Cartier – Den ultimata kostymklockan

snyggaste kostymklockorna

I mars kunde vi läsa att Cartier öppnar sin första butik i Norden denna höst i Stockholm. Den drygt 200 kvm stora flaggskeppsbutiken på Smålandsgatan 8 kommer att innehålla Cartiers hela koncept med fokus på smycken, klockor och juveler. Förra veckan kom ytterligare en nyhet gällande den klassiska juvelerarfirman, då den nätbutiken för herrmode, Mr Porter lanserade märket Cartier på sin avdelning Luxury Watches.

Det finns knappast något klockmärke som mer än Cartier förknippas med det som man i klocktermer kallar för kostymklockor. Traditionella kostymklockor har ofta haft en tunn rem och en minimalistisk urtavla, något som gjort att de passar bra under en kavajärm. Enligt äldre etikettregler var konversationen kvällens höjdpunkt vid formella tillställningar och därför borde inte klockan dra till sig för mycket uppmärksamhet. Nuförtiden är det dock få som tänker i dessa banor när man väljer klockor till formella tillställningar. Det oaktat är det ändå den diskreta elegansen som man rekommenderar vid val av kostymklocka.

Att just Cartier skulle stå för några av de mest eleganta klockorna för festligare tillfällen föll sig naturligt med tanke på dess historia. Redan Cartiers tidigaste modeller av ur är besatta med många ädelstenar, vackert designade och mycket dyra. Dessa modeller var främst för kvinnor och sammanföll med det mode som började framträda i slutet av 1800-talet då det kvinnliga högtidsmodet inte längre krävde långärmat eller långa handskar.

Den anrika juvelerar-firman Cartier grundades i Paris 1847 av Louis François Cartier och har genom åren erbjudit exklusiva armbandsur, smycken, parfymer och pennor och har numera filialer bland annat i New York och London.

Bland de klassiska herrmodeller som Cartier lanserat under åren märks framförallt Cartier Tank, en av de allra mest klassiska modellerna av kostymklockor. Tank lanserades år 1917 och utseendet på klockan var inspirerad av de pansarvagnar som Louis Cartier såg på västfronten under första världskriget.

Cartier Tank kom egentligen ut på marknaden först år 1918 och tillverkningen började i full skala år 1919, när blygsamma 6 stycken klockor tillverkades. Sedan dess har olika variationer av modellen lanserats, som Tank Louis år 1922, Tank Americaine år 1989 och Tank Francaise år 1996. Den mest kännetecknande med en klocka ur Tank-kollektionern är dess romanska nummer på urtavlan, de svärdformade visarna i blått och en vackert utformad krona i safirblått.

Den något smalare Tank Américaine som lanserades 1989.

Cartier Tank är en av de mest eftertraktade och kopierade armbandsuren genom alla tider. Bland de som burit klockan finns stilikoner som Cary Grant och Yves Saint Laurent. Även bland kvinnorna är detta en eftertraktad klocka som burits av bland andra Jackie Kennedy och prinsessan Diana.

Ett av de första Cartier-uren som ännu produceras kom redan år 1904 då det första Santos-Dumonturet för armband eller halskedja lanserades. År 1910 utformade Cartier ett brett spänne för klockan och under 1911 kom de första Sanstosuren ut i handeln. En verkligt klassisk modell med dess kvadratiskt rundade hörn och åtta skruvar på kransringen. Här ett Santos-ur i 18 karats roséguld.

En av de mer unika modeller av de armbandsur som lanserats under de senaste årtiondena från Cartier är Ballon Bleu De Cartier som kom ut på marknaden 2007. Föga förvånande är denna modell också en favorit hos flera av nutidens kändisar, där bland annat Johnny Depp synts bära denna klocka.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *