De 15 bästa sällskapsspelen 2023

bästa sällskapsspel 2022

Sällskapsspelen är återigen på uppgång och har under de senaste åren ökat explosionsartat i popularitet. Inte så konstigt kanske med tanke på att majoriteten av oss spenderat en stor del av den vakna tiden i hemmet. Även nu när restriktionerna lättat fortsätter sällskapsspelen vara populära. Är du själv nyfiken på att hitta det bästa sällskapsspelet för dig? Det finns en hel del att välja mellan och för att underlätta har vi listat bästa sällskapsspel 2023.

Under hösten utsågs vinnaren av Gultärningen för årets bästa sällskapsspel, som du kan läsa mer om på länken. Men det finns många andra guldkorn på marknaden gällande sällskapsspel. Här har vi också samlat alla vinnare av Guldtärningen för bästa sällskapsspel genom åren.

Vi har också samlat de brädspel som är de mest spelade genom tiderna i en skild artikel.

Var kan man köpa sällskapsspel online?

var kan man köpa sällskapsspel online

Det finns några onlinebutiker som sticker ut från mängden då det gäller sällskapsspel på nätet. Webhallen.com har ett väldigt bra utbud av sällskapsspel och är även snabba på att uppdatera sitt utbud med nya titlar. Adlibris.com har som bekant ett stort utbud av böcker, men även bland sällskapsspel är webbutiken en av de främsta i Sverige.

Spelbutiken.se har liksom Webhallen starka inom dataspel, men du hittar även många av de bästa sällskapsspelen på sajten. Då det gäller utpräglade partyspel är Partykungen.se en sajt som vi rekommenderar.

Den bästa bland alla nätbutiker med sällskapsspel är ändå Webhallen.com. Inte minst tack vare poängsystemet och kommentarfunktionerna, där du ser vad andra spelare tycker om sällskapsspelen. Det är guld värt eftersom kommentarerna under spelen ofta är detaljerade och verkligen hjälper en att hittar rätt bland utbudet.

bästa webbsida för sällskapsspel 2022

Bästa sällskapsspel 2023

vilket sällskapsspel är bäst 2023

Då det gäller sällskapsspel finns det mycket att välja på. Populariteten hos dessa har gjort att spelutvecklare satsat mycket på att få fram nya titlar det senaste året. Här är våra val till bästa sällskapsspel 2023:

15. HeroQuest

Nyproduktionen av superkultklassikern HeroQuest blev genast en succé när det kom ut på marknaden ifjol. I detta magiska spel finns en spelledare och en till fyra hjältar som skall gå från rum och söka sig igen en labyrintliknande karta som ändras under spelet. Du kan även hitta på egna uppdrag och rita egna kartor när du lärt dig hur systemet funkar.

14. Mysterium

bästa sällskapsspel 2023 mysterium

Platsen för detta mystiska äventyr utspelar sig i ett 1920-talets London med Sherlock Holmes-vibbar. Det har skett ett mord och uppdraget är att lösa mysteriet innan gryning. Till eran hjälp i rollerna som medier har ni den mördade personens ande som sitter på massor av ledtrådar, men problemet är att den inte kan tala med er utan ni måste tyda dennes drömmar och visioner för att hitta den skyldige. 

13. One Night Ultimate Werewolf

bästa sällskapsspel 2023 one night ultimate werewolf

Drömmer du om att bli detektiv? Då är det snabbspelande One Night Ultimate Werewolf definitivt tärningsspelet för dig. Här gäller det att under nattens gång avslöja vem av spelarna som är varulven. Men det gäller att vara snabb, för varulven dräper en av er efter varje avslutad spelrunda. Ladda ner gratisappen för att använda karaktärernas unika förmågor för att underlätta i jakten på människodräparen.

12. Jaipur

Jaipur bästa sällskapsspel 2023

Målet är att bli Jaipurs främsta köpman och för att bli det måste du vara listigare än din motspelare. Priset om du lyckas är att du får sitta med i Maharadjans hov och bli hans privata affärsman. Vägen dit är snårig eftersom att du samtidigt måste ha koll så att din konkurrent inte tar dina kameler.

11. Catan

brädspel catan

Catan är av många ansett som det bästa brädspelet som finns. Kanske är det för att det är så enkelt att lära sig och går snabbt att komma in i. Du ska tävla mot dina medspelare om vem som är snabbast på att bygga ett samhälle. Du väljer själv om du ska satsa på en armé för att besegra dina motståndare eller den mer diplomatiska vägen genom byteshandel. Hitta din egen strategi som leder till framgång.

10. Ticket to Ride

ticket to ride Europe

Även om det kom ut så sent som 2004 är det redan en klassiker bland brädspel och en het kandidat även till bästa sällskapsspel 2023. Spelet går i samma anda som Monopol, men istället för att du ska köpa gator ska du här betala för mark att bygga järnväg. Tävla mot din familj eller kompisgänget om vem som kan bygga de bästa rutterna för tåg. Alla spelare tilldelas två ställen på kartan som de ska bygga en järnväg mellan. Här gäller det att vara taktisk för att slå till i rätt läge på de bästa järnvägsspåren för dig. 

9. Terraforming Mars

bästa brädspel 2023

Här är ditt mål att göra Mars till en beboelig plats för människor. För att göra det måste du samla resurser, bedriva forskning och sedan producera material för att börja bygga städer på planeten. Ett perfekt strategispel för den som vill spela ensam eller med andra spelare.

8. Root

bästa brädspel 2023 root

Root är ett spel för hela familjen där ni tävlar om vem som ska få styra skogsriket. Varje spelare kontrollerar en fraktion som har unika färdigheter vilket innebär att ni kan spela om spelet flera gånger då ni upptäcker nya färdigheter. Slut pakter med andra för att nå dina uppsatta mål eller gå din egen väg.

7. Villainous

bästa sällskapsspel 2023 villainous

Har du alltid velat spelat som en av Disneys kändaste skurkar har du chansen i Villainous. Varje karaktär har sina egna onda planer för att lyckas med sina mål. Det gäller att se upp, för ser dina motspelare att du lyckas lite för bra kan de ta hjälp av kända Disney-hjältar som Ariel för att stoppa dina framsteg. Här gäller det att vara strategisk och planera när du ska hugga dina fiender i ryggen.

6. Betrayal at House on the Hill

brädspel skräck 2023

Betrayal at House on the Hill utspelar sig i en klassisk skräckmiljö. Ni anländer till ett hemsökt hus där ni får välja mellan sex olika karaktärer. Bakom varje dörr väntar nya utmaningar. Det kan röra sig om en blodtörstig seriemördare som jagar efter er eller ett monster nere i källaren som vaknar till liv. Det är dock inte det enda hotet då en av er i gruppen har onda avsikter, så det gäller att se upp när någon försvinner även om inget yttre hot är närvarande.

5. Pandemic

bästa sällskapsspelen 2023

Inte så konstigt att det är det här spelet som toppar listan över bästa sällskapsspel 2023 med tanke på de senaste världshändelserna. I spelet gäller det att forska fram vaccin för att stoppa pågående epidemier i världen innan de hinner utvecklas till att bli pandemier. Gör allt i din makt för att förhindra att fler människor blir sjuka, för att göra det krävs det att ni samarbetar och bestämmer er för vilken strategi ni ska välja.

4. Sherlock Holmes Consulting Detective

sherlock holmes brädspel

Detta inget traditionellt brädspel, då det inte finns några tärningar. Istället presenterar du med mordmysterium att lösa och det är upp till dig att spåra de ledtrådar som finns genom att intervjua misstänkta och söka i tidningar.

En riktig rolig utmaning för den mentala förmågan, samtidigt som du får uppleva mycket nostalgi från 1800-talets London.

3. The Crew: The Quest for Planet Nine

prisbelönade brädspel

The Crew: The Quest for Planet Nine vann prestigefyllda utmärkelsen Kennerspiel des Jahres som årets spel 2020. Ännu 2023 är det ett av de absolut bästa sällskapsspelen på marknaden.

I det här samarbetsspelet måste du klara av 50 olika uppdrag. Men du kommer bara att lyckas om du kan arbeta tillsammans som ett team. För att klara av utmaningarna och klara ditt uppdrag är kommunikation avgörande. Ni vinner tillsammans eller förlorar tillsammans – endast om var och en av er är framgångsrik och ni hjälper varandra kommer ni att kunna slutföra uppdragen och vinna spelet.

2. Wingspan

prisbelönta brädspel

Wingspan var en de mest omtalade sällskapsspelen när det lanserades 2019 och ännu håller det stilen! Detta spel blev rankat som bästa spel i världen inom kategorin familjespel och vann utmärkelsen Kennerspiel des Jahres 2019.

Här handlar det om att i rollen som fågelentusiast locka de bästa fåglarna till sitt reservat. Den som lyckas bäst med att kombinera sina fåglar skapar ett välmående reservat som ger många poäng. Helt klart ett beroendeframkallande spel som du vill spela om och om igen!

1. Gloomhaven

bästa strategispel 2023

Av många ansett som det bästa brädspelet som gjorts och fortfarande i topp när vi listar bästa sällskapsspel 2023. Du kan spela det ensam eller med upp till tre andra spelare. Gloomhaven utspelas i en klassisk fantasymiljö där du ska uppgradera din karaktär likt ett traditionellt rollspel.

Det är ett spel som kräver din tid eftersom att det tar uppemot 100 timmar att utforska allt som finns på kartan. Har du spelat Witcher tidigare kommer du att känna igen dig i det här äventyret. Trots att det lanseras många sällskapsspel just nu, kommer det att krävas något alldeles extra för att peta ner Gloomhaven från toppositionen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *