Grand Prix Office Chair återuppstår

Grand Prix Office Chair

Arne Jacobsens prisbelönta stol Grand Prix – döpt efter designpriset den tog hem 1957 – återuppstår som kontorsstolen Grand Prix Office Chair. Det är anrika Fritz Hansen, som producerar alla Arne Jacobsens klassiker, som nu tagit fram en ny kontorsvariant av Grand Prix lagom till att vi återvänder till kontoret.

1950-talet var en mycket produktiv del av Arne Jacobsens liv. De industriella tillverkningsprocesserna hade äntligen hunnit ifatt Jacobsens visioner och genom olika arkitekturprojekt kunde han lansera sina möbler. Myran skapades 1952 till Novo Nordisk matsal i Köpenhamn. Men stolen med sina då tre ben var lite för avant garde, och 1955 kom modell 3107 – eller Sjuan.

Modellen 4130 formgavs av Arne Jacobsen år 1957 och lanserades samma år på Danish Museum of Art & Design i Köpenhamn. Senare samma år visades stolen upp på Triennale i Milano, där den vann Grand Prix som showens mest utmärkande verk – något som gav stolen dess namn. Grand Prix har tidigare funnits med hjul, men nu har alltså Fritz Hansen plockat fram designen igen.

Grand Prix office chair från Fritz Hansen
Grand Prix Office Chair Special Edition – Nordiska Galleriet

Grand Prix Office Chair Special Edition är skapad med en stoppad sits i läder och ett förkromat höj- och sänkbart underrede på hjul. Den har ett grafiskt formspråk och en lite futuristisk design, som lär passa bra både på företag och eleganta hemmakontor.

Du hittar Grand Prix hos t.ex. Nordiska Galleriet.

Här hittar du bästa kontorsstolen för hemmakontoret

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *