Välj en lakritskalender till jul – här är alla alternativen

årets lakritskalender 2022

Nu är årets lakritskalender 2023 äntligen här! Vi har bitit oss igenom samtliga på marknaden för att hitta de bästa åt dig.

Lakritskalendern – en väldigt svensk tradition

Även om vi svenskar associerar lakrits med Finland, sägs Sverige vara det land i världen som tillsammans med Holland äter mest lakrits. Närmare 2kg per person och år smäller vi svenskar i oss. Lakritsen produceras däremot främst i Spanien, Italien och Turkiet.

Och det är en last, som allt annat gott brukar vara. Lakrits innehåller ett ämne som i stora proportioner är giftigt och det finns konstaterade fall av lakritsförgiftning. Läkemedelsverket har inga rekommendationer men det kan vara klokt att hålla sig under 50 gram per dag. Förr i tiden ansågs lakrits vara en medicinalväxt och lakritsrot förekom ofta i hälsokostbutiker.

Lakrits har haft en explosionsartad utveckling de senaste åren – med märken som Lakrids by Bülow, Haupt (märket bakom världens dyraste lakrits) och Lakritsroten med sina lakritsbutiker. Därför är det inte konstigt att lakritskalendern blivit lika populär. Adventskalendrar för vuxna har blivit ett modernt fenomen och allt fler adventskalendrar för män säljs varje år.

Här är en översikt över årets lakritskalendrar 2023.

Lakritskalender Lakrids by Bülow

Lakrids by Bülow adventskalender med lakrits

Med ett utsökt sinne för marknadsföring har Johan Bülow byggt sitt lakritsimperium sedan 2007, från att ha gjort sin första butik på Bornholm. Han var bl.a. en pionjär för den fantastiska innovationen med chokladdoppad lakrits.

Årets lakritskalender innehåller 24 luckor med lakrits från Lakrids by Bülows stora sortiment. Totalt innehåller kalendern ca 345 gram lakrits vilket inte ska vara något problem att konsumera i december. Vill man ha mer lakrits erbjuder webbshoppen paket med extra lakrits med jultema.

Lakrids by Bülow lakritskalender hittar du hos Lakrids by Bülow och hos Bluebox.

Lakritskalender Haupt Lakrits

haupt lakrits kalender

Sedan 2013 tillverkar Haupt Lakrits söt- och saltlakrits, chokladöverdragen lakrits samt lakritsprodukter för matlagning och bakning. Företaget har sin tillverkning i Kista, strax norr om Stockholm.

Lakritskalendern från Haupt innehåller 26 smaker av lakrits. Det är mellan 1 och 3 bitar i varje lucka, och totalt 440 gram lakrits. Halva kalendern består av smaker från Haupt Lakrits standardsortiment, resterande ska vara nya smaker.

Haupt har tagit fasta på vilken typ av kunder man har, och inkluderar därför också boken Gottegrisens Julsaga, en rosa påse med texten ”Certified Gottegris” och en grismask (!).

Haupt lakritskalender 2023 hittar du hos Coolstuff och hos Bluebox.

Lakritsfabriken Ramlösa lakritskalender

Lakritsfabriken Ramlösa lakritskalender 2023

Lakritsfabriken Ramlösa grundades 2011 och titulerar sig Sveriges första premiumlakrits. 2019 startade Lakritsfabriken även norra Europas största
lakritsrotsodling på åtta hektar utanför Allerum i Skåne.

Den här kalendern har funnits sedan 2017 och är den största – hela 720 gram, eller 30 gram per dag. Med den här kalendern finns inga ursäkter att inte dela med sig. Det mesta av innehållet kommer från bolagets klassiker, men ca 20% är specialvarianter med t.ex. jordgubb, chili och kanel.

Med en tydlig blinkning till Willy Wonka har Lakritsfabriken smugit ner några guldbiljetter bland sina kalendrar. Dessa biljetter ger innehavaren en unik lakritsupplevelse hos Lakritsfabriken där besökarna får lära sig mer om lakrits från Martin Jörgensen, Lakritsfabrikens grundare. I turen ingår en guidad tur till lakritsrotodlingen med lunch smaksatt med lakrits och besök med lakritsprovning på fabriken.

Lakritsfabriken Ramlösa lakritskalender 2023 hittar du hos Coolstuff.

Lakritsroten lakritskalender

Lakritsroten lakritskalender 2023

Från grundandet 2007 har Lakritsroten vuxit till att bli en butikskedja med 11 butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Hos Lakritsrotens butiker samlas allt mellan himmel och jord relaterat till lakrits (och lite annat också). Dessutom erbjuder man lakritsprovningar.

Lakritsrotens kalender ska innehålla det bästa från Lakritsrotens sortiment. Detta är den minsta kalendern med 325 gram, men kalendern ska ändå gå att dela på två personer.

Lakritsroten lakritskalender 2023 hittar du hos Designtorget.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *