommor, vilket jag tyckte var så vackert. Jag ville göra det i Sverige, och när du plockar själv måste du veta vad du kan använda. Sen har både min pappa och morfar varit mycket nära naturen också – så jag har det väl i generna”, säger Bella.

Idag bor Bella i Stockholm, men arbetar ute på hotell som barchef under högsäsongerna. “Jag har börjat upptäcka mer och mer av Sverige – och vill upptäcka ännu mer! Alla vädersträck är magiska. Älskar att vara uppe i det karga som Abisko och Kiruna och även runt skogarna i Kalix. Halland har underbara små gömda pärlor. Dalarna måste jag utforska mer. Gotland och Öland är två favoritöar och Skåne gillar jag också mycket”.

Sommaren 2022 drev Bella Porcile baren på Hotell Borgholm. “Där plockade jag bland annat nässlor, tallkottar, salmbär och fläder. Hade jag varit kvar på hösten hade jag plockat mycket björnbär och slånbär. Sen hade jag ju även en hel örtträdgård på hotellet att plocka från med vilket var en stor lyx.”

Årets bästa drinkbok: Vilda drinkar

”Bella Porciles naturvandring är inte vilket skogsbad som helst. Hennes närkamp med örter, ogräs, kottar, skott, blommor, blad, barr och bär har resulterat i en nyskapande drinkuppsättning av encyklopediska mått – och mycket törstväckande!”

Ur juryns motivering till Årets Bästa Drinkbok 2022
årets drinkbok vilda drinkar av Bella Porcile
”Vilda Drinkar” av Bella Porcile. Finns hos t.ex. Adlibris och Bokus

Om Kajsa Warg gjort en drinkbok så hade det kanske blivit “Vilda drinkar”. För här är måttot att allt som naturen erbjuder kan bli en fantastisk drink. Björk, gran, parkslide och mjölkört är bara några av de udda ingredienserna som Bella lyckas omvandla till drinkar. “Mjölkörten är ett av många exempel på en underutnyttjad råvara i Sverige. De späda skotten där är just som sparris på våren. Du kan verkligen använda hela plantan från rot till blomma”, säger Bella.

Boken är uppbyggd som en katalog av svenska råvaror, med tips om hur man plockar och bereder dem, och naturligtvis exempel på drinkar. Här görs Old Fashioned med smak av skogen, björkiri Martinii med O.P. Andersson Björk och margaritas på viol och lavendel.

Det är inte bara ingredienserna som kommer från Sverige, utan Bella mixar också med svenska spritdrycker från t.ex. Bränneri i Åre, Spriteriet och klassiska O.P. Anderson. “Jag tycker det är härligt att så många följer sin dröm och gör det dom brinner för. Det finns många eldsjälar där ute som är grymma på att göra sprit. Så bra att man kan köpa och använda sig av det lokala. Nuförtiden görs ju allt från gin, vodka, whiskey, till akvavit, likörer och vermouth i Sverige.”

Men liknelsen med Kajsa Warg utelämnar Bellas fantastiska känsla för färg och form, för det är inte bara goda utan fantastiskt vackra drinkar som presenteras. Idén kommer från tiden i Mexico, där Bella inspirerades av de vackra ätbara blommorna som användes i mat och drinkar. Här kommer torkade frukter, bär, blommor och t.o.m. granskott till användning.

Årets Bästa Drinkbok 2022 ”Vilda Drinkar” av Bella Porcile finns hos t.ex. Adlibris och Bokus.

Bellas Forest Old Fashioned

Forest Old Fashioned – en av många drinkar i Årets Bästa Drinkbok 2022

Ingredienser:

  • 50ml Local’s Edition Gin från Bränneri i Åre AB
  • 10ml gransirap
  • 3 stänk Angostura eller annan aromatic bitter

Mät upp alla ingredienser i ett rörglas och fyll med is. Rör runt snabbt i ca 10 sekunder så att drinken kyls ned och vattnas ur lite. Sila upp över stor isbit. Pynta med grankvist.

Vill du göra drinken roligare med lite rök blandar du ingredienserna i en burk med lock, tillsätter rök med rökpistol och stänger locket. När du sedan serverar följer röken med och ger drinken en extra dimension. 

Gransirap:

– Varva granskott och socker i en burk med tätslutande lock. Råsocker ger en fylligare smak.

– Ställ burken i ett soligt fönster ca en månad och vänd på den då och då

– Lägg sen över i kastrull och tillsätt några skivade citroner. Värm upp allt, sila bort skotten och här upp sirapen på väl rengjord glasflaska

Om du vill göra enkelt för dig kan du köpa gransirap från Skogens Sköna Gröna, under namnet granzirup.

Mer om Bella Porcile

Förutom att skriva drinkböcker och bartendra driver Bella dessutom det egna företaget MixedByBella med allt från drinkworkshops och utbildningar till olika event. Följ Bella via @mixedbybella på Instagram eller besök hemsidan www.mixedbybella.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *