Vad blir årets modejulklapp 2020?

årets modejulklapp 2020

Varje år i december utser Svensk Handel Stil och Swedish Fashion Council årets modejulklapp. Även om det är mer än en månad innan vi får svaret på vad som blir årets modejulklapp 2020, är det intressant att spekulera i alternativen. Här tar vi fram kandidaterna till årets modejulklapp detta år.

Till skillnad från Årets Julklapp, som skall spegla den tid vi lever i, är årets modejulklapp ett plagg eller kategori av kläder som väntas bli en storsäljare kring jul. Den skall samtidigt speglar tidens mode och trender.

Tidigare års modejulklappar

Det som gör det svårt att förutse årets modejulklapp är att vi redan ifjol hade en vinnare som lika väl hade kunnat vara årets vinnare. Årets modejulklapp 2019 var nämligen Loungewear. En bred kategori som innefattar det mesta inom stanna-hemma-modet.

Som vi vet har efterfrågan på kläder för hemmabruk formligen exploderat under detta år. Det lär också vara eftertraktat när människor nu funderar över vilka kläder man skall köpa till julklapp 2020.

Loungewear har också börjat göra på ett mer exklusivt vis med badrockar, pyjamas och tofflor i gammaldags vintage stil. Lyxig loungewear är mer eftertraktad än någonsin tidigare. Läs mer om förra årets vinnare Loungewear på denna sida.

Innan vid går in på årets kandidater är här en sammanställning på tidigare års vinnare av årets modejulklapp som utsetts av Svensk Handel Stil och Swedish Fashion Council:

2019Loungewear
2018Sneakern
2017Fuskpälsen
2016Bomberjackan
2015Ponchon
2014Hatten
2013Lättviktsjackan
2012Galoscher
2011Tröjan
2010Skjortan
2009Halsduken
2008Pyjamasen

Årets modejulklapp 2020

Det är alltså inte det enklaste att förutse årets modejulklapp för år 2020. Det som vi dock kan säga är att trenderna går mot det nostalgiska i en samtid där vi har så stora begränsningar i hur vi lever.

Inom herrmode för vintern 2020 och 2021 ser vi ett allt större intresse för det klassiska och tidlösa hantverket. Därför är klassiskt herrmode intressantare än på mycket länge.

När man ser på kandidaterna för årets modejulklapp behöver man dock ta båda könen i beaktande. Men även här ser vi ett ökat intresse för det hållbara och klassiska. Vi har generellt sett ett större intresse än tidigare för att bevara gamla hantverkstekniker och inspireras av människor som banade väg för oss under tidigare generationer.

Att kombinera äldre visdom med ny och innovativ teknologi är tidens melodi.

Vårt hetaste tips på årets modejulklapp 2020 är kategorin Athleisure eller Active Wear. Det är en trend som växt sig starkare under många år och som nu implementeras i allt fler kollektioner.

Detta syns även i det formella modet. Som vi kunnat konstatera tidigare används allt mer flexibla tyger även i allt från kostymer, byxor till jackor. Funktionsmaterial implementeras numera på en bred skala för att kläder skall kunna användas i många sammanhang.

Vad är Athleisure?

Enligt definition kunde athleisure sägas vara avslappnade plagg som kan bäras i många sammanhang, både vid träning och till vardag. Men numera finns alltså även många plagg som kan användas i jobb och till vardag.

Eftersom allt fler nu också jobbar hemma har behovet av bekväma och flexibla plagg formligen exploderat. Efterfrågan på exklusiva kläder som både kan användas på kontoret och hemma är nu större än någonsin tidigare.

Vilka är nyckelplaggen inom bekvämt herrmode?

Det är svårt att dra en gräns för vad som egentligen är Athleisure. Vi vill ogärna kalla kostymer för athleisure även om många av nutidens resekollektioner har tyger som används även hos träningsplagg.

Men låt oss inte gå in på det definitionsmässiga i alltför hög grad. Här är några av nyckelplaggen för den som vill klä sig snyggt och avslappnat även inom formellt herrmode.

årets modejulklapp 2020

Sneakers var årets modejulklapp redan år 2018. Men denna typ av skor är ett typexempel på plagg som tagit sig allt mer in i det formella herrmodet och numera kan vi bära sneakers även till kostym om så önskas.

Axel Arigato är ett av marknadens hetaste märken gällande sneakers. Här möter Skandinavisk minimalism japansk zen. Kvalitet och komfort är något karaktäriserar dessa skor och det är precis vad vi menar med ordet Athleisure.

bekväm blazer stickad vintern 2020

Nutidens stickade kavajer är en av de tydligaste tecknen på hur bekvämlighet blivit ett honnörsord även inom formellt herrmode. Numera hittar du dessa bekväma och ostrukturerade kavajer hos många märken.

På bilden syns en kavaj syns en mjuk och följsam kavaj från Camoshita. Men även märken som Lardini och Boglioli har många snygga modeller av mjuka okonstruerade kavajer i sitt utbud.

mjuka formella byxor herrmode vintern 2020

Gällande byxor ser vi många modeller som gränsar mellan det formella och traditionella gympabyxor. Man har tagit mjuka material i användning och lagt in mer formella detaljer som pressveck, gylf med knäppning och uppslag vid fotknölarna.

Ovan ser du drawstring-byxor med frontveck från den italienska byxspecialisten Briglia 1949. Här har byxorna tillverkats i en fint ruggad flanellväv av nyull, en balanserad byxa där avslappnat möter elegans.

snyggaste jackor för män vintern 2020

Även gällande ytterplaggen märks nu ett allt starkare fokus mot Active Wear. Det skall både vara varmt och bekvämt. Man blandar vattentäta tyger i traditionella ytterrockar och modehus samarbetar för att få fram nya innovativa tyger till sina nyckelplagg.

Här syns en parka från Save the Duck som är tillverkad av återvunnen polyester. Detta är ett varumärke som värnar om en djur- och miljövänlig filosofi utan att kompromissa med komfort, kvalitet eller praktiska funktioner på sina mångsidiga ytterplagg.

Hållbarhet även ur miljöperspektiv är en av de största trenderna på herrmodescenen för tillfället och det syns i många av kollektionerna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *