Vad skall du tänka på vid köp av exklusiva samlarklockor? Klockexperten tipsar

exklusiva samlarklockor

Intresset för exklusiva samlarklockor är nu större än någonsin tidigare. Det gäller såväl nytillverkade klockor och vintageur, som båda har ökat i efterfrågan. Marknaden är också samtidigt mer tillgänglig för alla nuförtiden och det gör det både lättare vid köp och försäljning. Tony Frank som är Pantbankens nya klockexpert har koll på trenderna och delar här med sig av sina tips.

Klockexperten Tony Frank har ett förflutet som klockexpert hos bland annat Kaplans, Bukowskis och Sothebys . Sedan februari är han Pantbanken Sveriges nya expert inom klockor. Tony Frank har med sina över 20 år i svensk och internationell klockmiljö koll på marknaden och följer noggrant med utvecklingen och vad som händer. Han anar att den klassiskt konservativa branschen förändrats något de senaste fem åren.

Man kan fortfarande fynda, men det kräver tålamod och uthållighet. Man ska läsa på ordentligt innan man slår till, säger han.

klockexpert exklusiva armbandsur

Klockor vanligast som manlig accessoar

Av alla exklusiva klockor som köps och används utgörs faktiskt hel 95 procent av män. För de flesta manliga klockköpare är både utseende och funktion viktig, medan det för kvinnorna oftare är klockans utseende som är det viktigaste vid ett köp. 

Idag är det väntetid på flera nya klockmodeller samtidigt som jakten på vintageur är intensiv. Många har klassiska favoriter som man håller utkik efter, där budgivningen kan väntas bli hög. Dagens klockjägare är allt från 20 år och uppåt. Och det köps klockor i hela världen, intresset är stort från USA, Mellanöstern, Asien, Kina och andra länder där medelklassen växer. Klassikerna Rolex och Omega ligger i topp, men det finns mycket mer att välja på, berättar Tony Frank.

Det är i Schweiz det händer

I Schweiz, klockornas mecka, finns ungefär 750 företag som tillverkar klockor. De flesta armbandsur tillverkas där, allt från Swatch till så kallade ”independent”-märken som bara gör runt 1 000 klockor om året, med priser från 300 000 kr och uppåt.

Klockor är så mycket mer än något som visar tiden. Jag blev tidigt fångad av världen av klockor, de exklusiva och de enskilda märkena. Det finns intressanta samarbeten, historiskt och idag. Det finns historier kring klockor och deras ägare. Det är också intressant att följa de nya och innovativa aktörerna. Mitt personliga favoritmärke är en klassiker, Omega, säger Tony Frank.

Tony Franks 4 tips till den som är ute efter en exklusiv klocka:

  1. Gör en ordentlig research innan köp. Det finns mängder av information från tillverkare, auktionshus, återförsäljare och i olika forum. 
  2. Trots att marknaden är het – var noga med priset. 
  3. För den som inte har så stor budget finns det riktigt fina och bra exklusiva klockor att köpa för 5 000 – 10 000 kronor. 
  4. Köp aldrig en förfalskning.

Gratis värdering av din klocka

På Pantbanken kan man belåna sina värdeföremål. En av de vanligaste föremålen som belånas är just klockor. Alla som är myndiga och har giltig legitimation kan låna på Pantbanken. Hos Pantbanken får man även gratis värdering av sina föremål. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *