Årets julklapp 2020 är stormköket – Här är alla vinnare genom åren

årets julklapp 2020 stormkök

För trettiotredje året i rad presenterar nu HUI Research Årets julklapp 2020. Det är en bredare kategori än årets modejulklapp som presenteras i december, men även årets julklapp är representativ för de samhällstrender vi genomlever.

Detta har varit ett år med stora beteendeförändringar hos konsumenter. Kramar har bytts mot social distansering och utlandssemestrar har blivit svemester.

Samtidigt har det lett till att svenskarna umgås mer utomhus, både i lokala grönområden och ute i naturen. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning av prylar för friluftsliv. Enligt HUI Research är därför Årets julklapp 2020 stormköket.

Alla vinnare av årets julklapp genom åren

Innan vi går över till årets vinnare kan det vara intressant att kolla igenom tidigare års vinnare av årets julklapp. Årets julklapp genom åren är nämligen samtidigt en tidsresa och något av en historielektion. Alla Årets julklapp finns deponerade på Nordiska Museet med målet att vara ett tidsdokument som fylls på år efter år.

gammal mobiltelefon årets julklapp 90-tal

I takt med teknikens framsteg och samhällets utveckling ändras efterfrågan. Detaljhandelns kunder har blivit vana med en ständig ström av nyheter, vilket i sin tur leder till allt snabbare produktlanseringar. När vi ser tillbaka i tiden ser vi att det finns många av produkterna som blev storsäljare många år framöver.

Listan på tidigare julklappsvinnare utgör en återblick på de växlande trenderna de senaste 33 åren. Här är alla vinnare av årets julklapp genom åren, en resa som började redan 1988.

1988Bakmaskinen
1989Videokameran
1990Woken
1991CD-spelare
1992TV-spelet
1993En doft (parfym)
1994Mobiltelefonen
1995CD-skivan
1996Internetpaketet
1997Elektroniska husdjuret
1998Dataspelet
1999Boken
2000DVD-spelare
2001Ett verktyg
2002Kokboken
2003Mössan
2004Den platta TV:n
2005Ett pokerset
2006Ljudboken
2007GPS-mottagaren
2008Upplevelsen
2009Spikmattan
2010Surfplattan
2011Den färdigpackade matkassen
2012Hörlurarna
2013Råsaftcentrifugen
2014Aktivitetsarmbandet
2015Robotdammsugaren
2016VR-glasögonen
2017Elcykeln
2018Det återvunna plagget
2019Mobillådan
2020Stormköket

Årets julklapp 2020

En av de största beteendeförändringarna under 2020 har varit svenskars semestervanor. Nyorden hemester och svemester har blivit två termer på allas läppar.

Coronapandemin har gjort att vandringstrenden förstärkts ytterligare. Inte minst har det visat sig genom nya besöksrekord på fjäll och vandringsleder. Detta trots en minskad turism från utlandet.

Även besöken i lokala grönområden och parker har ökat. Många gånger har en promenad i den närbelägna skogen varit det enda sättet att umgås med sina nära och kära i coronatider.

bästa stormkök online

Även i vinter väntas utomhusaktiviteter som skidor, skridskor och pulka bli extra vanliga inslag i vardagen om vädret tillåter, och stormkökskorven väntas därmed få ett uppsving. 

Stormköket är något som visar att vi har återupptäckt den svenska naturen och över att vi alltjämt behöver träffa våra nära och kära utomhus.

– 2020 är det år i modern tid då vi allra snabbast behövt ställa om vårt beteende. Mycket av det vi tidigare ägnat oss åt har vi fått sluta med i syfte att skydda oss själva och våra medmänniskor – men en av de saker vi istället börjat göra i större uträckning är att vara i naturen, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research. 

Intresset för friluftsliv har ökat

Detaljhandelns försäljningssiffror visar att svenskarna verkligen har fått upp ögonen för friluftsliv under 2020. Medan flera av handelns delbranscher har haft det tufft har sporthandeln vuxit starkt under året och outdoorbutikerna har på flera håll slagit nya försäljningsrekord.

– När vi söker oss ut i naturen uppstår behov av nya kläder och ny utrustning. Pengar som annars hade lagts på utlandsresor har delvis gått till inköp av tält, sovsäckar och stormkök i syfte att maxa svemestern, och sporthandeln har därför sett fina försäljningssiffror under året när flera andra branscher har haft det tufft, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research. 

Motivering – Årets julklapp 2020

Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord, trots en mycket begränsad turism från utlandet.

Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.

Så uppfylls kriterierna

Årets julklapp 2020 – Stormköket – speglar att coronapandemin har fått svenskarna att återupptäcka den svenska naturen.

Utgångspunkten i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas:

  • Årets julklapp ska representera den tid vi lever i
  • Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse
  • Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Årets julklapp 2020 representerar den tid vi lever i

2020 är ett år då vi har reflekterat extra mycket över den tid vi lever i. ”I dessa tider” har blivit ett väletablerat uttryck som fångar hur vi ständigt beaktar omvärldsläget i alla beslut vi fattar.

Med detta i bakhuvudet har svenskarna i år återupptäckt den svenska naturen, och stormköket representerar därför den – på många sätt märkliga – tid vi lever i.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *