Välj en lakritskalender till jul – här är alla alternativen

årets lakritskalender 2022

Finns det något mer vuxet och svenskt än lakrits? Och varför ska barnen ha allt kul?

Nu när årets lakritskalender 2023 äntligen här och Gentlemannaguiden har bitit oss igenom samtliga på marknaden för att hitta de bästa åt dig.

Lakritskalender – en väldigt svensk tradition

Även om vi svenskar associerar lakrits med Finland, sägs Sverige vara det land i världen som tillsammans med Holland äter mest lakrits. Närmare 2kg per person och år smäller vi svenskar i oss. Lakritsen produceras däremot främst i Spanien, Italien och Turkiet.

Och det är en last, som allt annat gott brukar vara. Lakrits innehåller ett ämne som i stora proportioner är giftigt och det finns konstaterade fall av lakritsförgiftning. Läkemedelsverket har inga rekommendationer men det kan vara klokt att hålla sig under 50 gram per dag. Förr i tiden ansågs lakrits vara en medicinalväxt och lakritsrot förekom ofta i hälsokostbutiker.

Lakrits har haft en explosionsartad utveckling de senaste åren – med märken som Lakrids by Bülow, Haupt (märket bakom världens dyraste lakrits) och Lakritsroten med sina lakritsbutiker. Därför är det inte konstigt att lakritskalendern blivit lika populär. Adventskalendrar för vuxna har blivit ett modernt fenomen och allt fler adventskalendrar för män säljs varje år.

Här är en översikt över årets lakritskalendrar 2023.

Lakrids by Bülow

Med ett utsökt sinne för marknadsföring har Johan Bülow byggt sitt lakritsimperium sedan 2007, från att ha gjort sin första butik på Bornholm. Han var bl.a. en pionjär för den fantastiska innovationen med chokladdoppad lakrits.

Årets lakritskalender innehåller 24 luckor med lakrits från Lakrids by Bülows stora sortiment. Totalt innehåller kalendern ca 345 gram lakrits vilket inte ska vara något problem att konsumera i december. Vill du ha mer lakrits erbjuder dessutom webbshoppen paket med julkalender plus ytterligare produkter från Lakrits by Bülows stora sortiment.

Lakrids by Bülow lakritskalender hittar du hos Lakrids by Bülow och hos Bluebox.

Haupt Lakrits

Sedan 2013 tillverkar Haupt Lakrits söt- och saltlakrits, chokladöverdragen lakrits samt lakritsprodukter för matlagning och bakning. Företaget har sin tillverkning i Kista, strax norr om Stockholm.

Med Haupt Lakrits Adventskalender 2023 får du hela 26 dagar av lakrits istället för traditionella 24 luckor. Med andra ord: du kan tjuvstarta redan den 29 november. Kalendern innehåller ett halvt kilo salt, söt, sur, het och chokladöverdragen lakrits.

Haupt lakritskalender 2023 har sålt slut snabbt, men hos Partykungen finns några få kvar.

Lakritsroten

Från grundandet 2007 har Lakritsroten vuxit till att bli en butikskedja med 11 butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Hos Lakritsrotens butiker samlas allt mellan himmel och jord relaterat till lakrits (och lite annat också). Dessutom erbjuder man lakritsprovningar.

Lakritsrotens kalender ska innehålla det bästa från Lakritsrotens sortiment. Här döljer sig allt från sötlakrits, rålakrits och chokladdragerad lakrits till saltlakrits från Island. Detta är den minsta kalendern med 340 gram, men kalendern ska ändå gå att dela på två personer.

Lakritsroten lakritskalender 2023 hittar du t.ex. hos Designtorget.

Lakridseriet

En nyhet hos Coolstuff är kalendrarna från danska Lakridseriet, som grundades 2014. Den kommer i två varianter – vit och svart, för enkelhetens skull.

Den här kalendern passar för den som vill ha lite mer variation. På 360 gram (vita kalendern) eller hela 500 gram (svarta kalendern) samsas god lakrits, mandlar med choklad och Lakridseriets andra specialitet – vingummi.

Lakridseriets lakritskalender hittar du hos Coolstuff.

Lakritsfabriken Ramlösa

Lakritsfabriken Ramlösa lakritskalender 2023

Lakritsfabriken Ramlösa grundades 2011 och titulerar sig Sveriges första premiumlakrits. 2019 startade Lakritsfabriken även norra Europas största
lakritsrotsodling på åtta hektar utanför Allerum i Skåne.

Den här kalendern har funnits sedan 2017 och är den största. Tyvärr har årets variant inte dykt upp ännu och det verkar som att man bestämt sig för att hoppa över att göra en kalender i år.

Lakritsfabriken Ramlösa lakritskalender hittar du annars hos Coolstuff.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *