De mest sålda brädspelen genom tiderna

genom tiderna mest sålda brädspel

Brädspel har roat människor i alla tider. Redan i de anrika civilisationerna för mer än 3000 år sedan spelade invånarna sällskapsspel. En del av dessa spelar vi fortfarande och hör således ännu till några av de mest populära brädspelen i världen. Så även om flertalet av de mest sålda brädspelen är skapade under 1900-talet, toppar fortfarande en del av de äldsta spelen listan på mest sålda spel genom tiderna.

Även idag när spel på mobiltelefon, surfplatta, dator och TV upptar mycket tid, fortsätter brädspelen att attrahera många människor. Brädspel förutspås omsätta över 12 miljarder dollar fram till år 2023. Här är listan över de 20 mest sålda brädspelen genom tiderna:

20. Fyra i rad

mest sålda spel genom tiderna

Detta är ett strategispel för två personer. Spelet påminner om luffarschack med skillnaden är att spelytan i Fyra i rad har en rumslig avgränsning. Spelet börjar med att spelarna väljer en färg. Därefter släpper den förste spelaren en bricka i den färg som personen valt, ner i ett hängande rutnät. Detta består av sju kolumner och sex rader. Brickan som faller ner upptar det tillgängliga utrymmet i kolumnen. Därefter utför nästa spelare sitt drag. Målet är att med fyra brickor bilda en vertikal, horisontell eller diagonal linje och samtidigt försöka stoppa motspelaren från att lyckas med det samma. Milton Bradley skapade spelet och det kom ut på marknaden i USA första gången 1994. 2018 hade 4 miljoner exemplar blivit sålda globalt.

19. Cranium

mest sålda sällskapsspel genom tiderna

Richard Tait och Whit Alexander skapade Cranium 1988. Det är ett spel som kräver olika typer av färdigheter. I spelet behöver du därmed använda hela din hjärnkapacitet för att svara på frågor. Giorgio Davanzo skötte förpackningen och varumärkningen. 2001 sålde Cranium i mer än en miljon exemplar. Det innebar att spelet de året blev det snabbast sålda brädspelet i USA. År 2008 uppgick försäljningen till 77 miljoner dollar.

18. Blokus

mest populära brädspel genom tiderna

Detta brädspel är skapat av den franska matematikern Bernard Tavitian. Det kom ut på marknaden första gången 2000 och var producerat av de franska företaget Sekkoïa. Blokus är ett abstrakt strategispel för två till fyra spelare. Syftet är därmed att ockupera så mycket av brädet som möjligt med de egna spelpjäserna. 2008 var Blokus seklets mest premierade brädspel. Över en miljon exemplar varje år blir sålda. År 2007 hade det sålt minst 3 miljoner exemplar.

17. Mancala

mancala mest sålda spel genom tiderna

Mancala eller Kalaha som det även kallas är ett av de äldsta spel som fortfarande blir spelade idag. Fynd har gjorts som visar att Mancala blev spelad i det forntida Egypten och även i Eritrea, Etiopien och Israel. Egentligen är Macala en övergripande beteckning på en samling likartade spel. Syftet med Mancalaspel är således att lägga beslag på motståndarens stenar eller frön. Spelarna plockar därmed upp frön från en av groparna och planterar dem i de övriga groparna. Ursprungligen spelade deltagarna på marken men senare utvecklades Macala till ett brädspel. Olika former av Mancala har sedan spritt sig över hela världen. I USA var Mancala således det fjärde största brädspelet 2013. Över 18 miljoner exemplar har blivit sålda över hela världen för över 80 miljoner dollar.

16. Stratego

bästa brädspel genom tiderna

Detta är ett spel för två personer. Stratego spelar du på ett bräde som består av 10×10 rutor. Varje spelare har således 40 pjäser till sitt förfogande. Dessa ska representerar olika grader i en armé. Spelarna förflyttar därmed sina pjäser i syfte att fånga motståndarens pjäser så att denne inte kan göra ytterligare drag. Det är pjäsernas ranking som således avgör vilka som kan bli infångade. Spelet finns närmare bestämt i två varianter med enklare regler för barn och mer komplexa regler för vuxna. Stratego har blivit populärt eftersom det bygger på strategin på ett slagfält. Mer än 20 miljoner exemplar har således blivit sålda över hela världen.

15. Settlers of Catan

bästa sällskapsspel genom tiderna

Tysken Klaus Teuber uppfann detta spel som kom på marknaden första gången 1995. Catan är en ö som spelarna ska kolonisera genom att därmed bygga byar, städer och vägar. För varje konstruktion erhåller spelarna poäng. Den som sedan först får 10 poäng vinner spelet. Settlers of Catan har beskrivits som det mest framgångsrika brädspelet genom tiderna. När spelet introducerades lär det ha sålt så snabbt att inte uppfinnaren ens fick en kopia för sig själv. Fram till 2015 hade över 22 miljoner exemplar av spelet blivit sålt över hela världen.

14. Risk

genom tiderna mest sålda brädspel

Filmregissören Albert Lamorisse uppfann spelet Risk 1957. Spelbrädet består därmed av en världskarta uppdelad i olika territorier. Syftet är att erövra hela världen. Det görs genom att bygga upp arméer för att dels försvara sina befintliga territorier dels angripa motståndarna. Striderna avgörs med tärningar. Första året som Risk kom ut på marknaden såldes det i mer än 100 000 exemplar. Det fortsätter att vara en framgång och miljoner exemplar har blivit såld under de senaste decennierna.

13. Pictionary

bästa brädspel genom tiderna

Robert Angel uppfann detta spel 1985 och Gary Everson hjälpte honom sedan med utformningen. Det är ett spel där syftet är att leka med ord. Du spelar i lag och lagmedlemmarna ska gissa vad en i laget ritar. Western Publishing tillverkade Pictionary innan Hasbro köpte det 1994. Spelet har varit så framgångsrikt att det gått från att vara ett brädspel till att även bli ett spelprogram på TV. År 1988 hade Pictionary sålt i över 3 miljoner exemplar, och 2001, när Mattel köpte rättigheterna till spelet, hade försäljningen gått upp till 38 miljoner exemplar.

12. Othello

mest sålda brädspel genom tiderna Othello

Detta är ett brädspel har funnits sedan 1883. I spelet försöker spelaren sedan vända motståndarens brickor till sin färg. Spelet kallas därför också för Reversi. Othello spelas på ett bräde med 8×8 rutor i samma färg. Spelarna tilldelas 22 brickor var som är vita på ena sidan och svarta på den andra. Syftet är att få flest brickor i sin egen färg. 2016 hade Othello blivit sålt med mer än 40 miljoner exemplar.

11. Rummikub

mest sålda sällskapsspel genom tiderna

Ephraim Hertzano uppfann detta spel på 1940-talet. Rummikub är ett spel för 2 till 4 deltagare som kombinerar inslag från kortspelet rummy och mahjong. Det finns 106 brickor i spelet. Av dessa är 104 numrerade brickor som är värderade från 1 till 13 i fyra olika färger. De övriga två brickorna är jokrar. Spelare har 14 eller 16 brickor inledningsvis och turas om att lägga ner en bricka eller flera enligt reglerna. Ifall de inte kan spela får de ta upp en ny bricka. Rummikub är bland de mest spelade och mest sålda brädspelen genom tiderna. 2018 hade det blivit sålt 50 miljoner exemplar av spelet.

10. The Game of Life

mest populära brädspel genom tiderna

Milton Bradley skapade det ursprungliga spelet 1860 under namnet ”The Checkered Game of Life. 1960 kom en modern variant ut, skapad av Reuben Klamer och Bill Markham. Efter det har flera versioner även kommit ut. Den moderna versionen består av en väg som passerar förbi landskap och byggnader. Spelarna åker längs med banan i en liten plastbil. Varje bil har sex hål i vilka pinnar läggs när spelaren uppfyllt delmål som att gifta sig och skaffa barn. När spelet släpptes sålde det 45 000 exemplar under det första året. 2015 var antalet sålda spel 50 miljoner exemplar.

9. Candy Land

mest sålda spel för barn genom tiderna

Detta är ett enkelt brädspel som är sålt av Hasbro. Eleanor Abbo designade spelet 1948 när han återhämtade sig från polio. Candy Land är ett spel som inte kräver många färdigheter. Vem som helst kan spela spelet förutsatt att de vet hur man räknar. Enkelheten i spelet gör det lämpligt för små barn. Spelarna behöver inte göra några val utan att följer endast anvisningarna på korten. Det är korten som avgör vem som vinner spelet. Mellan 1949 då det kom på marknaden, och 2009, hade över 40 miljoner exemplar blivit sålda. Fortsättningsvis säljer det minst en miljon exemplar årligen.

8. Sänka fartyg

de mest populära bordsspelen genom tiderna

Det är ett spel som ursprungligen blev spelad med penna och papper. Sänka fartyg började de spela under första världskriget. Spelet har två deltagare som därmed har varsin flotta med krigsfartyg. Dessa är således markerade i form av ritningar på papperet. Varje spelare försöker sedan dölja var de egna skeppen är placerade och samtidigt förstöra motståndarens. Vinnaren är den spelare som lyckas förstöra alla motspelarens fartyg. 1967 tillverkade Bradley Sänka fartyg som ett bordsspel. Det var en lyckad satsning och spelet har nu sålts i över 100 miljoner exemplar.

7. Trivial Pursuit

mest sålda brädspel genom tiderna

Detta spel blev uppfunnen ur spelet Alfapet av de kanadensiska journalisterna Scott Abbott och Chris Haney. De fick även hjälp av Ed Werner. Deltagarna tävlar mot varandra enskilt eller som olika lag. Varje spelare har således en spelpjäs som de flyttar runt på en spelplan. Syftet är att besvara frågor som finns tryckta på särskilda frågekort. Frågorna är således indelade i sex olika kategorier. Målet är att först fylla sin spelpjäs med trekanter som visar att frågorna besvarats korrekt. Trivial Pursuit blev genast populärt och sålde i över tjugo miljoner exemplar 1984. 2010 hade över 100 miljoner exemplar blivit sålda till en uppskattad summa av 2 miljarder dollar.

6. Cluedo

de mest sålda sällskapsspelen genom tiderna

Anthony Pratt uppfann Clue 1949 och det är producerad av Waddington i Leeds. Cluedo utspelar sig i ett stort hus där det skett ett mord. Deltagarna skall således ta reda på vem som är mördaren, vilket vapen som är använt och var mordet har skett. Vinnaren är den som först lyckas ta reda på hur, var och vem som begått mordet. Cluedo har blivit sålt i cirka 150 miljoner exemplar.

5. Scrabble

mest sålda brädspelen i historien

Detta korsordsspel har funnits sedan 1938. Alfred Butts designade det och James Brunot producerade det. Spelet kräver ett rikt ordförråd. Spelarna placerar brickor med bokstäver på ett bräde för att bilda ord lodrätt eller vågrätt. Beroende på vilket ord som har blivit bildat, blir poängsumman fastställd. År 1954 blev Scrabble såld i 3,8 miljoner exemplar och 1998 hade således 100 miljoner exemplar blivit sålda över hela världen. År 2017 hade mer än 150 miljoner Scrabble blivit sålda.

4. Monopol

monopol mest sålda brädspel genom tiderna

Bröderna Parker introducerade detta spel 1934 utifrån att utvecklat The Landlord’s game som Elizabeth Philips skapade 1903. I Monopol är syftet därmed att köpa så många fastigheter som möjligt för att kunna utkräva hyra av motspelarna och därmed försätta dem i konkurs. När spelet blev släppt tillverkade de 35 000 exemplar varje vecka, och år 2011 hade försäljningen nått nästan 275 miljoner spel.

3. Backgammon

backgammon mest sålda brädspel genom tiderna

Detta spel har funnits sedan 3000 före Kristus och har blivit hittad i utgrävningar i Iran. Backgammon spelar du närmare bestämt på ett bräde med två rader av 12 tungor. Varje spelare har 15 brickor som inledningsvis står uppställda efter ett bestämt mönster. Målet är således att flytta alla dina pjäser till boet. Hur långt brickorna kan bli flyttade, blir således bestämt med hjälp av tärningskast. Backgammons grundidé bygger på sannolikhetsberäkningar. Försäljningen av spelet har ökat genom åren. År 1953 hade 1 miljon exemplar blivit sålda och i början av 2005 var motsvarande siffra redan 88 miljoner exemplar.

2. Checkers

mest sålda brädspel genom tiderna

Spelet har existerat sedan 3000 före Kristus. Det första spelbrädet var hittad i staden Ur i Mesopotamien. Checkers är ett spel för två spelare. Det blir spelad på ett likadant bräde som schack och varje spelare har tolv brickor till sitt förfogande. Förflyttning kan bara ske diagonalt framåt. Syftet är att utplåna motståndaren. Det sker genom att hoppa över dennes pjäser som du sedan tar bort från brädet. När en spelare förlorat alla sina pjäser har motståndaren vunnit. Idag är ett bräde med 8×8 rutor det vanligaste. Checkers blir spelad över hela världen och försäljningen lär uppgå till 50 miljarder spel.

1. Schack

det mest sålda brädspelet genom tiderna

Detta välkända spel är mer än 1500 år gammalt. Ett liknande spel liknande har blivit spelat i Indien på 500-talet efter Kristus. Därifrån spred det sig till Persien där araberna senare kom i kontakt med spelet. Frasen schackmatt är faktiskt persiska och betyder ”kungen är besegrad”. Araberna tog med sig spelet till Levanten och Nordafrika. Därifrån kom det till södra Europa på 1400-talet och sedan blivit utvecklat till sin nuvarande form. Schack spelar du på ett bräde med 64 rutor som är uppdelade i två färger. Varje spelare har totalt 16 pjäser till sitt förfogande. Dessa består av sex olika sorter som har ett unikt sätt att röra sig på brädet.

Syftet med schack är således att besegra motståndarens kung. Drottningen och de andra pjäserna används dels för att skydda den egna kungen, dels för att infånga motståndarens kung. Den spelare vars kung blir tillfångatagen förlorar således spelet. Det är vanligt att schackpartier slutar i så kallad remi, vilket betyder oavgjort. Schack är således mest sålda brädspel genom tiderna. Enbart i USA säljer de cirka 3 miljoner exemplar varje år och år 2022 beräknar de schackmarknaden vara värt 40,5 miljoner dollar enbart i Nordamerika.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *