Årets ölkalender 2023 – här hittar du alla alternativen

öl adventskalender 2021

Sedan 10 år tillbaka erbjuder öltjänsten Hopt.se sin egna ölkalender och nu är det dags igen. ”Beery Christmas” har blivit ett koncept för öldrickare i både Sverige och Europa.

Alternativa adventskalendrar är en stor trend just nu och bland julkalendrar för män finns nu ett enormt utbud av olika varianter. Det finns både skönhetskalendrar för män och julkalendrar för mat och dryck. Kaffekalendrar är något som också är riktigt populärt som adventskalender för vuxna och nu hittar man många alternativ på marknaden.

Säljer Systembolaget en adventskalender med öl?

En vanlig fråga är om man inte bara kan köpa en julkalender med öl på Systembolaget? Systembolaget har själva besvarat frågan på sin sajt, och det enkla svaret är nej. Konsumentverket tycker inte att det är förenligt med svensk alkohollagstiftning.

Så vill man ha en ölkalender som svensk finns egentligen bara två alternativ:

  1. Köpa en ölkalender från utlandet, t.ex. från Hopt eller Mikkeler
  2. Bygga sin egen från färdiga men tomma adventskalendrar

Här går vi igenom alternativen i mer detalj.

Köpa ölkalender på nätet

”Beery Christmas” ölkalender från Hopt

Hopt Beery Christmas ölkalender 2023

För den som gillar öl finns verkligen allt samlat i årets öl-adventskalender från Hopt. Kalendern har 24 luckor med öl från både större och mindre bryggerier. Det finns också öl som bryggts exklusivt för ölkalendern Beery Christmas.

Vilka öl som ingår i kalendern är en hemlighet – det enda man lovar är att det är minst 33 cl i varje öl. Hopt avslöjar dock åtminstone tre öl i samlingen:

  • Northern Monk Eternal Whiteout Hazy Pale Ale
  • Mikkeller Beer Hunter Blueberry Kettle Sour
  • Nopen Nine million tricycles Tripel

Designen på Hopts ölkalender är ett ämne i sig. På kalendern finns avbildat de personer som står bakom bryggningen av de öl som finns representerade. Varje bryggeri har valt ut en ölsort för att markera något unikt hos just dem, som anvädning av originella eller lokala ingredienser eller en annorlunda bryggningsmetod.

Hopts ölkalender kostar 79,90€ (ca. 900 kronor i dagens kurser) inklusive frakt och alkoholskatt. Upplagan är begränsad så du gör klokt i att beställa tidigt.

Mikkeller ölkalender

Mikkeller adventskalender öl 2023

Även det välkända danska hantverksbryggeriet Mikkeller har som tradition att göra ölkalendrar. Här är vet vi ännu mindre vad som ingår, men 24 fynd från bolagets källare utlovas inklusive flera öl bryggda exklusivt för kalendern.

Mikkeller kommer även prova ölen i sin egen Youtube-kanal varje dag från den 1 december fram till julafton.

Mikkellers ölkalender kostar normalt 1496 kr men just nu kan du förbeställa den med 10% rabatt.

Gör din egen ölkalender

Om du är en ölkännare som vill ha mer kontroll över vad du ska dricka i december, eller kanske vill överraska en vän, kan du göra din egen ölkalender. Det är enklare än du tror.

Var köper man en tom ölkalender?

Coolstuff ölkalender

Coolstuff tom adventskalender för öl

Coolstuff har i flera år sålt en speciell ölkalender i kartong för 179 kr. Bakom varje lucka ryms en 50 cl ölflaska (varje fack mäter 27 x 6,5 x 6,5 cm).

Partykungen ölkalender

Gör din egen ölkalender 2023 med Partykungens mall

Partykungen är en annan sajt som erbjuder en tom adventskalender perfekt anpassad för öl. Den rymmer 24 flaskor eller burkar upp till 25 cm höga (standard 33 cl glasflaskor brukar vara ca 22 cm höga), så undvik 50 cl-flaskorna.

Öl att lägga i en ölkalender

Här är fördelen med en ölkalender: det väljer du själv. Men om du vill ha lite inspiration, ta en titt på vår stora guide till julöl. Det finns också ett par böcker på Adlibris från Örjan Westerlund, som skrivit närmare 50 böcker med rekommendationer om olika spritdrycker, på ämnet:

41 julöl du måste dricka innan trettondagen av Örjan Westerlund och Lova Bannister.

julöl till ölkalendern

101 öl du måste dricka innan du dör också av Örjan Westerlund. Detta är den ultimata ölguiden, som utsetts två gånger till världens bästa ölbok.

101 öl till ölkalendern

Hur håller jag ölen i ölkalendern kall?

De flesta föredrar sin öl kall men ölkalendrar tenderar att vara rätt stora, så att stoppa den i kylskåpet är inte en särskilt praktisk lösning. Vi förespråkar att antingen öppna luckan på morgonen och ställa dagens öl i kylskåpet så att den är redo att avnjutas till lunch eller middag.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *