Årets bästa julöl 2023

bästa julöl 2021

Utbudet av julöl är större än någonsin! Det finns något för alla, oavsett om du gillar alkoholfri julöl, smakrik IPA eller mörk öl. Nu har också alla bryggerier kommit ut med sina julöl för denna säsong. Här har vi listat bästa julöl från alla bryggerier som lanserat årets utgåvor.

Om du funderar på att göra din egen ölkalender med olika varianter av julöl är vår lista en bra startpunkt.

Vad utmärker en julöl?

Termen julöl används numera för i princip alla öl som lanseras som säsongsutgåva.

Traditionellt sett är en julöl en relativt mörk lager med en viss sötma och kryddighet. Den påminner om de mörka, lite sötare öl som kommer från Bayern i Tyskland.

I Sverige har julöl anor som går tillbaka till medeltiden och ölen skulle ha en något högre alkoholhalt en den öl som man drack till vardags. På 1200-talet stiftades en lag om att bönderna skulle brygga julöl, som skulle vara klar till Anna-dagen den 9 december. Under senare delen av 1900-talet föll julölen i glömska och 1985 såldes bara en julöl på Systembolaget. Men tack vare ett stigande ölintresse och mikrobryggeritrenden är julölen tillbaka sedan några år.

Utanför Sverige hittar man också julöl, som säsongsvarianter på klassiska öl som bryggts fylligare, kraftigare och med högre alkoholhalt. Dubbelbock och isbock från Tyskland, belgisk dubbel och winter warmers från England är bara några exempel.

Bästa julölen – våra favoriter

Till julen finns fler alternativ än någonsin och det kan göra det svårt att välja bland allt utbud. Här är våra favoriter bland alla julöl.

  1. Carnegie Porter
  2. Samuel Adams Winter Lager
  3. Bernard Bohemian Winter Ale
  4. St Peters Winter Ale
  5. Gouden Carolus Christmas
  6. Shepherd Neame Christmas Ale
  7. Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale
  8. Fuller’s Old Winter Ale
årets julöl
Årets åtta bästa julöl. Foto: Systembolaget

Carnegie Porter

Carnegie Porter är en klassiker och Sveriges äldsta varumärke som fortfarande är i bruk. Med en mäktig smak, härligt skum och doft av kaffe har Carnegie Porter en särställning i svensk ölkultur och uppmärksammas ofta av ölälskare både i Sverige och utomlands. Carnegie Porter är en fantastik öl som passar till både julmaten och julgodiset och för många som gillar att göra sin egen julmumma är Carnegie Porter ett måste.

Samuel Adams Winter Lager

Samuel Adams Winter Lager kommer från USA och är en lager på 5,6%. För den som älskar en smakrik lager till maten är detta ett utmärkt val. Lite kryddig julmat till gör det hela ännu bättre. Gör sig även bra med thaimat, tillsammans med dess ingefära och kryddor.

Bernard Bohemian Winter Ale

Tjeckiska Bernard Bohemina Winter Ale ligger på 8,2 % och har redan en längre tid varit en favorit på många julbord. Den har friska och fruktiga med rena, maltiga toner. Det finns inslag av koriander och en lätt värmande avrundning. Serveras med fördel kylskåpssvalt. Den passar utmärkt till både tjeckisk och svensk husmanskost.

St Peters Winter Ale

Engelska St Peters Winter Ale är en annan klassiker på många svenska julbord. Det är en Strong Ale på 6,5 % med måttlig beska för att vara så mörk. Den har bra balans mellan rostad smak och humlebeska. Lång, nyansrik, bittersöt eftersmak. Passar utmärkt som julöl, gott både till skinkan och godiset.

Gouden Carolus Christmas

Till alla julbord hör också en smakrik Belgian Ale. Gouden Carolus Christmas ligger 10,5% och är precis så fyllig och kryddig som en öl av denna typ skall vara. Denna öl var en pionjär för belgisk öls popularitet i Sverige redan på 1990-talet. Hyllat öl i Belgien såväl som här och ett av våra bästa julöl.

Shepherd Neame Christmas Ale

En annan klassisk brittisk Strong Ale är Sheperd Neame Christmas Ale som har en alkoholstyrka på 7 %. Den har en fyllig smak med vinösa och tanninlika toner av läder. Inslag av vanilj, aprikos och armagnac. Mycket bra allroundöl till julen, från kallskuret och varmrätt till julostar och julkakor.

Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale

För den som behöver ett fylligt och glutenfritt alternativ är nylanserade Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale ett alternativ bland årets julöl. Denna bärnstensfärgade torra ale kommer från bryggeriet Evan & Evans i Wales i Storbritannien. Här finns mycket humle, lagom beska och en fin karamellton. Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale passar extra bra till julmaten eftersom kolsyran och alkoholen balanserar upp matens mustighet. Beskan passar med matens relativt höga fetthalt och brödigheten gör de robusta smakerna rättvisa. Ölet är förhållandevis torrt, vilket gör det till ett bra val till såväl julskinkan som sillen och även till gottebordet.

Fuller’s Old Winter Ale

Londonbryggeriet Fuller’s var ett familjeägt bryggeri ända fram till 2019. Old Winter Ale är ett lite mindre alkolstarkt öl med 5,3%. Smaken är fruktig med lite beska, och innehåller toner som apelsinskal, kryddor och hasselnötter. Matchas t.ex. med en paj.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *