Årets ölkalender 2023 – här hittar du alla alternativen

öl adventskalender 2021

Under 10 år erbjöd nätbutiken Hopt ölkalendern ”Beery Christmas”, en adventskalender med öl. Men nu är det slut. Hopt satsar nu helhjärtat på sitt fatölskoncept Perfect Draft. Fear not – Gentlemannaguiden har gjort googlandet åt dig och i den här guiden hjälper vi dig genom den tuffa omställningen.

Alternativa adventskalendrar för vuxna som t.ex. en kaffekalender eller lakritskalender fortsätter vara mycket populära. Det finns t.o.m. julkalendrar för män som en skönhetskalender eller snuskalender.

Kan man inte köpa en ölkalender på Systembolaget ?

Går det inte att köpa en julkalender med öl på Systembolaget? Systembolaget har själva besvarat frågan, och det svaret är nej – att sälja ölkalendrar är inte förenligt med svensk alkohollagstiftning.

Så vill man ha en ölkalender som svensk finns egentligen bara två alternativ:

 1. Bygga sin egen från färdiga men tomma adventskalendrar
 2. Beställa en ölkalender från utlandet

Här går vi igenom alternativen i mer detalj.

Gör din egen ölkalender

Om du är en ölkännare som vill ha mer kontroll över vad du ska dricka i december, eller kanske vill överraska en vän, kan du göra din egen ölkalender. Det är enklare än du tror och blir dessutom antagligen billigare.

Var köper man en tom ölkalender?

Coolstuff ölkalender

Coolstuff har i flera år sålt en speciell ölkalender i kartong. Bakom varje lucka ryms en 50 cl ölflaska (varje fack mäter 27 x 6,5 x 6,5 cm).

Partykungen ölkalender

Partykungen är en annan sajt som erbjuder en tom adventskalender perfekt anpassad för öl. Den rymmer 24 flaskor eller burkar upp till 25 cm höga (standard 33 cl glasflaskor brukar vara ca 22 cm höga), så undvik 50 cl-flaskorna.

Öl att lägga i en ölkalender

Här är fördelen med en ölkalender: det väljer du själv. Men om du vill ha lite inspiration, ta en titt på vår stora guide till julöl. Det finns också ett par böcker på Adlibris från Örjan Westerlund, som skrivit närmare 50 böcker med rekommendationer om olika spritdrycker, på ämnet:

41 julöl du måste dricka innan trettondagen av Örjan Westerlund och Lova Bannister.

101 öl du måste dricka innan du dör också av Örjan Westerlund. Detta är den ultimata ölguiden, som utsetts två gånger till världens bästa ölbok.

Hur håller jag ölen i ölkalendern kall?

De flesta föredrar sin öl kall men ölkalendrar tenderar att vara rätt stora, så att stoppa den i kylskåpet är inte en särskilt praktisk lösning. Vi förespråkar att antingen öppna luckan på morgonen och ställa dagens öl i kylskåpet så att den är redo att avnjutas till lunch eller middag.

Köpa ölkalender på nätet

To Øl Ölkalender

Danska To Øl började med att brygga sina öl hos belgiska bryggeriet De Proefbrouwerij 2010. Sedan gick det snabbt. Idag har man både sitt eget bryggeri, med export till 40 länder, och två egna barer i Köpenhamn och Oslo.

Exakt vad kalendern innehåller berättar man inte, men det är garanterat hög kvalitet på ölen. Tyvärr är priset därefter, 895 danska kronor + 75 i frakt.

Beercrush Ölkalendrar

Belgiska Beercrush gör inte bara en utan massor av adventskalendrar med öl – 12 i år.

Här kan du välja från ett antal olika stilar och ursprung, med stor tonvikt på olika delar av Belgien och närliggande regioner. Priset är runt 900 SEK + frakt, vilket är det billigaste alternativet vi har hittat.

Beer Republic Ölkalender

Holländska Beer Republics adventskalender är redan slutsåld, men de erbjuder som tur är ett alternativ: bygg-din-egen-ölkalender.

Här får du välja själv från ett urval av ölsorter ur Beer Republics sortiment. Beer Republic har ett brett och roligt sortiment, som inte lär göra dig besviken. Priset är 90€ + frakt.

Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Charlotte Larsson

  Hejsan!
  Har någon lyckats köpa Beery Christmas kalendern 2023? Länken här på sidan funkar inte och jag kan inte hitta var jag kan köpa den någonstans. Brukar köpa en i farsdag present varje år men nu börjar det bli tajt med tid för att hinna detta.

  1. says: Gentlemannen

   Hej Charlotte,
   artikeln är tyvärr inte helt uppdaterad ännu, det är på gång. Men för att svara på din fråga – tyvärr verkar Hopt lagt ner sin ölförsäljning för att satsa på sin öltapp, PerfectDraft.

   I Sverige får man ju inte sälja kalendrar med öl i, här får du snickra ihop en egen. Men i våra grannländer hittar du t.ex. https://toolbeer.dk/products/christmas-beer-calendar och https://www.beyondbeer.de/en/craft-beer-advent-calendar/. Bokmärk artikeln och kika igen här om en vecka så ska du få fler tips.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *