Intresset för schack har exploderat efter Netflix-serien Queen’s Gambit

bästa schackprylar på nätet
Anya Taylor-Joy som Beth Harmon i "The Queen's Gambit". Bild: Phil Bray/Netflix.

Det verkar finnas en tydlig koppling mellan Netflix-serien ”The Queen’s Gambit” och intresset för schackspel. Efter att serien hade premiär i slutet av oktober har försäljning av allt från schackset, timers och böcker om schack som skjutit i höjden. Här har vi plockat fram bästa schackprylarna på nätet just nu.

The Queen’s Gambit är en mini-serie som utspelar sig på 1950-talet och 1960-talet. Den handlar om huvudkaraktären Beth Harmon, spelad Anya Taylor-Joy, som slår sig fram i den mansdominerade schackvärlden.

En branschundersökning som analysföretaget NPR gjort visar att försäljningen av schackset ökade med 87% och schackböcker 603% månaden efter att serien lanserades. Det är en frågan om att intresset för schack fått en rejäl skjut uppåt de senaste månaderna.

Bästa schackprylarna på nätet

Sällskapsspel är väldigt populära nu under pandemitider, men även schackspel och accessoarer till detta har alltså fått en rejäl skjuts tack vare The Queen’s Gambit.

Det finns flera schackprodukter där vi sett en ökad försäljning. Schack för nybörjare bok och schack för nybörjare är vanliga sökord när man söker efter produkter inom ämnet. Det verkar alltså finnas många som inte känner till spelet sedan tidigare och nu vill lära sig spelet.

Här tar vi fram våra tips på bästa schackprylarna på nätet. Vi börjar med bra böcker om schack.

Bästa böcker om schack

Böcker om schack har uppvisat en rekordförsäljning de senaste månaderna. Här tipsar vi om de bästa oavsett om du är nybörjare eller rutinerad schackspelare.

Lär dig spela schack : 35 lätta och roliga övningar!

shack för nybörjare bok bästa schackprylarna på nätet

Boken Lär dig spela schack: 35 lätta och roliga övningar uppvisade en försäljning som gick upp med 400% månaden efter att The Queen’s Gambit hade premiär.

Detta är en bok för alla som vill lära sig spela schack eller som redan kan spela och vill utveckla sitt spel. Det är en rolig och tydlig illustrerad guide med grunderna i schack med 35 roliga övningar av skiftande svårighetsgrad.

Många av övningarna kan du göra helt själv, medan vissa kräver att du har en motspelare. 

Schackspelarens bibel : från grundtekniker till klassiska mästardrag

bästa böcker för att lära dig schack

I denna bok får du lära dig schackspelets nyckeltekniker och mästarnas klassiska drag och kombinationer. Boken passar såväl nybörjare och mer avancerade spelare.

Det finns mer än 300 exempel där författarna visar strategier för angrepp och försvar i spelöppningen, mittspelet och slutspelet. I slutet av varje kapitel får du tillfälle att testa dina kunskaper och finslipa dina förmågor i Mästarnas utmaningar.

Det finns också en snabbguide ”Hur man vinster ett schackparti” i boken. Det som är speciellt intressant är att du här också kan lära dig av schackspelets största mästare, såväl historiska som nutida under ett skilt avsnitt kallat ”partianalyser”.

Schackets mästare

bästa böcker om schack 2020 bästa schackprylarna på nätet

Boken Schacket mästare handlar om Sveriges stora världsstjärna inom schack, Ulf Andersson. Han var verkstadslärlingen från Arboga, som med hjälp av sin gudabenådade talang på några få år kom att kliva in världens största schackturneringar.

År 1975 blev han första att besegra den nye geniförklarade världsmästaren Anatolij Karpov från Sovjet i en turnering i Milano.

När Ulf Andersson började spela korrespondensschack senare i karriären tog det endast ett par turneringar innan han blev världsetta. Detta trots att han vägrade ta hjälp av datorer.

Detta är en av få böcker om denna världsberömda, men för svenskarna bortglömda schackikon.

Bästa schackset på nätet

En annan kategori som ökat i försäljning rejält senaste månaderna är schackset. Det finns många snygga schackset på nätet, oavsett om du vill satsa smått på billigare varianter eller på en exklusiv variant i trä.

Här har vi plockat fram några av våra favoriter.

Schackset i trä

snygga schackset i trä

För den som vill ha både en snygg inredningsdetalj och ett schackset av högsta kvalitet är ett schackset i trä något att satsa på.

Detta är ett komplett Schackset med både schackbräde rosenträ och måtten 52x52x2 cm. Även schackpjäserna är tillverkade i rosenträ Ett fantastiskt hantverk från Italien!

Schackset i annorlunda material

lyxiga schackset

För den som söker efter schackset i annorlunda, men samtidigt lyxiga material finns även bra alternativ på marknaden.

Här har vi ett komplett schackset med pjäser i metall och en träbräda med en beläggning som målats i en galant vit färg. Schackbrädet har storleken 50×50 cm.

Billiga schackset på nätet

billiga schackset på nätet

Det finns också många billiga varianter av schackset på nätet om man önskar det. Trots detta hittar du här ett traditionellt och snyggt schackspel av hög kvalitet med instruktioner på svenska.

Lyxiga schackset

lyxiga schackset online

Några av marknadens lyxigaste schackset hittar du hos Skyline Chess. I detta schackset hittar du schackpjäser i metall med Paris mest ikoniska byggnader.

Schackbrädan kommer i exklusiv marmor som både är en snygg inredningsdetalj och känns lyxig att spela på.

Bästa filmer och dokumentärer om schack

Schack förekommer också flitigt i filmer, i allt från Sherlock Holmes till Bond-filmer. Men det är framförallt i dokumentärerna som vi får lära mer om mästarna inom schack och deras fascinerande livsöden.

Här är de bästa dokumentärerna om schack.

Bobby Fischer against the world

bästa dokumentärer om schack

Bobby Fischer Against the World är den första dokumentären om schackmästaren Bobby Fischer. Här får vi följa med på det bisarra och tragiska livsödet som han genomlevde.

Det saknades inte dramatik i hans karriär. Han hade en orolig barndom, men kom att nå rockstjärne- och ikonstatus som världsmästare i schack under Kalla Kriget. Men han kom på kant med sitt hemland USA och blev en flykting på rymmen.

Fischer är en av de mest ökända och mystiska karaktärerna på 1900-talet. En berättelse väl värd att bekanta sig med, speciellt för alla som älskar schack!

Magnus: Schackgeniet

bästa filmer om schack 2020

I den här filmen får vi följa norrmannen Magnus Carlsen under tio år. Det är ett liv med framgångar och motgångar för schackgeniet. Som alla framgångsrika människor behövs uppoffringar uppoffringar, men även en stöttande familj.

Redan när Magnus Carlsen var liten satte han upp målsättningen att bli världsmästare i schack.

I filmen kommer vi mycket nära en av världens mest intelligenta människor. Det är samtidigt en film som visar hur långt man kan komma om man vågar gå sin egen väg.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *